Honownica do cylindrów, wyważarka wałów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
witam.
no cóż - nie da się już zobaczyć jak to robił - a szkoda .
chętnie bym zobaczył jak prasuje wał do ( np m72 ) i bez centrowania jest gotowy .
poza tym - czy myślisz że ktoś pokazuje klientowi co i jak robi ?
połowa klientów by oszalała jak by zobaczyli co się niekiedy musi robić .
oczywiście można nie bić młotkiem tylko przeciągać wagi na przyrządzie - są i takie metody .
każdy ma swoje i tak to jest .
ale to bez znaczenia - nie Kol. zrobi pryzmy i ustawia wały .
pozdrawiam .
no cóż - nie da się już zobaczyć jak to robił - a szkoda .
chętnie bym zobaczył jak prasuje wał do ( np m72 ) i bez centrowania jest gotowy .
poza tym - czy myślisz że ktoś pokazuje klientowi co i jak robi ?
połowa klientów by oszalała jak by zobaczyli co się niekiedy musi robić .
oczywiście można nie bić młotkiem tylko przeciągać wagi na przyrządzie - są i takie metody .
każdy ma swoje i tak to jest .
ale to bez znaczenia - nie Kol. zrobi pryzmy i ustawia wały .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 20
Dzisiaj mój tato zawiózł do kolegi wał od motorynki brata by wycentrować.
Nie trzeba było wymieniać łożysk bo miał leciutkie luzy osiowe i żadnych pionowych.
Tylko od strony magneta był strasznie wykrzywiony (magneto ocierało o cewki strasznie)
Wiem że kolo robił to na tokarce. Szkoda że nie mogłem się przyglądnąć jak to się robi.
Na pewno po skompletowaniu sprzętu udam się gdzieś do warsztatu na jakieś praktyki
Jeszcze tylko jedno pytanie dotyczące tego sprzęciku czy można by go zrobić z tokarki do drewna marketowej. Cena takiej ok 450 zł. Silniczek bym do czegoś innego wykorzystał.
Nie trzeba było wymieniać łożysk bo miał leciutkie luzy osiowe i żadnych pionowych.
Tylko od strony magneta był strasznie wykrzywiony (magneto ocierało o cewki strasznie)
Wiem że kolo robił to na tokarce. Szkoda że nie mogłem się przyglądnąć jak to się robi.
Na pewno po skompletowaniu sprzętu udam się gdzieś do warsztatu na jakieś praktyki

Jeszcze tylko jedno pytanie dotyczące tego sprzęciku czy można by go zrobić z tokarki do drewna marketowej. Cena takiej ok 450 zł. Silniczek bym do czegoś innego wykorzystał.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Widziałem jak to robi od początku do końca ale wtedy mnie to nie interesowało od strony oprzyżądowania i maszyn. Poza tym pewne jego techniczne zwroty nie zawsze były dla mnie zrozumiałe bo to był Czech znajomy mojej rodziny z Hlucina. Ten gość był mechanikiem jakiejś drużyny motokrosowej w byłej CSSR. W tamtych czasach (przełom70 i 80 r) nie mogłem się nadziwić że pracował w białych rękawiczkach z logo Jawy bo to była dla mnie jakaś abstrakcja.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 20
A jak dobrze pójdzie to będę miał własną tokarkę bo składam podanie o dofinansowanie z UE na rozpoczęcie działalności
na 40k to nie będzie problemu z zakupem.
Teraz już wiem co nie co na temat maszyn to się jakieś podepnie w biznesplanie
To tak nawiasem ale sprawę poruszyłem bo nie wiadomo czy to wypali.

Teraz już wiem co nie co na temat maszyn to się jakieś podepnie w biznesplanie

To tak nawiasem ale sprawę poruszyłem bo nie wiadomo czy to wypali.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Honownica do cylindrów, wyważarka wałów
Wszystko zalezy od tokarki ale jesli masz dostęp do maszyn i materiałów to nie warto się bawić w adaptowanie tokarki tylko zrobić od podstaw wtedy będzie tak jak powinno być takie jest przynajmniej moje zdanie.
Tomek
Tomek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Kolego ty ją widziałeś tylko czy zmieści ci się tam do niej wał . Ja ci napisałem jak dobrze i tanio zrobić . Poza tym musisz jeszcze kupić czujnik z podstawką i pewnie ze 200zł na to przeznaczyć.motomaher pisze:Powtarzam pytanko czy można by ten sprzęcik zrobić z tokarki do drewna ?
Ma wystarczającą dokładność nadaje się do tego ? Jest dosyć tania a silnik można zawsze do czegoś wykorzystać
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Czytam , czytam i nie bardzo mogę zrozumieć sposobu myślenia Kolegi . Jak chcesz robić renowację tych motocykli ???? . Dla siebie ??????? . Pod tzw odbiorcę , zleceniodawcę ????. W obu przypadkach wykonywanie tych czynności u siebie jest nie opłacalne . Dla siebie nie zwrócą Ci się poniesione koszty . Gdy będziesz chciał to robić dla innych skup się na robocie , a te czynności niech zrobią inni . Z całą pewnością wyjdzie szybciej , taniej , dokładniej . Robię podobne rzeczy , więc chyba wiem co piszę
www.zundapp.net.pl
Jeżeli będziesz szedł ta droga to musisz jeszcze zainwestować w
Lakiernię
Chromownię
Sprzęt do spawania stali i aluminium
Maszyny do obróbki mechanicznej
Prasę
i wiele , wiele innych
www.zundapp.net.pl
Jeżeli będziesz szedł ta droga to musisz jeszcze zainwestować w
Lakiernię
Chromownię