zapytanko do postprocesora?!

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
pitkowski
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: pitkowski » 29 maja 2009, 21:45

panowie bo będziemy się kłócić! , proszę o podpowiedz czy jest to absolutne??

Tagi:

Tabikgo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9

Post napisał: Tabikgo » 30 maja 2009, 12:24

To jeszcze zapytam, do jakich wniosków sam doszedłeś, bo jak narazie nie widzę z twojej strony żadnych starań :)

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: wieslawbarek » 30 maja 2009, 20:03

No niestety w Mach wyglada to całkiem inaczej , choć na początek wspomne że w Nach mozna ustawic I albo J inkrementalnie albo absolutnie ja mam inkrementalnie. Pierwszy łuk G3 jest u mnie bardzo krótki a drugi prawie pełne koło co zresztą widać po współrzednych ,Tabikgo tylko troche mnie nie zrozumiałes we współrzednych inkrementalnych mamy promień okregu czyli do X coś 70 musisz dodac I 71czyli okrag bedzie miał prawie taki promień a w absolutnych wartosciach srodek okręgu bedzie w X coś koło 140

Tabikgo

Post napisał: Tabikgo » 30 maja 2009, 20:46

Niestety nie znam Mach-a. Czy mógłbym prosić o jakiś screen z niego z tym przykładem? Jeśli robię błąd w obliczeniach to chyba nie wiem gdzie :) Patrzę na współrzędne w pierwszym łuku czyli punkty x70. y66.86 oraz x71.60 y65.55 wektor wychodzi około 2.06 i patrzę na współrzędne drugiego łuku czyli punkty x80.48 y66.22 oraz x81.87 y67.80 wektor wychodzi około 2.1 Skąd wzięłaby się ta różnica w wielkościach promieni o której piszesz? Zawsze wydawało mi się, że do obliczenia długości promienia porzebne są zarówno x jak i y oraz oczywiście i oraz j. Czy mógłbyś dokładnie napisać jak liczysz zawieszenie promienia i jego długość?
Pozdrawiam.

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 30 maja 2009, 21:13

Acha to teraz wiem w czym jest różnica współrzędne X i Y pokazują określany punkt końcowy łuku punkt początkowy określany jest przez G1 i od tego punktu inkrementalnie
jest określany punkt zerowy promienia przez I i J na plus albo minus co tez okresla czy jest to G3 czyG2

Tabikgo

Post napisał: Tabikgo » 30 maja 2009, 22:18

Tak. G2 i G3 określa kierunek. I oraz J są albo dodatnie albo ujemne (albo zerowe) w zależności od tego, z której strony punktu początkowego znajduje się zawieszenie promienia. Kolega pitkowski pytał, czy w tym konkretnym przypadku parametry I oraz J są zapisane inkrementalnie czy absolutnie. Moim zdaniem są podane absolutnie, czyli względem układu współrzędnych, co jest niepoprawnym zapisem i stąd być może problem z interpretacją tego zapisu na maszynie u kolegi, kolegi pitkowski :) Poprostu nie ma rozwiązania. Czemu Mach to inaczej interpretuje i Cimco inaczej, nie mam pojęcia. Nie wiedziałem nawet że Cimco potrafi taki "przypadek" pyknąć. Jeśli się mylę, proszę o wskazanie błędu.
Odnośnie I, J i K załączam stronkę z instrukcji.
Pozdrawiam
Załączniki
zz.jpg
zz.jpg (72.32 KiB) Przejrzano 672 razy

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 31 maja 2009, 17:55

Jak juz pisałem węgierskie sterowanie tokarki NCT także łyka taki kod tylko musi być I iK i w instrukcji wyrażnie pisze że sterowanie traktuje te wartosci zawsze inkrementalnie. w Mach można ustawiać czy jest to inkrementalnie czy absolutnie ale po zaznaczeniu absolutne błyska lampka na której pisze cos po angielsku że nie jest to normalne. W przykładzie programu jest na początku G90 no i potem wszystko zależy od sterowania jak ono to interpretuje Mach i NCT realizuje to inkrementalnie z rysunków które zamieściłes zgaduję że Simco tak samo choć tekstu niestety nie mogę odczytać i tez nie rozumiem dlaczego chodzi po absolutnych I i J

Tabikgo

Post napisał: Tabikgo » 02 cze 2009, 10:48

W Fanuc-u nie ważne czy w programie jest G90 czy G91. Parametry I, J oraz K zawsze są traktowane inkrementalnie. Piszę o frezarce, bo tego dotyczy dany przykład. Maszyny, których sterowanie opiera się na ISO inaczej tego nie zinterpretują, no chyba, że jak piszesz to nie jest normalne :) Wrzuciłem kod do frezarki ze sterowaniem fanuc i przy wykonywaniu bloków z promieniem wywala niestety komunikat 020 OVER TOLERANCE OF RADIUS. Poprostu nie ma możliwości poprowadzenia okręgu przez punkty z programu przy założeniu, że są one jednak inkrementalne, ale o tym już pisałem. A odnośnie postprocesora w jakim był wykonany ten kod myślę, że bloki z promieniem ktoś dopisał z ręki spoglądając na wymiarowanie zawieszenia promienia na rysunku. Czyli postprocesor HAND MADE :) Być może są maszyny, które potrafią zinterpretować ten kod, ale wtedy wg. mnie oba promienie powinny być do siebie bardzo zbliżone wielkością.
Chyba :)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

leksel
Posty w temacie: 1

Post napisał: leksel » 13 paź 2009, 10:41

program został wygenerowany na ploter frezujacy FGS w edge CAM i na posprocesorze pod ta maszynę [email protected]

tomken
Posty w temacie: 1

Post napisał: tomken » 13 paź 2009, 14:08

coś mi się zdaj, że do tego kodu ktoś przyłożył "rękę" :razz:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”