w takim razie podpowiedz Leoo jakie triki stosować żeby było jak najlepiejLeoo pisze:Takich informacji w postaci doświadczenia amator spawacz nie posiada i przez najbliższe kilka lat nie posiądzie
mocowanie do płyty ułatwia po cześci sprawe,
w takim razie podpowiedz Leoo jakie triki stosować żeby było jak najlepiejLeoo pisze:Takich informacji w postaci doświadczenia amator spawacz nie posiada i przez najbliższe kilka lat nie posiądzie
Kiedyś wymieniałem kaloryfer w łazience. Konieczne okazało się przespawanie rurek CO. Przyszło dwóch fachowców ze spółdzielni. Przymierzyli (było prosto), pospawali i grzejnik wisi krzywo. Robili to ludzie, którzy na co dzień tną i spawają gazowo.borek86 pisze:w takim razie podpowiedz Leoo jakie triki stosować żeby było jak najlepiej
kolego!!! osobiscie wykonalem kilka automatow spawalniczych i cos otym wiem.spedzilem sporo godzin spawajac na nich elementy z blachy np.5-7mm .jesli nierobiles niewprowadzaj ludzi w blad !!Leoo pisze:Nic z tego.kwarc pisze:najlepiej elementy spawane przykrecic mocno do jakiejs plyty stalowej lub kamienne
Na zmianę geometrii tytułowej ramki po spawaniu mają wpływ: grubość ścianki profilu, szerokość boku, fazowanie (lub jego brak) powierzchni styku, średnica elektrody, prąd spawania, typ spawarki (TIG, MIG...).
Takich informacji w postaci doświadczenia amator spawacz nie posiada i przez najbliższe kilka lat nie posiądzie.
Spawanie punktowe najwyżej zmniejszy wielkość skurczu ale go nie wyeliminuje.
W związku z powyższym konstrukcje spawane wyżarza się a powierzchnie przylegające obrabia.
Jeśli Kolega geometrię maszyny sprawdza poziomicą, pionem i metrem krawieckim to pewnie ma rację. Wyżarzanie elementów przed obróbką końcową robi się dla sportu lub tylko po to, by maszyna była droższa???kwarc pisze:kolego!!! osobiscie wykonalem kilka automatow spawalniczych i cos otym wiem.spedzilem sporo godzin spawajac na nich elementy z blachy np.5-7mm .jesli nierobiles niewprowadzaj ludzi w blad !!
tu masz odpowiedz kol Leooborek86 pisze:nie mysle że udałoby mi się nadrobić geometrie spawając ponownie, ale prawdą jest żeby kontrolowac geometrie, tego nie zrobiłem w sobote, ale dziś już się postarałem, zciąłem jeden spaw, ustawiłem boki, przyręciłem do stołu boki ktore były do pospawania, i jakoś poszło,teraz w milimetrach się zgadza chociaż
mocowanie do płyty ułatwia po cześci sprawe,