Czy ktoś widział takie cuda
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Czy ktoś widział takie cuda
Witam! Może ktoś z fachowców spotkał się z takim cudem że krańcówki home nie poruszają silnikami tylko od razu się zerują. Nie wiem może źle konfiguruję Macha 3, bo sterowniki są w pożądku. Gdy nacisnę all ref home to silnik y tylko drgnie i koniec. Gdy w ustawieniach krańcówek zmienię na enable silniki kręci cały czas a ręczne naciśnięcie krańcówki nic nie daje. W Mach 2 udało mi się skonfigurować krańcówki tak że przy naciśnieciu przycisku all ref home wykonywały za każdym razem inny posów. Przy samych krańcówkach zachowywały się poprawnie dojeżdżały i odsuwały się. Walczę z tym tematem już dobre 3 tygodnie. miejcie litość podpowiedzcie coś. Na podglądzie ALT7 wszystko jest w pożądku. Ręczne naciśnieńcie krańcówek zapala diody. Ale dziwi mnie jeszcze jedna sprawa- może to normalne ale w miejscu wyświetlającym port mam zapalone piny 1,2,3,4,5,6,7 a krańcówki są podpięte na 11,12.
KW
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Jaką ma kolega płytę główną ? , jakie krańcówki NC czy NO ... - sam nie wiem co może być nie tak.
Jeśli są zwykłe kable to proszę wymienić na ekranowane.
No chyba iż jest to spowodowane komunikacją przez LPT - miałem podobne dziwne przypadki , teraz stosuję SS i wszelakie problemy z zakłóceniami od kabli krańcówek znikły.
Jeśli są zwykłe kable to proszę wymienić na ekranowane.
No chyba iż jest to spowodowane komunikacją przez LPT - miałem podobne dziwne przypadki , teraz stosuję SS i wszelakie problemy z zakłóceniami od kabli krańcówek znikły.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Posty w temacie: 4
witam
jezeli kolega ma mach3 to proszę wejść do konfiguracja->porty i piny-> sygnały wejściowe i tam w prawym dolnym rogu znajduje się przycisk automatyczne przypisywanie wejść. klikamy nań tam z listy wybieramy np X home swich i klikamy ustaw atom. Teraz należy kliknąć krańcówką, która jest przypisana do x home. powinno tam się wyświetlić pin 11. program mach automatycznie przypisze ten pin do tej krańcówki. możemy wszystkie tak z automatu potraktować:). teraz przechodzimy do okna diagnostyka. m1 home, m2 home i m3 home świecą się czy nie, jeżeli tak to proszę w sygnały wejściowe zaznaczyć activ low i teraz powinno ruszyć. Pozostaje również opcja z przeinstalowaniem macha.
pozdrawiam
jezeli kolega ma mach3 to proszę wejść do konfiguracja->porty i piny-> sygnały wejściowe i tam w prawym dolnym rogu znajduje się przycisk automatyczne przypisywanie wejść. klikamy nań tam z listy wybieramy np X home swich i klikamy ustaw atom. Teraz należy kliknąć krańcówką, która jest przypisana do x home. powinno tam się wyświetlić pin 11. program mach automatycznie przypisze ten pin do tej krańcówki. możemy wszystkie tak z automatu potraktować:). teraz przechodzimy do okna diagnostyka. m1 home, m2 home i m3 home świecą się czy nie, jeżeli tak to proszę w sygnały wejściowe zaznaczyć activ low i teraz powinno ruszyć. Pozostaje również opcja z przeinstalowaniem macha.
pozdrawiam
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
spróbuj w ten sposób. odłącz krańcówki od płyty. wejdź do konf./porty i piny/sygnły wej. tam włącz emulacje wwejść, przypisz klawisze, klikając na białe pole hotkey. następnie w machy włącz bazowanie. u mnie to działa. jeżeli to nie pomoże to proponuję przeinstalować macha.
-
Macha przeinatalowywałem dobre 10 razy, system też + optymalizacja. Sprawdziłem a więc po naciśnięciu All fre home silniki się kręcą i przy naciśnięciu przypisanego klawisza działają. Ale po podłączeniu krańcówek działa tylko przypisany klawisz. Na Alt7 po naciśnięciu przypisanego klawisza zapalają się lampki wszystko Ok. Ale jak teraz przypisać krańcówki?
KW
-
a sprawdzał kolega opcje activlow przy krańcówkach. służy ona do określenia jaka krańcówka została zastosowana, normalnie otwarta czy zamknięta. a skąd jest ta płyta główna??, może źle coś podłączone jest?? pod złe napięcia kolega krańcówki podłącza. u sponsora np. dla płyty mb-2 jest to zwarcie z +5V.
-
Oczywiście że sprawdzałem activlow. We wcześniejszych wpisach opisywałem że napięcie jest na wejściu płyty do krańcówek 5v i po zwarciu krańcówki jest 0v. i na Mach 2 działały poprawnie ale wykonywały za każdym razem inną drogę raz 5 cm drugim razem 3 cm i nie dojeżdżały do krańcówek. A gdy ustawiłem przed krańcówkami to dojeżdżały do krańcówek spracowywały i odjeżdżału na 1 mm. Czyli poprawnie, ale nie wiem czemu nie kręcą cały czas aż do najechania na krańcówkę.
i jeszcze jedno najpier kręci jeden silnik, a dopiero potem drugi
i jeszcze jedno najpier kręci jeden silnik, a dopiero potem drugi
KW