Ploter laserowy i cała masa dylematów

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

Autor tematu
LukaszWiecek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: LukaszWiecek » 20 kwie 2009, 11:33

Witam ponownie. Podjąłem jednak decyzję, że tą pierwszą maszynę zbuduję całkowicie po kosztach - w końcu jak coś spartolę, to będzie mała strata ;)

Wymontowując z nagrywarki DVD wpadł mi do głowy pomysł, żeby wykorzystać zastosowany tam napęd diody w swoim ploterze. Ograniczy mi to wprawdzie pole robocze w jednej osi do 40mm, ale będę miał już z głowy problem prowadnic i napędu jednej z osi. A ustrojstwo to wygląda mniej więcej tak:

Obrazek
Obrazek

Pytanie tylko, czy któryś z szanownych Kolegów orientuje się, na jakich prądach i napięciach pracują te silniczki? Na obudowie samego silnika nie ma kompletnie żadnych oznaczeń ;/

Bosko by też było, jak by ktoś z Was akurat wiedział, które z wyprowadzeń tej taśmy są zasilaniem diody (boję się, że jak to rozkręcę, to już później tego nie złożę;)

Jak zwykle jestem z góry bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!

Tagi:

denwer
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6

Post napisał: denwer » 20 kwie 2009, 19:54

Ja też zastanawiałem się nad użyciem napędu z DVD, ale te silniczki mają tylko 4 wyprowadzenia i nie da się założyć najtańszych sterowników. Co do diody laserowej do ma ona nóżki na zewnątrz obudowy - po prostu podlutuj do nich przewody i finito. No i pomyśl że w ten sposób załatwiasz tylko jedną oś .

Awatar użytkownika

Autor tematu
LukaszWiecek
Kontakt:

Post napisał: LukaszWiecek » 20 kwie 2009, 20:44

denwer pisze:Ja też zastanawiałem się nad użyciem napędu z DVD, ale te silniczki mają tylko 4 wyprowadzenia i nie da się założyć najtańszych sterowników. Co do diody laserowej do ma ona nóżki na zewnątrz obudowy - po prostu podlutuj do nich przewody i finito. No i pomyśl że w ten sposób załatwiasz tylko jedną oś .
Właśnie z czterema przewodami nie ma problemu. Problem stanowią jedynie silniki z pięcioma wyprowadzeniami.

Jak wrócę z pracy, to popatrzę dokładniej za wyprowadzeniami tej diody ;) Ale wydaje mi się, że oprócz tej taśmy niczego nie widziałem.

Tak, tak - ale ta jedna oś to już zawsze coś ;) Tym bardziej, że moje auto stoi u mechanika i nie wiem ile przyjdzie mi zapłacić za naprawę, więc każda oszczęność się teraz liczy ;) A za miesiąc, czy dwa zamiast tego małego napędu dorobię drugą normlną oś. A póki co muszę się zadowolić polem roboczym 400x40mm ;)

denwer
Posty w temacie: 6

Post napisał: denwer » 21 kwie 2009, 00:06

To powinno rozwiać twoje wszystkie wątpliwości odnośnie diody.
KLIK
A tu masz filmik jak zrobiono z dwóch takich CD oś X i Y:

Jak znajdziesz sterownik za parę złotych do takiej konstrukcji to podziel się schematem :). Do tych z pięcioma / sześcioma / ośmioma wyprowadzeniami można zrobić sterownik za 10zł szt. (oczywiście mówimy tu o prądach do 0.8-1A)

Awatar użytkownika

Autor tematu
LukaszWiecek
Kontakt:

Post napisał: LukaszWiecek » 21 kwie 2009, 04:17

denwer pisze:To powinno rozwiać twoje wszystkie wątpliwości odnośnie diody.
KLIK
A tu masz filmik jak zrobiono z dwóch takich CD oś X i Y:

Jak znajdziesz sterownik za parę złotych do takiej konstrukcji to podziel się schematem :). Do tych z pięcioma / sześcioma / ośmioma wyprowadzeniami można zrobić sterownik za 10zł szt. (oczywiście mówimy tu o prądach do 0.8-1A)
Sterowniki mam cud malina z http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb01.htm ;) Zamówiłem tylko płytki drukowane, i w sumie za dwa sterowniki i płytę główną wyszło mi około 100zł (części kupowałem w sklepie na miejscu).

A linki przejrzę rano - jak się wyśpię ;)

c4r0
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: c4r0 » 21 kwie 2009, 09:38

Witam! :mrgreen:
1. Na taśmie nie znajdziesz zasilania diody. Musisz zlokalizować samą diodę (będzie gdzieś z boku modułu z w miarę dostępnymi pinami) i podpiąć się z przewodami bezpośrednio do niej. Dalej jak na mojej stronie podanej wyżej. Jest na niej też nowy artykuł o zasilaniu diod laserowych - LINK (na polski przełączamy klikając we flagę po prawej).

2. Napęd poruszający głowicą lasera jest dość mizerny. Jego zadaniem jest tylko zgrubne ustawienie a cała precyzja pozostaje dla ruchomej soczewki na "wyjściu" lasera. Silniczek od posuwu o ile pamiętam grzeje się dość mocno po podaniu na stałe 5V na uzwojenie. Podejrzewam że w napędzie dostaje on napięcie tylko w momencie zmiany położenia, a jeśli stoi to napięcia są odłączone (jest zluzowany). Poza tym skok jest dość duży i jeśli użyjesz tego do wypalania to raczej nie uzyskasz cienkiej jednostajnej linii, bo przez te skoki będziesz dostawał punkty ustawione w linii.

Odpowiem od razu na pytanie z maila:
[...] A pytanie moje jest
następujące - próbował może Kolega jak świeci dioda nie wyciągnięta z
tego modułu? Teoretycznie powinna z niego wychodzić perfekcyjnie
równoległa wiązka światła - w końcu w takim układzie dioda wypalała
płyty (i to z dużą precyzją).
Kompletny laser z nagrywarki w żadnym wypadku nie świeci równoległą wiązką światła. Soczewka na końcu drogi światła (ta ruchoma) skupia światło około 1-3mm od jej powierzchni (w miejscu gdzie normalnie jest warstwa danych w płycie), odległość soczewki (focus) zarówno jak jej położenie x-y jest sterowane automatycznie przez cewki odchylające i to dlatego możliwe jest uzyskanie tak małego punktu i wysokiej precyzji ustawienia. Jeśli wydłubiesz tą soczewkę to wtedy dopiero dostaniesz w miarę (nie idealnie) równoległą wiązkę światła o średnicy kilka mm. Do wypalania całość (łącznie z ostatnią soczewką) się nie nada moim zdaniem, z dwóch powodów. Po pierwsze ognisko jest za blisko soczewki - momentalnie się zabrudzi od dymu i będzie po sprawie oraz będzie bardzo mała tolerancja położenia do uzyskania odpowiednio skupionego światła. Po drugie optyka wewnątrz głowicy lasera zawiera kilka zwierciadeł półprzepuszczalnych (lub o jakimś innym wsp. transmisji/odbicia) oraz najczęściej polaryzacyjny beam splitter/combiner, czyli elementy które w naszym zastosowaniu niepotrzebnie wprowadzają straty mocy. Zdecydowanie lepiej jest wydłubać diodę i zastosować jakiś normalny kolimator z regulacją. A jako elementy na ploter można z powodzeniem wykorzystać popsute skanery z allegro tak jak ja to zrobiłem - LINK. Rzeczywiście koszt będzie trochę większy niż dwóch nagrywarek DVD ale i tak wychodzi bardzo tanio (zwłaszcza jeśli masz już sterownik), a efekty nieporównywalnie lepsze od tego co kombinujesz :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
LukaszWiecek
Kontakt:

Post napisał: LukaszWiecek » 21 kwie 2009, 09:45

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Teraz jak w palcach kręcę osią tego silniczka to rzeczywiście widzę, że ma dosyć duży skok. Nawet przy sterowaniu 1/2 kroku nie da to ładnego posuwu liniowego. No cóż - będzie trzeba jednak zainwestować w dwie osie i dwa silniki ;)

A mógłbyś mi jeszcze Kolego c4r0 powiedzieć, czy zauważyłeś jakąś wyższość kolimatora ze wskaźnika laserowego od tego zrobionego z soczewki wydłubanej z nagrywarki, czy też może oba te rozwiązania dają identyczny efekt?

c4r0
Kontakt:

Post napisał: c4r0 » 21 kwie 2009, 11:10

Zdecydowanie lepszy będzie kolimator ze wskaźnika laserowego lub jeszcze lepiej z jakiegoś przemysłowego modułu laserowego małej mocy. Głównie chodzi tu o trudności z budową mechaniki do soczewki z napędu. Trudno jest zrobić żeby soczewka był idealnie w osi z diodą (zarówno położenie jak i kąt), poza tym trzeba jakoś ją przykleić co często powoduje zabrudzenie soczewki (zwłaszcza od oparów w przypadku klejów typu superglue). Sama soczewka z napędu chyba nadaje się dość dobrze, chociaż trudno mi to ocenić i zależy jakiej jakości masz ten wskaźnik laserowy. W każdym razie na pewno nie będzie lepsza od soczewki z modułu przemysłowego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
LukaszWiecek
Kontakt:

Post napisał: LukaszWiecek » 21 kwie 2009, 22:33

No dobra - kwestię samej diody mamy już chyba jasną :) Chciałem Cię jeszcze jedynie zapytać o jedną kwestię związaną z zasilaniem diody. U siebie na stronie podałeś kilka schematów zasilania dla lasera. W ostatnim z nich była możliwość sterowania pracą diody za pomocą stanu 0/1 podawanego na jedno z wyjść (nie pamiętam teraz które dokładnie, a Twoja strona coś jest chwilo niedysponowana). No ale mniejsza z tym - początkowo chciałem po prostu za pomocą przekaźnika odcinać zasilanie laserowi i w ten sposób sterować jego pracą. Ale skoro jest możliwość takiego sterowania, to zastanawiam się, czy po prostu nie podpiąć tego wyjścia pod 1 (lub 16) pin portu LPT (po podaniu stanu wysokiego na te piny jest załączany 1 lub 2 przekaźnik).

Widzisz może jakieś przeciwwskazania, żeby tak tego nie rozwiązywać? Wolę się 10x upewnić zanim spalę sobie port LPT ;)

c4r0
Kontakt:

Post napisał: c4r0 » 22 kwie 2009, 17:24

Oczywiście można tak zrobić. Jeśli nie jest potrzebne szybkie włączanie i wyłączanie lasera (a tutaj nie jest, o ile nie będzie wykorzystywana regulacja mocy poprzez PWM [to samo co regulacja prędkości wrzeciona]) to można też go sterować poprzez odcinanie zasilania - efekt taki sam. Oczywiście konieczny będzie jakiś tranzystor (lepiej tranzystor niż przekaźnik) bo samo LPT nie da rady. Jeszcze bezpieczniej byłoby zastosować transoptor. Ale to już nie dotyczy samego lasera a jedynie przetwarzania sygnału z LPT.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”