zapytanko do postprocesora?!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
No niestety w Mach wyglada to całkiem inaczej , choć na początek wspomne że w Nach mozna ustawic I albo J inkrementalnie albo absolutnie ja mam inkrementalnie. Pierwszy łuk G3 jest u mnie bardzo krótki a drugi prawie pełne koło co zresztą widać po współrzednych ,Tabikgo tylko troche mnie nie zrozumiałes we współrzednych inkrementalnych mamy promień okregu czyli do X coś 70 musisz dodac I 71czyli okrag bedzie miał prawie taki promień a w absolutnych wartosciach srodek okręgu bedzie w X coś koło 140
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 9
Niestety nie znam Mach-a. Czy mógłbym prosić o jakiś screen z niego z tym przykładem? Jeśli robię błąd w obliczeniach to chyba nie wiem gdzie
Patrzę na współrzędne w pierwszym łuku czyli punkty x70. y66.86 oraz x71.60 y65.55 wektor wychodzi około 2.06 i patrzę na współrzędne drugiego łuku czyli punkty x80.48 y66.22 oraz x81.87 y67.80 wektor wychodzi około 2.1 Skąd wzięłaby się ta różnica w wielkościach promieni o której piszesz? Zawsze wydawało mi się, że do obliczenia długości promienia porzebne są zarówno x jak i y oraz oczywiście i oraz j. Czy mógłbyś dokładnie napisać jak liczysz zawieszenie promienia i jego długość?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
-
-
Tak. G2 i G3 określa kierunek. I oraz J są albo dodatnie albo ujemne (albo zerowe) w zależności od tego, z której strony punktu początkowego znajduje się zawieszenie promienia. Kolega pitkowski pytał, czy w tym konkretnym przypadku parametry I oraz J są zapisane inkrementalnie czy absolutnie. Moim zdaniem są podane absolutnie, czyli względem układu współrzędnych, co jest niepoprawnym zapisem i stąd być może problem z interpretacją tego zapisu na maszynie u kolegi, kolegi pitkowski
Poprostu nie ma rozwiązania. Czemu Mach to inaczej interpretuje i Cimco inaczej, nie mam pojęcia. Nie wiedziałem nawet że Cimco potrafi taki "przypadek" pyknąć. Jeśli się mylę, proszę o wskazanie błędu.
Odnośnie I, J i K załączam stronkę z instrukcji.
Pozdrawiam

Odnośnie I, J i K załączam stronkę z instrukcji.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- zz.jpg (72.32 KiB) Przejrzano 673 razy
-
Jak juz pisałem węgierskie sterowanie tokarki NCT także łyka taki kod tylko musi być I iK i w instrukcji wyrażnie pisze że sterowanie traktuje te wartosci zawsze inkrementalnie. w Mach można ustawiać czy jest to inkrementalnie czy absolutnie ale po zaznaczeniu absolutne błyska lampka na której pisze cos po angielsku że nie jest to normalne. W przykładzie programu jest na początku G90 no i potem wszystko zależy od sterowania jak ono to interpretuje Mach i NCT realizuje to inkrementalnie z rysunków które zamieściłes zgaduję że Simco tak samo choć tekstu niestety nie mogę odczytać i tez nie rozumiem dlaczego chodzi po absolutnych I i J
-
W Fanuc-u nie ważne czy w programie jest G90 czy G91. Parametry I, J oraz K zawsze są traktowane inkrementalnie. Piszę o frezarce, bo tego dotyczy dany przykład. Maszyny, których sterowanie opiera się na ISO inaczej tego nie zinterpretują, no chyba, że jak piszesz to nie jest normalne
Wrzuciłem kod do frezarki ze sterowaniem fanuc i przy wykonywaniu bloków z promieniem wywala niestety komunikat 020 OVER TOLERANCE OF RADIUS. Poprostu nie ma możliwości poprowadzenia okręgu przez punkty z programu przy założeniu, że są one jednak inkrementalne, ale o tym już pisałem. A odnośnie postprocesora w jakim był wykonany ten kod myślę, że bloki z promieniem ktoś dopisał z ręki spoglądając na wymiarowanie zawieszenia promienia na rysunku. Czyli postprocesor HAND MADE
Być może są maszyny, które potrafią zinterpretować ten kod, ale wtedy wg. mnie oba promienie powinny być do siebie bardzo zbliżone wielkością.
Chyba
Pozdrawiam.

Chyba

Pozdrawiam.