Podpory pod prowadnice.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Widzę ze mamy tendencje do utrudniania sobie życia.
Zawsze sposób myślenia można odwrócić i nie próbować dopasować
narzędzia potrzebnego do zrobienia czegoś a zastanowić się jaki można
uchwyt zaprojektować i zrobić aby taką podporę wykonać zwykłym frezem palcowym
albo głowicą z płytkami widiowymi.
Aby przyśpieszyć sobie wykonanie podpór zrobiłem specjalne mocowanie
Materiału (PA6 40x20) i wtedy bez najmniejszego problemu można robić co się chce.
Ja co prawda aby ułatwić sobie prace zrobiłem sobie frezy widiowe.
Frez pierwszy o kacie 45 stopni do obróbki boków , frez drugi o kącie 145 stopni i dalej na frezarce nie było problemów z obrobieniem podpór.
Zawsze sposób myślenia można odwrócić i nie próbować dopasować
narzędzia potrzebnego do zrobienia czegoś a zastanowić się jaki można
uchwyt zaprojektować i zrobić aby taką podporę wykonać zwykłym frezem palcowym
albo głowicą z płytkami widiowymi.
Aby przyśpieszyć sobie wykonanie podpór zrobiłem specjalne mocowanie
Materiału (PA6 40x20) i wtedy bez najmniejszego problemu można robić co się chce.
Ja co prawda aby ułatwić sobie prace zrobiłem sobie frezy widiowe.
Frez pierwszy o kacie 45 stopni do obróbki boków , frez drugi o kącie 145 stopni i dalej na frezarce nie było problemów z obrobieniem podpór.
- Załączniki
-
- DSC02264.jpg (93.27 KiB) Przejrzano 1448 razy
-
- prowadnice_rysunek2.jpg (77.04 KiB) Przejrzano 1447 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Mysle ze kol pukury, mial na mysli wykonanie tej podpory z kawalkow wtedy mozna zapiac taki kawalek na pionowo i wytaczadlem zrobic ladna erke:)
Moje pomysly na wykonanie tych podpor sa takie jedna to wlasnie tez z kawalkow ale na CNC wtedy mozna ladnie taki kawalek powiedzmy 30-40mm objechac na okolo i erke mozna zrobic jaka sie chce.
A drugi mniej dokladny na zwyklej frezarce ale musi byc z pochylana glowica . Frez fi 20 pochylic glowice o 45stopni i jazda tylko trza miec frez o odpowiedniej srednicy dopasowanej do posiadanego walka.
Mozna tez zastosowac nieco mniejszy frez ale wtedy trzeba eksperymentalnie dobrac kat pochylenia kilka stopni mniej od 45.
Moje pomysly na wykonanie tych podpor sa takie jedna to wlasnie tez z kawalkow ale na CNC wtedy mozna ladnie taki kawalek powiedzmy 30-40mm objechac na okolo i erke mozna zrobic jaka sie chce.
A drugi mniej dokladny na zwyklej frezarce ale musi byc z pochylana glowica . Frez fi 20 pochylic glowice o 45stopni i jazda tylko trza miec frez o odpowiedniej srednicy dopasowanej do posiadanego walka.
Mozna tez zastosowac nieco mniejszy frez ale wtedy trzeba eksperymentalnie dobrac kat pochylenia kilka stopni mniej od 45.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Witam - otrzymałem kilka cennych informacji - najbardziej nurtowało mnie właśnie czemu podpory najczęściej mają budowę pryzmy - i czy muszą takią mieć - mam akurat frezy kształtowe dobrej jakości - półkule fi 20 i zastanawiałem się czy się nadazą.
Posiadana frezarka ma pochylaną głowicę, ale dość krutki posów poprzeczny, więc raczej poszukam frezów kształtowych - pomysł z wykonaniem odpowiedniego mocowania i obróbką zwykłymi narzędziami też mi się podoba.
Muszę jeszcze przekalkulować ile złotówek materiał mnie szarpnie - ale już widzę że chyba będzie się to lepiej kalkulowało.
Posiadana frezarka ma pochylaną głowicę, ale dość krutki posów poprzeczny, więc raczej poszukam frezów kształtowych - pomysł z wykonaniem odpowiedniego mocowania i obróbką zwykłymi narzędziami też mi się podoba.
Muszę jeszcze przekalkulować ile złotówek materiał mnie szarpnie - ale już widzę że chyba będzie się to lepiej kalkulowało.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
witam !! no cóż, myślałem o mocowaniach o dł. około 100mm . taką długość jak kol. Piotrub to faktycznie lepiej zrobić " na pryzmę " . jak wałek ma 20mm to promień musi być ciut , ciut mniej niż 10mm - żeby wałek nie siadł na spodzie tylko całą średnicę . przy frezie o promieniu 10mm zawsze wyjdzie trochę więcej .
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
bylo pisac od razu, ze chodzi o krotkie odcinki podpor. caly czas usilowalem sobie wyobrazic wykonanie polmetrowej podpory przy pomocy wytaczadla...pukury pisze:witam !! no cóż, myślałem o mocowaniach o dł. około 100mm . taką długość jak kol. Piotrub to faktycznie lepiej zrobić " na pryzmę " . jak wałek ma 20mm to promień musi być ciut , ciut mniej niż 10mm - żeby wałek nie siadł na spodzie tylko całą średnicę . przy frezie o promieniu 10mm zawsze wyjdzie trochę więcej .
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- to 80 mm to akurat cytat z cennika
, ale takie odcinki też mnie satysfakcjonują.
Niemniej jednak z oczywistych względów wolę wykonać dłuższy i nawet wtedy go pociąć.
Pozwolę sobie jeszcze na jedno pytanie - zauważyłem że większość użytkowników żywi sympatię do aluminium - ja osobiście wszystko bym ze stali robił
.
Czy są jakieś przeciwskazania aby podpory ze stali wykonać ?? - oprócz masy - (co i tak poniekąd bywa zaletą
).

Niemniej jednak z oczywistych względów wolę wykonać dłuższy i nawet wtedy go pociąć.
Pozwolę sobie jeszcze na jedno pytanie - zauważyłem że większość użytkowników żywi sympatię do aluminium - ja osobiście wszystko bym ze stali robił

Czy są jakieś przeciwskazania aby podpory ze stali wykonać ?? - oprócz masy - (co i tak poniekąd bywa zaletą

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
ja mam zrobione ze stali pokaze zdjecia jak bedzie je miec w domu
nic nie stoi na przeszkodzie stal bedzie lepsza od alu
moze troche inny trudniejszy sposob obrobki lecz nie znam sie niech sie fachowcy wypowiedza ja niestety nie pracuje na maszynach skrawajacych
wg mnie nie ma duzej roznicy dla samego procesu stal czy alu
lepiej mimo wszystko wykonac na calej dlugosc a nie z kawalkow jesli komus juz bardzo zalezy na oszczednosci to jego sprawa a jesli robimy 1 komplet dla siebie to zaplacimy nieco wiecej nie bedzie to kolosalne przeplacenie
dluga zawsze bedzie sztywniejsza i przez to lepsza ponadto nie wystapi efekt plywania podpor podczas montazu w maszynie jakto by bylo z kawalkami cietymi
zreszta dla samego procesu obrobki i tak trzeba wykonac dlugi detal powiercic a nastepnie pociac w tej kolejnosci w innej nie uzyskamy powtarzalnosci z braku jednego zamocowania
nic nie stoi na przeszkodzie stal bedzie lepsza od alu
moze troche inny trudniejszy sposob obrobki lecz nie znam sie niech sie fachowcy wypowiedza ja niestety nie pracuje na maszynach skrawajacych
wg mnie nie ma duzej roznicy dla samego procesu stal czy alu
lepiej mimo wszystko wykonac na calej dlugosc a nie z kawalkow jesli komus juz bardzo zalezy na oszczednosci to jego sprawa a jesli robimy 1 komplet dla siebie to zaplacimy nieco wiecej nie bedzie to kolosalne przeplacenie
dluga zawsze bedzie sztywniejsza i przez to lepsza ponadto nie wystapi efekt plywania podpor podczas montazu w maszynie jakto by bylo z kawalkami cietymi
zreszta dla samego procesu obrobki i tak trzeba wykonac dlugi detal powiercic a nastepnie pociac w tej kolejnosci w innej nie uzyskamy powtarzalnosci z braku jednego zamocowania