Problem z uruchomieniem mechaniki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Problem z uruchomieniem mechaniki
Może mi ktoś podpowie co źle robię w ustawieniach maszyny bo zachowuje się bardzo dziwnie przy rozruchu. Po naciśnięciu fre all home za każdym razem przesuwa się o inną odległość. Najpierw idzie oś y potem x. Po ręcznym naciśnięciu krańcówek karetka się zatrzymuje i odbija to jest prawidłowo. Natomiast podczas pracy można naciskać na krańcówki nic się nie dzieje.
Druga sprawa. Jakieś dziwne ustawienia wychodzą w nastawach silnika.Silnik jest 1/8 skok pasek 2.5 jeżeli dobrze liczę to powinno być 80 . gdy prędkość i przyspieszenie ustawię na max suwakami karetka porusza się bardzo, a to bardzo wolno. Może źle liczę.
200/2,5=80
Najbardziej jestem ciekaw czemu się nie zeruje do krańcówek.
Opisywałem już ten temat w Sterowanie/Mach ale nikt nie chce doradzić- nie wiem czemu.
Przecież większość używa macha i napewno są jakieś "knify"
Druga sprawa. Jakieś dziwne ustawienia wychodzą w nastawach silnika.Silnik jest 1/8 skok pasek 2.5 jeżeli dobrze liczę to powinno być 80 . gdy prędkość i przyspieszenie ustawię na max suwakami karetka porusza się bardzo, a to bardzo wolno. Może źle liczę.
200/2,5=80
Najbardziej jestem ciekaw czemu się nie zeruje do krańcówek.
Opisywałem już ten temat w Sterowanie/Mach ale nikt nie chce doradzić- nie wiem czemu.
Przecież większość używa macha i napewno są jakieś "knify"
KW
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Kolega ma przełożenie 1do2,5 czy pasek o takim podziale ?Dawar pisze:Może źle liczę.
200/2,5=80
Bo jak przełożenie to ok - jak pasek to przełożenie jest 1do1 czyli kroków jest :
200x8 ( no i dzielone przez 1 lub 2,5 zależy co tam siedzi ).
Tak powinno być.
Krańcówki ma kolega podłączone jako home - więc jako limit nie będą działać.
Aby działało limit potrzebna jest druga para krańcówek na każdej osi.
W praktyce : 3 krańcówki na każdą oś - 2 na limit i 1 na home.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein