Powinno się udać! Zrozumiałem wszystko. Sprawdzę jutro - odpiszę jak zwykle ok. północy czy zadziałało.
Pozdrawiam!
glopi jasio
[ Dodano: 2009-07-25, 22:20 ]
Niestety nic z tego. Dzisiaj wypróbowałem Twój pomysł. Miałem program napisany z ręki na wykonanie dwóch nakiełków o współrzędnych (w uproszczeniu) X0 Y10 Z0 , na głębogość Z-2. oraz drugi nakiełek X0 Y-10 Z0. (wysokość bezpieczeństwa R2, łamanie wióra Q1) w "cyklu wiercenia otworów". Program był napisany z wywołaniem funkcji G90 (w odróżnieniu od G91 tzw. przyrostowej. w G91 nakiełek byłby zrobiony o 10mm w igrekach, a w wartości bezwzględnej przeszedł ze współrzędnej Y-10 do współrzędnej Y10, czyli o 20mm-piszę to żebyś wiedział, że z ręki trochę piszę). Uruchomiłem program. Frezarka zaczęła wiercić, doszła do gł. ok. 1mm wtedy dałem STOP. posów się zatrzymał (obroty jak zwykle nie). przekręciłem potencjometr z trybu AUTO na MANUAL. w tym momencie obroty się zatrzymały. mógłbym wtedy np. wymienić płytki gdyby to była głowiczka, ale co z tego, skoro jak włączyłem obroty, to obroty się włączyły, ale jak przekręciłem potencjometr z trybu MANUAL na tryb AUTO, to niestety obroty się zatrzymały. Nie mogłem przyciskiem OBROTY włączyć ich. Co ciekawe jak dałem CYKLE START to orotów nie było , ale posów szedł dalej w trybie programu. dokończył pierwszy nakiełek i zrobił drugi, ale co z tego jak bez obrotów! (próby robiłem 200mm nad detalem). Druga ciekawostka. Jak uruchomiłem program wybazując się wcześniej 200mm nad detalem , i program zaczął robić pierwszy nakiełek , dałem stop. posów jak wcześniej się zatrzymał, obroty nie. Przeszedłem na RĘCZNY, obroty się tak jak wcześniej zatrzymały , ale mogłem je uruchomić przyciskiem NP.OBROTY PRAWE. Podjechałem ręcznie(tzw. kółkiem) w zetach wyżej 200mm. Przeszedłem z ręcznego na AUTO. niestety jak wcześniej obroty się zatrzymały. Dałem CYKLE START. Wtedy posów szedł ale tak jak wcześniej nie mogłem włączyć obrotów. co ciekawe, to że nakiełek ten w połowie przerwany był robiony 300mm nad detalem. ale drugi nakiełek już wrócił do wartości bezwzględnej o 200mm niżej.
[ Dodano: 2009-07-25, 22:45 ]
Ps. do wszystkich, którzy to czytają. Podpowiedźcie mi proszę, jak wcisnąć przycisk "że pomógł" !???