hyperterm hd370
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
hyperterm hd370
witam,wszystkich,czesto tu zagladam i sporo wiedza jest tu napisana,jednak na mój problemik nie znalazłem odpowiedzi,a wiec pracuje na tej plazmie hd3070,z nowoczesnym palnikeim permomance.Mój problemik to: gdy zaczyna sie ten strzał przed kazdym cięciem,na transformerze zapala sie czerwona lampka i słychac tak zwanego kopa,ale plazma nie pali,tak jakby iskry nie było.Normalnie wycina cały czas tylko co jakis czas tak sie zdarza,czasami cały dzien wycinam i jest ok,a czasami tak sie zdarza i robi sie tak cały czas do póki nie rozbiore głowicy i złożę ja z powrotem.Moje przypuszczenie to chyba wina przewodności chłodziwa,zawsze dolewam po ok 2litry,a powinienem całość wymieniac co ok pół roku.Prosze o sugestie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
a co ma chłodziwo do "iskry" ??
nic , a jak już to może być taki problem że masz wilgoć w palniku i HF nie startuje.
Po za tym ....
Możesz mieć też problem z kontaktem elektrycznym dyszy , że nie zawsze jest prawidłowy kontakt i HF nie wystartuje. ( dysza - korpus palnika )
kolejna ważna rzecz ... standartowo powinien się w pierwszej kolejności włączyć gaz i czy on to robi ??
Jak tak to proponuję odszukać iskrownika ( powinien być w konsoli RHF ) i sprawdzić czy zawsze pojawia się HF na nim a szczególnie wówczas jak palnik nie chce wystartować.
Można również jak jest problem ze startem HF podłożyć lusterko pod palnik i zobaczyć w nim czy się pojawia HF. Jak tak .... to znaczy pojawia się to źródło prądu ma problem i może on dotyczyć rezystora łuku pilota.
W starego typu konsolach RHF często siadał układ powielacza napięcia a dokładniej kondensatory.
nic , a jak już to może być taki problem że masz wilgoć w palniku i HF nie startuje.
Po za tym ....
Możesz mieć też problem z kontaktem elektrycznym dyszy , że nie zawsze jest prawidłowy kontakt i HF nie wystartuje. ( dysza - korpus palnika )
kolejna ważna rzecz ... standartowo powinien się w pierwszej kolejności włączyć gaz i czy on to robi ??
Jak tak to proponuję odszukać iskrownika ( powinien być w konsoli RHF ) i sprawdzić czy zawsze pojawia się HF na nim a szczególnie wówczas jak palnik nie chce wystartować.
Można również jak jest problem ze startem HF podłożyć lusterko pod palnik i zobaczyć w nim czy się pojawia HF. Jak tak .... to znaczy pojawia się to źródło prądu ma problem i może on dotyczyć rezystora łuku pilota.
W starego typu konsolach RHF często siadał układ powielacza napięcia a dokładniej kondensatory.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja tak tylko przy okazji. Nie znam odpowiedzi na kolegi dolegliwości, bo pracuję na pmx1000. Tam, akurat, zdarza się nie odpalanie z uwagi na kiepski kontakt elektryczny elektrody z dyszą, ale rozumiem, że to zupełnie inna maszyna. W zasadzie to ja mam pytanie. Na ile dokładna jest to maszyna, jak wygląda krawędź po paleniu, co ze skosem ? Owszem były tu już podobne tematy, ale mi dokładnie chodzi o dokładnie ten agregat. i jeszcze jedno, jaki jest rzeczywisty koszt eksploatacji?
Z góry dziękuję, Marek.
Z góry dziękuję, Marek.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
za ukos odpowiada sama technologia. A minimalizacja i jakość to palnik plazmowy.
źródło ... to tylko moc palnika.
coolant ... masz na myśli chłodziwo ??
Jak tak to jesteś w bardzo dużym błędzie. Chłodziwo tylko chłodzi
HF startuje od dyszy do elektrody po czym następuje transfer i łuk przechodzi z elektrody do materiału i następnie przebicie i cięcie.
Woda nie ma nic do przewodności. Ona może chłodzić dyszę i ew. elektrodę o ile nie tniesz mieszanką argonowo - wodorową. Wszystkie inne gazy mają elektrody chłodzone

chyba że masz tak zanieczyszczoną wodę że ona izoluje dyszę od korpusu palnika. Ale to było by nazywało się brak kultury technicznej.
źródło ... to tylko moc palnika.
coolant ... masz na myśli chłodziwo ??
Jak tak to jesteś w bardzo dużym błędzie. Chłodziwo tylko chłodzi

Woda nie ma nic do przewodności. Ona może chłodzić dyszę i ew. elektrodę o ile nie tniesz mieszanką argonowo - wodorową. Wszystkie inne gazy mają elektrody chłodzone

chyba że masz tak zanieczyszczoną wodę że ona izoluje dyszę od korpusu palnika. Ale to było by nazywało się brak kultury technicznej.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)