NC stop Activ
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
NC stop Activ
Mam problem z skasowaniem komunikatu NC stop activ, jak na razie żeby go usunąć używam przycisku bezpieczeństwa. Komunikat pojawił się gdy próbowałem zatrzymać pracę frezarki by sprawdzić sprawność narzędzia, a program był puszczony zmianę wcześniej więc rano startowałem go od wyboru "dosuw od " w pracy automatycznej podałem nr linii i program ruszył ładnie, ale po 1h chciałem sprawdzić stan narzędzia wiec wcisnąłem nc stop (czerwony przycisk) a tu ku mojemu zdziwieniu maszyna się nie zatrzymała (MIKRON VCE 600Pro) tylko pojawił się komunikat jak w temacie ale pracowała dalej wiec przeszedłem do pracy "pojedynczy blok" i po wykonaniu linii maszyna zatrzymała się ale żadne przyciski nie działały nie mogłem wyłączyć obrotów ani też nie mogłem potwierdzić kolejnej linii do wykonania (nc start) zielony przycisk, zadziałał tylko grzybek (przycisk bezpieczeństwa), który skasował ten komunikat. Ale może jest jakieś miej drastyczny sposób na skasowanie tego błędu, przy czym przycisk CE też nie pomaga.
Tagi: