Jakie ustrojstwo do obróbki stali nierdzewnej?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Buckla
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Jakie ustrojstwo do obróbki stali nierdzewnej?

Post napisał: Buckla » 05 cze 2009, 12:06

Moje uszanowanie.

Jako, że to mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie.

Przeglądałem dość długa Wasze forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie:

Potrzebuję jakiegoś urządzenia, co da radę wywiercić otwory w stali nierdzewnej i w późniejszym etapie będzie można go użyć do szlifowania powierzchni w tejże stali. Stal jest grubości 4mm, otwory mają mieć średnicę 1mm.
Są to elementy o wymiarach 4x3cm. Kształt będzie wcześniej wycięty laserowo z kawałka blachy, więc szlifowania za dużo by nie było. Nie wiem czy coś dremelowatego się nada do takich zabiegów.

Znalazłem takie coś:

1. Proxxon + Stojak wiertniczy

2. Kress

3. Dremel

Co o tym myślicie? Nie stać mnie na zakup oddzielnie wiertarki stołowej i multiszliferki.

Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.

Pozdrawiam

Tagi:

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 05 cze 2009, 13:59

W nierdzewce to raczej się wierci umiarkowanymi obrotami i większym posuwem, raczej musisz miec do tego jakiś statyw żeby nie zbankrutować na wiertłach. Dremel trochę za szybko kreci jak na mój gust, ale poczekaj na opinie reszty ekipy.

Autor tematu
Buckla

Post napisał: Buckla » 05 cze 2009, 20:21

...a ten Proxxon ze stoliczkiem wiertniczym?

Jak macie jakiś inne pomysły do 800 PLN to też będę wdzięczny.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 06 cze 2009, 23:09

Kolego nierdzewka nie lubi obrotow , wiec maszynki ktore zaproponowales nie nadaja sie do wiercenia w niej .
Proponuje kupic jakas tania wiertarke stolowa np taką do tego jakies pozadne wiertla . Wiertlem jedynka nie powiercisz bez nakielka lub punktowania wiec oprocz wiertel potrzebujesz nakielki lub punktak . Nie mozesz zapomniec o chlodzeniu bo bez tego najlepsze wiertla Ci szlag trafi . Chlodzenie - zbiornik moze byc banka po oleju plus wezyk z zaworkiem . Zbiornik stawiasz wysoko , pod wiertarke wiadro , reszte zalatwi grawitacja .
Czemu nie wypalisz tych otworow na laserze tylko chcesz je wiercic osobno ?

Szlifowanie - dowolny silnik moze byc z pralki przykrecic do jakiejs podstawy , i dorobic mocowanie bezposrednio na wale na takie tarcze .
Z tym ze aukcja jest przykladowa poniewaz do szlifowania stali nierdzewnej nalezy uzywac tarcz specjalnie do tego przeznaczonych .

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: podrzeźbi » 07 cze 2009, 01:25

Tak w ogóle to w obróbce stali inox jest przyszłość i duża kasa. Przemysł spożywczy, gastronomia, rolnictwo, farmaceutyka, przetwórstwo chemiczne i wiele, wiele innych. Są różne rodzaje stali nierdzewnych, różniących się n.p. twardością. Ja mam wrażenie, że nierdzewka stosowana choćby w maszynach przemysłu spożywczego jest bardziej miękka od zwykłej stali konstrukcyjnej. A trochę twardsza od aluminium. Miałem okazję troszkę popracować przy linii produkcyjnej lodów - tzn. cięcie, wiercenie, szlifowanie i mogę tu twardość i podatność na obróbkę porównać do mosiądzu lub miedzi. Ale sam szukam jakichś fachowych danych porównawczych poszczególnych metali i ich stopów.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 07 cze 2009, 09:43

W maszynach do przemyslu spozywczego czesto stosuje sie stal 0H18N9 , fakt ze jest latwa w obrobce ale pod warunkiem ze dysponuje sie odpowiednimi narzedziami .
podrzeźbi pisze:mogę tu twardość i podatność na obróbkę porównać do mosiądzu lub miedzi
Troche pojechales po bandzie :) Te materialy to sa trzy rozne bajki

Autor tematu
Buckla

Post napisał: Buckla » 07 cze 2009, 14:02

...skoti - dzięki piękne za rady. Coś będę myślał.

Co do wycięcia leserem otworów, to chyba odpada. Otwory są na bokach przedmiotu, a nie na jego płaszczyźnie. Więc każdy element trzeba by oddzielnie wiercić, a to będzie chyba dużo więcej kosztowało.

Tak czy siak piękne dzięki za informacje.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”