sanyo denki 103H7123-1241 AB3-C i 103H7123-1941 AB4-C
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 15
Sprawdź czy jest "coś poniędzy 1 i 6. Daj zakres na mierniku 2000k. Jak wyświetli 1 to jesteśmy w domu. Wtedy przewody są ułożone tak:
2-3 - uzwojenie A
4-5 - uzwojenie B
2-3 - uzwojenie A
4-5 - uzwojenie B
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 16
-
Coś mi to wskazanie nie pasuje. Dla pewności zmierz jeszcze pomiędzy 2 i 4 oraz 3 i 5. Mam nadzieję, że odczyt będzie podobny do poprzedniego.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
-
No to na wstępie rada - wymień baterię w mierniku. Teoretycznie trzy ostatnie pomiary powinny przekroczyć zakres pomiarowy i powinno być 1 na wyświetlaczu. Generalnie pomiędzy tymi punktami rezystancja idzie w nieskonczoność ze względu na izolację uzwojeń od siebie. Praktycznie to zapewne zakres GOm-ów. Ale to tak nawiasem mówiąc. Wróćmy do silnika.
Znalezienie poszczególnych cewek to nic przy znajdywaniu początku i końca izwojenia.
Zgodnie w wcześniejszym rozumowaniem powinno być tak:
złącze Z5:
- B - 2
- A - 3
złącze Z6:
- D - 4
- C - 5.
Takie powinny dyć założenia dla układu z pełną cewką. Jeżeli nie - będziemy kombinować. Teraz to już ciężko coś popsuć. Silnik będzie się obracał, lub nie. Jeżeli nie, to na jednym złączu wystarczy przełożyć odwrotnie przewody.
przewody 1 i 6 zostają niepodłączone.
Trzymam kciuki.
Znalezienie poszczególnych cewek to nic przy znajdywaniu początku i końca izwojenia.
Zgodnie w wcześniejszym rozumowaniem powinno być tak:
złącze Z5:
- B - 2
- A - 3
złącze Z6:
- D - 4
- C - 5.
Takie powinny dyć założenia dla układu z pełną cewką. Jeżeli nie - będziemy kombinować. Teraz to już ciężko coś popsuć. Silnik będzie się obracał, lub nie. Jeżeli nie, to na jednym złączu wystarczy przełożyć odwrotnie przewody.
przewody 1 i 6 zostają niepodłączone.
Trzymam kciuki.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie można dotykać palcami końcówek pomiarowych na zakresie 2M (2000k).djkrzychu91 pisze:pomiedzy 2 i 4= skakalo od 500 do 650 i pomiedzy 3 a 5 tez bylo tak smao od 500-650 skakało mierzylem na 2000k
i co dalej mam robic???
Połówki faz mierzyły się na 0,7Ohm, cała faza powinna pokazać 1,4Ohm (zakres 200).
Ile pokazuje miernik przy zwarciu końcówek (można dotykać palcami)?
-
Kol. Leoo oczywiscie ma racje. Moze to nie wina baterii w mierniku, a mierzenie wlasnej rezystancji polaczonej rownolegle z przewodami. Fakt faktem, zwarcia pomiedzy uzwojeniami faz nie bylo, bo wowczas miernik wskazalby "duzo" mniej.
dj - krzychu - jak cos to pochwal sie owocami swojej pracy.
p.s. Przepraszam za "polszczyzne" nie moge zmienic ustawien w kompie - sluzbowy.
dj - krzychu - jak cos to pochwal sie owocami swojej pracy.
p.s. Przepraszam za "polszczyzne" nie moge zmienic ustawien w kompie - sluzbowy.
-
witam jest jakis problem bo tu cos czytałem?? mam jeszcze jeden delemat a dokładnie z zasileniem tych silników czy zasilanei silnikow jest z tych 4 końcówek co sie podłącza w płytke sterownika CNC????
na mierniku mi tez pisze BAT --> czyli bateria słaba ale nie wiem jak coś to napisze jakie mam przewody sprawdzic i na jaki zakres???? dla pewnosci
na mierniku mi tez pisze BAT --> czyli bateria słaba ale nie wiem jak coś to napisze jakie mam przewody sprawdzic i na jaki zakres???? dla pewnosci