Wiertarka PCB - samiutki początek, potrzebna pomoc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wiertarka PCB - samiutki początek, potrzebna pomoc
Witam. Amatorsko projektuję i wykonuję elektronikę. Do tej pory najmniej lubianą przeze mnie czynnością było wiercenie dlatego też postanowiłem wykonać sobie wiertarkę pcb, sterowaną z komputera.
O ile część informatyczno - elektroniczna to dla mnie sprawa raczej łatwa, o tyle większy problem jest z kwestią mechaniczną.
Wydaje mi się, że płytek większych niż 20cm x 15cm nie będę robił. Nie zależy mi na super prędkości a dokładność 0.1mm będzie zadowalająca.
Nie zamierzam nic frezować. Potrzebuję tylko wiertarki. Nie chcę też wydać na to urządzenie jakiś gigantycznych pieniędzy.
Wydaje mi się, że najlepsza będzie konstrukcja z ruchomym stołem (w jednej osi). Śruby trapezowe. Do tego jakieś wałki i łożyska liniowe.
Prosiłbym o propozycje mocy silników, wymiarów wałków itp., gdyż nie mam doświadczenia w tej kwestii (mechanicznej) a nie chciałbym się rozczarować.
O ile część informatyczno - elektroniczna to dla mnie sprawa raczej łatwa, o tyle większy problem jest z kwestią mechaniczną.
Wydaje mi się, że płytek większych niż 20cm x 15cm nie będę robił. Nie zależy mi na super prędkości a dokładność 0.1mm będzie zadowalająca.
Nie zamierzam nic frezować. Potrzebuję tylko wiertarki. Nie chcę też wydać na to urządzenie jakiś gigantycznych pieniędzy.
Wydaje mi się, że najlepsza będzie konstrukcja z ruchomym stołem (w jednej osi). Śruby trapezowe. Do tego jakieś wałki i łożyska liniowe.
Prosiłbym o propozycje mocy silników, wymiarów wałków itp., gdyż nie mam doświadczenia w tej kwestii (mechanicznej) a nie chciałbym się rozczarować.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam.
Kwestia omawiana 10000 razy no ale
silniki nawet poniżej 1Nm wystarczą
wałki można niepodparte fi 16 lub 20
śruby tr10x2
całość skręcona z profili Alu
wrzeciono - dremel(opodobne) coś
taki zestaw z zupełności wystarczy do wiercenia w pcb
Kwestia omawiana 10000 razy no ale

silniki nawet poniżej 1Nm wystarczą
wałki można niepodparte fi 16 lub 20
śruby tr10x2
całość skręcona z profili Alu
wrzeciono - dremel(opodobne) coś
taki zestaw z zupełności wystarczy do wiercenia w pcb

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Oszczędność w takim wypadku będzie ( nie wielka ale jednak ) - ale zdecydowanie wzrośnie skomplikowaność montażu , a przy cenie kilkunastu zł za jedno łożysko zamknięte nie bawił bym się w doróbki.pukury pisze:to jak tak upraszczamy .
może i prowadnice zrobić na zwykłych łożyskach ?
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zamiast stołu ruchomego lepiej zrobić konstrukcję z ruchoma bramą taką podobną do e-zeta będzie to typowa wtedy wiertarka pcb 

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...