jaka dokładność??

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
borek86
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Post napisał: borek86 » 30 mar 2009, 22:01

nie mysle że udałoby mi się nadrobić geometrie spawając ponownie, ale prawdą jest żeby kontrolowac geometrie, tego nie zrobiłem w sobote, ale dziś już się postarałem, zciąłem jeden spaw, ustawiłem boki, przyręciłem do stołu boki ktore były do pospawania, i jakoś poszło, :smile: teraz w milimetrach się zgadza chociaż
Leoo pisze:Takich informacji w postaci doświadczenia amator spawacz nie posiada i przez najbliższe kilka lat nie posiądzie
w takim razie podpowiedz Leoo jakie triki stosować żeby było jak najlepiej

mocowanie do płyty ułatwia po cześci sprawe,

wiesz jak możesz podziękowac?? wcisnij pomógł
Obrazek

Tagi:

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ma555rek » 30 mar 2009, 23:36

Jeżeli stara rama jest jeszcze w całości i nie będzie jej żal to proponuję zrobić próbę.
Przetopić spoinę pachwinową wewnątrz narożnika. Trzeba zrobić to tak aby jak najmniej nowego materiału nanieść na spoinę - głównie chodzi o ponowny przetop. Następnie ostudzić materiał i sprawdzić jaka jest zmiana.
Po kilkunastu takich poprawkach będzie miał kolega już jaikiś pogląd na możliwości wpływania na materiał.
Następna wprawka:
Ramkę położyc na płasko i przetopić ponownie spoinę kąt 45st na licu ramki. To samo zrobić na przeciwległym narożniku - po tej samej stronie lica ramki! - ramka powinna się pięknie zwichrować - oba niedotykane narożniki idą do góry.
Niestety zwichrowanie jest najtrudniejszą deformacją do usuniecia. Ale...
Więc ramkę odwrócić na drugie lico i ponownie te same spawy - w jakimś stopniu ramka wróci do poprzedniej płaszczyzny. Jeżeli nie będzie chciała to przetop wyciągnąć jeszcze kawałek na spawy pionowe - ale nie dalej niż do połowy ich długości ( tych pionowych)
Życzę miłych zaskoczeń podczas psucia ramki. Ale chociaż tą jedną warto zepsuć. Zapewniam.
Pasjonat

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 30 mar 2009, 23:41

borek86 pisze:w takim razie podpowiedz Leoo jakie triki stosować żeby było jak najlepiej
Kiedyś wymieniałem kaloryfer w łazience. Konieczne okazało się przespawanie rurek CO. Przyszło dwóch fachowców ze spółdzielni. Przymierzyli (było prosto), pospawali i grzejnik wisi krzywo. Robili to ludzie, którzy na co dzień tną i spawają gazowo.

Kolega pospawał na nowo i jest prosto. Co prawda jednym naprężeniem skompensował drugie ale jest ok. Po przeszlifowaniu spawów może się to zmienić, podobnie jak po czasie, w którym nastąpi naturalne odprężenie.

Maszyna CNC ma pracować z dokładnością do setnych części milimetra, trudno będzie to osiągnąć bez wyżarzania.

Autor tematu
borek86

Post napisał: borek86 » 30 mar 2009, 23:46

jeżeli chodzi o wichrowanie, to mi się udalo jakoś ominąc ten błąd, hehe płąśzczyzna zachowana prawie idealnie(zmiany są takie że można podejżewać nie równy profil)
wiesz jak możesz podziękowac?? wcisnij pomógł
Obrazek

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kwarc » 05 kwie 2009, 17:10

Leoo pisze:
kwarc pisze:najlepiej elementy spawane przykrecic mocno do jakiejs plyty stalowej lub kamienne
Nic z tego.
Na zmianę geometrii tytułowej ramki po spawaniu mają wpływ: grubość ścianki profilu, szerokość boku, fazowanie (lub jego brak) powierzchni styku, średnica elektrody, prąd spawania, typ spawarki (TIG, MIG...).
Takich informacji w postaci doświadczenia amator spawacz nie posiada i przez najbliższe kilka lat nie posiądzie.
Spawanie punktowe najwyżej zmniejszy wielkość skurczu ale go nie wyeliminuje.

W związku z powyższym konstrukcje spawane wyżarza się a powierzchnie przylegające obrabia.
kolego!!! osobiscie wykonalem kilka automatow spawalniczych i cos otym wiem.spedzilem sporo godzin spawajac na nich elementy z blachy np.5-7mm .jesli nierobiles niewprowadzaj ludzi w blad !!

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 05 kwie 2009, 19:39

kwarc pisze:kolego!!! osobiscie wykonalem kilka automatow spawalniczych i cos otym wiem.spedzilem sporo godzin spawajac na nich elementy z blachy np.5-7mm .jesli nierobiles niewprowadzaj ludzi w blad !!
Jeśli Kolega geometrię maszyny sprawdza poziomicą, pionem i metrem krawieckim to pewnie ma rację. Wyżarzanie elementów przed obróbką końcową robi się dla sportu lub tylko po to, by maszyna była droższa???
W którym miejscu napisałem nieprawdę?
Skoro Kolega tyle spawał, to powinien słyszeć o dość powszechnym zjawisku, jakim jest rozszerzalność cieplna. A może Kolega spawa na zimno, wówczas faktycznie naprężenia nie powstają.

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kwarc » 05 kwie 2009, 19:53

dalej nabijac posty

[ Dodano: 2009-04-05, 19:56 ]
borek86 pisze:nie mysle że udałoby mi się nadrobić geometrie spawając ponownie, ale prawdą jest żeby kontrolowac geometrie, tego nie zrobiłem w sobote, ale dziś już się postarałem, zciąłem jeden spaw, ustawiłem boki, przyręciłem do stołu boki ktore były do pospawania, i jakoś poszło, :smile: teraz w milimetrach się zgadza chociaż
Leoo pisze:Takich informacji w postaci doświadczenia amator spawacz nie posiada i przez najbliższe kilka lat nie posiądzie
w takim razie podpowiedz Leoo jakie triki stosować żeby było jak najlepiej

mocowanie do płyty ułatwia po cześci sprawe,
tu masz odpowiedz kol Leoo

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”