Frezarka alu/stal A4x100mm
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 22
A Twoje te pozostałe dwie co się na hali koło wytaczarki poniewierały?
Naszedł mnie kolejny pomysł - na automatyczną wymianę narzędzia.
Założenia:
- sterowanie jednym sygnałem elektrycznym z Macha (pin15) --> otwórz/zamknij chwytak,
- jako przystawka do Kressa bez jego przeróbek,
- mocowane do osi Z w standardowy otwór fi 43.
- napęd - elektryczny=silnik krokowy+mała logika na procku AVR
Ogólny pomysł już mam - podobne sprzedają Niemcy na ebay-u za ok 2000 EUR - do tego uchwyty narzędziowe podobne jak w Tormach Tool Holders - www.tormach.com
Zaczynam projektować w Solidzie.
Naszedł mnie kolejny pomysł - na automatyczną wymianę narzędzia.
Założenia:
- sterowanie jednym sygnałem elektrycznym z Macha (pin15) --> otwórz/zamknij chwytak,
- jako przystawka do Kressa bez jego przeróbek,
- mocowane do osi Z w standardowy otwór fi 43.
- napęd - elektryczny=silnik krokowy+mała logika na procku AVR
Ogólny pomysł już mam - podobne sprzedają Niemcy na ebay-u za ok 2000 EUR - do tego uchwyty narzędziowe podobne jak w Tormach Tool Holders - www.tormach.com
Zaczynam projektować w Solidzie.
Marek
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Zawsze wręcz mnie fascynowało jak sprawnie taka wymiana jest dokonywana - oczywiście na filmie. I taki drobiazg, że przed każda wymianą jest cięcie filmu, po którym nastepny do chwycenia stożek jest już czyściutki, żadnych wiórków, wszysko do siebie pasuje. A jak zajrzałem do obrabiarki w warsztacie to cała jej przestrzeń w czasie pracy oblepiona była mokrymi wiórami - i pewnie te stożki tak łatwo łapane też by były. Ale przy 22000obr/min widać to im nie przeszkadza.
Pasjonat
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
Inspiracja do mojego projektu jest tutaj: http://www.hossmachine.info/projects_7.html
Dźwięk sprężonego powietrza - to nie od czyszczenia elementu mocującego ale od siłownika do blokady narzędzia w uchwycie.
Czyszczenie - to raczej "zachowawcze" - czyli osłona magazynu otwierana do zmiany narzędzia i/lub ruchomy magazyn odsuwany/chowany podczas pracy.
Dźwięk sprężonego powietrza - to nie od czyszczenia elementu mocującego ale od siłownika do blokady narzędzia w uchwycie.
Czyszczenie - to raczej "zachowawcze" - czyli osłona magazynu otwierana do zmiany narzędzia i/lub ruchomy magazyn odsuwany/chowany podczas pracy.
Marek
-
Pierwsza przymiarka części wrzecionowej (bez obudowy):

Montuje się go w miejsce Kressa.
W pierwszej wersji napęd zmieniacza - pneumatyczny - siłownik Festo o skoku 10mm.
Przeniesienie napędu - pasek HTD 9mm - przekładnia 15z/48z.
Chwyt narzędzia R10 - końcówka fi10 dług. 35mm
Elementy nowego wrzeciona już rozrysowane - prototyp jutro do roboty.
Więcej szczegółów - jak się zacznie testowanie w praktyce.

Montuje się go w miejsce Kressa.
W pierwszej wersji napęd zmieniacza - pneumatyczny - siłownik Festo o skoku 10mm.
Przeniesienie napędu - pasek HTD 9mm - przekładnia 15z/48z.
Chwyt narzędzia R10 - końcówka fi10 dług. 35mm
Elementy nowego wrzeciona już rozrysowane - prototyp jutro do roboty.
Więcej szczegółów - jak się zacznie testowanie w praktyce.
Marek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Frezarka alu/stal A4x100mm
Można prosić o trochę więcej szczegółów? Zrobiłem już 2 wrzeciona od podstaw, ale obydwa z normalną wymianą narzędzia a automatyczna chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu byłbym wdzięczny gdyby Kolega przedstawił dokładniej swoją wizje automatycznej wymiany narzędzia.
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
-
"Patent" typu ołówek automatyczny
+ siłownik zastępujący palec.
Jak już w kilku wątkach na forum pisali koledzy - mechanizm zmieniacza - a dokładniej chwytu i zwalniania narzędzia oparty jest o zasadę działania ołówka automatycznego:
część chwytowa - rozcięta na krzyż jest "owinięta" stożkowo właściwym wrzecionem -> wysuwając się w dół nieco się rozszerza zwalniając narzędzie -> wracając do góry zaciska się na końcówce narzędzia.
Docisk - sprężyna talerzowa lub ich pakiet - w zależności od potrzebnej siły. U mnie to będzie ok 1.2 kN.
Dość szczegółowe opisy i rysunki można znaleźć na: http://www.hossmachine.info/projects_7.html
Autor do małego siłownika dołożył jeszcze dźwignię - u mnie siłownik jest nieco większy i wystarczy sam (ma wystarczający zapas siły przy zasilaniu 6-10 atm.).

Jak już w kilku wątkach na forum pisali koledzy - mechanizm zmieniacza - a dokładniej chwytu i zwalniania narzędzia oparty jest o zasadę działania ołówka automatycznego:
część chwytowa - rozcięta na krzyż jest "owinięta" stożkowo właściwym wrzecionem -> wysuwając się w dół nieco się rozszerza zwalniając narzędzie -> wracając do góry zaciska się na końcówce narzędzia.
Docisk - sprężyna talerzowa lub ich pakiet - w zależności od potrzebnej siły. U mnie to będzie ok 1.2 kN.
Dość szczegółowe opisy i rysunki można znaleźć na: http://www.hossmachine.info/projects_7.html
Autor do małego siłownika dołożył jeszcze dźwignię - u mnie siłownik jest nieco większy i wystarczy sam (ma wystarczający zapas siły przy zasilaniu 6-10 atm.).
Marek