Mam pewne wątpliwości i proszę o komentarz czy dobrze myślę....
Zaczynam: "N10 ... G54 ... T1 D1..." chodzi mi o te adresy. G54 (G53) to zadeklarowanie układu współrzędnych przedmiotu (układu współrzędnych maszyny) wiec deklarujemy obrabiarce względem jakiego układu współrzędnego (obrabiarka ma ich kilka) będzie poruszał się nóż ?
Jak już jesteśmy przy nożu mam kolejne pytanie: "... T1 D1..." to jest zadeklarowanie noża jakiego będziemy używać, z jego różnymi parametrami... a co znaczy "D1 D0" ?
G53, G54 T1 D1/D0 proszę o pomoc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
G54, G55, G56 i G57 jak również G500 to są punkty zerowe detalu które sobie ustawiasz. Możesz podczas pracy programu używać kilku z nich, np. ustawiając G54 na czole detalu wrzeciona głównego, G55 na czole detalu wrzeciona przechwytującego, itp. Maszyna wtedy ze wszystkimi narzędziami odnosi się właśnie do tego punktu (widzi, że w tym miejscu zaczyna się materiał) T1, T2 itd są to numery narzędzi na głowicy rewolwerowej lub w gniazdach, zależy od typu maszyny, D1, D2 itd. są to korektory z tablicy narzędzi w komputerze. Np. T01 D02, maszyna pobierze narzędzie numer 1 na głowicy i wczyta sobie korektor numer 2 do komputera. D0 jest to odwołanie korektora. Mam nadzieje, że jakoś obrazowo udało mi się to przedstawić 

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2