Gwintowanie

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: CNCRob » 04 kwie 2009, 14:37

dla swiadomosci, taka tabele mam jedynie w glowie, sa to dlugie lata praktyki, nie potrzebne mi sa jakies pisane tabele. czy jesli ktos przy plytkach napisal takie i takie parametry to rowniez sie do nich stosujesz zamiast pomyslec glowa i przypomniec sobie, ze ostatnio przy takich parametrach plytki pekaly to zastosuje tym razem inne? co do gwintowania, w swoim zyciu wykonalem wiele tysiecy (moze wejdzie juz na miliony) gwintow w najrozniejszych materialach i powiem jedno, wyrzuc ta tabele bo bzdury tam masz popisane, nawet otwierac mi sie jej nie chce gdy widze to co przytoczyles.

[ Dodano: 2009-04-04, 14:43 ]
gryzla mnie ciekawosc i otworzylem ta twoja tabele. powiem jedno, poczytaj dokladnie zanim cos wrzucisz, wyraznie jest tam napisane, ze to dla gwintow regenerowanych, poza tym w aluminiowych obudowach. kolega zakladajac temat nie podal w jakim materiale chce zrobic gwint wiec podajemu jemu faktyczne wymiary a ty wprowadziles go w blad i miejmy nadzieje, ze nie zdazyl tego wykorzystac na stali.

[ Dodano: 2009-04-04, 14:50 ]
chcesz konkretow? oto one:standardowy gwint M4 posiada skok 0,7mm. pod gwint wiercimy otwor fi 3.3. jesli otwor robimy wygniatakiem to wiercimy na fi 3.7. i wszystko w temacie.

[ Dodano: 2009-04-04, 14:52 ]
rynio_di pisze:Moim zdaniem powinno być tak ; 4x 0.8 =3,2 .
4- to gwint , 0.8 współczynnik , 3,2 średnica otworu.
Tak są tabele na suwmiarkach z drugiej strony i poradnikach np. tokarza bo te średnice otworów zmieniają się w zależności od średnic gwintów.
powiesz mi gdzie znalazles, ze gwint M4 ma skok 0.8? to jest skok gwintu M5!

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Tagi:

Autor tematu
mocart4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: mocart4 » 04 kwie 2009, 14:56

Gwintowalem aluminium, pod M4 wywiercilem otwor fi 3,1; wszystko w porządku, można bylo nawet 3 wiercić

[ Dodano: 2009-04-04, 15:07 ]
Do kolegi Draco, jaka jest zasada doboru śr. otworu pod gwint? np M4 razy skok, czy tak?
kolega wyżej pisał jakieś 0,8 ale nie pisal że jest to skok tylko współczynnik, dlatego pytam. Wydaje mi się że gdybym wywiercił /material aluminiu/ fi 3,3 byłoby za dużo

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Gwintowanie

Post napisał: WZÓR » 04 kwie 2009, 15:07

mocart4 pisze:Jaki mam wywiercić otwor pod śrubkę fi 4? 0.5 czy 1 mm mniejszy?
Czy mialby ktoś /czy w ogóle istnieją/ tabele z podanymi wymiarami otworów pod gwintowanie?
Moim zdaniem otwór o średnicy fi3.2 wystarczy.
W stali nierdzewnej doświadczeń za dużych nie mam więc nie wiem
ale z tabeli którą wstawiłem do gwintowania ręcznego korzystam i uwag nie mam ...
Kiedyś gwintowałem w stali nierdzewnej gwintownikiem M8 (otwór fi6.5 - fi6.8) - strzelały mi gwintowniki jeden za drugim. Na średnicy fi 7.2 dopiero szła mi robota (gwintu sprawdzianem nie sprawdzałem , śruby się wkręcały , a klient nie narzekał).
... tabele - jak do tej pory korzystam z Poradnika Tokarza (E. Górski).
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, 18:25 przez WZÓR, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

borek86
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: borek86 » 04 kwie 2009, 15:10

Draco pisze:chcesz konkretow? oto one:standardowy gwint M4 posiada skok 0,7mm. pod gwint wiercimy otwor fi 3.3. jesli otwor robimy wygniatakiem to wiercimy na fi 3.7. i wszystko w temacie.
Draco pisze:tak i na pierwszym otworze w stali nierdzewnej zostawi gwintownik. wezcie sie ludzie nie wypowiadajcie jesli nie macie zielonego pojecia o tym. takie otwory mozesz sobie w plastiku lub co najwyzej aluminium robic.
to w koncu jak jest , bo najpierw negujesz o potem ten sam wymiar dajesz???
wiesz jak możesz podziękowac?? wcisnij pomógł
Obrazek

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 04 kwie 2009, 16:49

Draco pisze:gryzla mnie ciekawosc i otworzylem ta twoja tabele. powiem jedno, poczytaj dokladnie zanim cos wrzucisz, wyraznie jest tam napisane, ze to dla gwintow regenerowanych, poza tym w aluminiowych obudowach
Jeśli kolega do mojego postu pije to wstawię jeszcze raz linka i prosze sobie przeczytać
http://www.nsu.motocykle.org/warsztat/gwinty/text.htm
tam jest napisane o doborze srednic pod gwinty a nie o regeneracji gwintów
Regeneracja to temat główny :-) Trudne słowo no nie ?
Draco pisze:powiem jedno, wyrzuc ta tabele bo bzdury tam masz popisane,
No i przed takimi stwierdzeniami "starego praktyka " strzeżcie nas wszyscy święci
Jeśli kolega taki "obkukany" to ciekawe czy bez tabel daje sobie rade z gwintami drobnozwojowymi
Przepraszam ale pieprzenie w bambus
Po to sa tabele po to sa parametry skrawania , i inne żeby z nich korzystać
NA POCZĄTEK !!!!!!!!!!!
Jeślio kolega Draco, jest taki "oblatany " w tym temacie to niech nie neguje tabel oraz tego że ktoś może nie wiedzieć jaki otwór pod gwint
takie było pytanie >>Czy mialby ktoś /czy w ogóle istnieją/ tabele z podanymi wymiarami otworów pod gwintowanie?<<
Więc tabele sa i zostały wstawione
I powtarzam>>>>>
jeśli uważasz Draco, że to bzdury to wstaw tabelę gwintów z której sam korzystasz nie powstrzymuj się i nie poprzestawaj TYLKO na krytyce
Masz ja w głowie :-) no to pomóż innym- przepisz ją i oświeć nas o "jedyny wiedzący"
Napisałem Ci że Ja Amator korzystam z tej tabeli i do tej pory n i g d y n i e miałem problemów z gwintem
Ale nie gwintowałem nierdzewki , tytanu , wolframu , kadmu , niklu , magnezu
i innych metali
Więc zamiast negować co ktoś napisze bezpodstawnie sam napisz jakiś konkret a nie tyklko krytykuj
Pozdrawiam

PS
WZÓR pisze:... tabele - jak do tej pory korzystam z Poradnika Tokarza (E. Górski).
ja też ale generalnie jako majsterkowicz szukam wygody :-)
ta tabela którą podałem sprawdza się i uwzględnia w prosty sposób korekty na rodzaj metalu
PS
Nie będę upierdliwy i nie zapytam czym się różni gwint regenerowany od nie regenerowanego :-)bo wydaje mi się że tylko kolorem

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 04 kwie 2009, 17:07

Też korzystam z tej kolorowej tabeli i jak narazie kilkaset gwintów ręcznie zrobionych i w tokarce. Miękkie metale mogą mieć mniejszy otwór bo łatwiej o zgniot.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: grg12 » 04 kwie 2009, 17:39

Całkowitej pewności nie mam bo powyższe pochodzi z rozdziału o gwintach calowych - wielkości podane w tabelach odnoszą się do gwintów 100%, znaczy - przy takim otworze gwint zostanie uformowany całkowicie zgodnie z normą. Nie zawsze jest to mozliwe, albo praktyczne - bo w twardych materiałach (niesłynna nierdzewka) opory podczas obróbki są bardzo duże i łatwo zerwać gwintownik - więc stosuje się nieco większe otwory (na to też są tabele - tylko trudniej je znaleźć).
Przy okazji - używacie gwintowników robiących cały gwint w jednym przejściu czy trójprzebiegowych zestawów? Ja do niedawna używałem pojedynczych (bo tanie) ale po zerwaniu takiego taniego gwintownika w detalu (kilka godzin roboty do kosza) zainwestowałem w zestaw - jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 04 kwie 2009, 18:04

jesli juz chcecie tak wiedziec to uzywam takiej oto ksiazeczki:
http://www.cromwell.co.uk/CAT8490356A
niestety dla wielu z was - jest w jezyku angielskim.

[ Dodano: 2009-04-04, 18:07 ]
jesli chodzi o dostep i ktos chce to proponuje zakupis sobie taka ksiazeczke, sa tam chyba tabele wszystkiego co mozna sobie wymyslic, rowniez jesli chodzi o gwinty bardzo nitypowe. co do gwintownikow, ja uzywam skretne maszynowe z regoly dostosowane do obrabianego materialu. ostatnio coraz czesciej przechodze na wygniataki, sa duzo trwalsze.
Załączniki
DSC06534.jpg
tabela1
DSC06534.jpg (77.62 KiB) Przejrzano 6628 razy
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

Primoza2007

Post napisał: Primoza2007 » 04 kwie 2009, 18:22

Wracam do tego tematu i z zaskoczeniem spoglądam na wasze posty. Próbowałem skończyć temat w 1 poście pod autorem ale jak widać każdy swoje 3 grosze musiał wpier***** i zrobiła się zadyma.
:arrow: Tabele które ARGUS podał należy stosować do gwintów metrycznych wykonywanych w jakimkolwiek materiale. Nie ma tu znaczenia wasze doświadczenie. Użycie większych otworów jak widać w tabeli spowoduje wykonanie gwintu z gorszym pasowaniem. Często robi się to by gwintownik także mniej się zużywał. Jeśli w zwykłej stali <900Nm pęka gwintownik to zapewne jest to wina otworu. Wygniataki faktycznie potrzebują większych otworów ale jest to obróbka bezwiórowa i temat na zupełnie inną dyskusję. Doświadczenie Panie DRACO nie ma tu nic do powiedzenia. Jeśli wykonuje się dużo gwintów w stali nierdzewnej to używa się gwintowników przeznaczonych do stali nierdzewnej - są takie !!! Dziś w procesie produkcji używa się przede wszystkim wyłącznie gwintowników maszynowych jednoprzebiegowych. W zależności czy otwór ślepy/przelotowy mamy gwintowniki proste/skrętne. Gwintowniki HSS (powlekane ok. 70-100zł) np. M10 w otworze 8,5 w oprawce ze sprzęgłem są w stanie wykonać ponad 1000 gwintów w zwykłej HRC <35 przy parametrach dochodzących do 400-600 obr.
Osobiście widziałem wykonanie otworu w HRC >60. To dużo więcej niż nierdzewka. Otwór był wzięty z wiadomej tabeli. Gwintownik mocowany był na sztywno. Obrotów ok. 800-1200 a cena ponad 300zł za sztukę. Po 10 otworach do wymiany.

Nadmieniając do postu który DRACO wstawił kiedy pisałem swoje. Nie widzę by na screenie wrzuconym były jakieś odchyłki od wiadomej Tabelki.

Ps. Oczywiście nie uważam się za jakiegoś GURU w tym temacie jednak jak czytam że pod M4 to może 3,5 a potem że 3,2 i jeszcze dalej że może 3 a jednak 3,3 to mnie takie coś luzuje.
W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 04 kwie 2009, 19:08

panie Primoza2007, prosze uwaznie poczytac co ja napisalem. czepisz sie mojego doswiadczenia chociaz ja od poczatku yraznie pisze o wymiarach znormalizowanych a jak tu niektorzy podaja jakies wymyslone wieksze lub mniejsze otwory, twierdzac, ze jak sie wkreca to jest ok. ja od samego poczatku upieram sie nad otworem 3.3 bo tylko te jest prawidlowy dla gwintu M4 wg DIN. na tym koniec i kropka i nikt mi nie wmowi, ze dajemy inny wymiar wiertla dla tego gwintu bo poprostu wtedy gada glupoty. oczywiscie do bardziej plastycznego materialu mozemy dac mniejszy otwor aby bylo lekko ciesniej a dla stali twardych wieksze wiertlo aby nie zlamac tak latwo gwintownika ale to sa juz odrebne przypadki i nie maja nic wspolnego z prawidlowymi wymiarami!

[ Dodano: 2009-04-04, 19:09 ]
mocart4 pisze:Do kolegi Draco, jaka jest zasada doboru śr. otworu pod gwint? np M4 razy skok, czy tak?
ja zazwyczaj nie uzywam zadnych wspolczynnikow. w gwintach metrycznych sprawdza sie zazwyczaj odjecie skoku od srednicy i juz masz wymiar wiertla.

[ Dodano: 2009-04-04, 19:12 ]
Primoza2007 pisze:jednak 3,3 to mnie takie coś luzuje.
wiec panie cwaniaczku ktory w pierwszym poscie napisal jedynie www.google.pl a nie podal zadnego wymiaru, powiedz mi pan dlaczego wymiar 3.3 jest wymiarem nieprawidlowym?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”