Poszukuje pompki chłodziwa do grawerki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Poszukuje pompki chłodziwa do grawerki
Szukam pompki chłodziwa do grawerki małej z regulacją ciśnienia. Myślałem o pompce od akwarium nie wiem jaką wybrać. Proszę o pomoc
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A nie lepiej coś bardziej przyzwoitego np. to http://www.allegro.pl/item591154413_pom ... tylko.html
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
ta będzie dużo lepsza używam takie do chłodziwa i sprawdzają się idealnie daj ciśnienie prawie 2 atmosfery
http://sklep.north.pl/karta/pompa-ekspr ... 57485.html
http://sklep.north.pl/karta/pompa-ekspr ... 57485.html
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
Ta pompka którą zaproponował webserver, ma bardzo ciekawą knstrukcję. Używałem takie do innych celów.Daje jak napisał 2 atm docelowo (ja miałem metalową która "wyciskała nawet 6atm.), czyli do takiego ciśnienia wtłoczy płyn do zamkniętego zbiornika. Dlatego może być używana na przykład do uzupełniania wody w różnych parownikach, szybkowarach itp.Jeżeli wylot będzie swobodny to takiego ciśnienia oczywiście nie będzie. Możesz dla dokładniejszej regulacji zamontować między pompką a dyszą chłodzącą zaworek. Pompie to zupełnie nie przeszkadza i z pewnością nie zaszkodzi. Ma niedużą wydajność ale do chłodzenia narzędzia "styknie" Jeden mankament o którym trzeba pamiętać jest taki że z racji budowy nie lubi zanieczyszczeń mechanicznych w płynie. Trzeba na jej króćcu ssawnym zamontować filterek, choćby taki jak do paliwa w samochodzie. Może mieć utrudnione zassanie ale kiedy jest w niej już płyn to tłoczy aż miło Żadnej innej regulacji ciśnienia w tej pompce nie przewidziano. Pracuje z częstotliwością sieci 230V (elektromagnes) a za ciśnienie odpowiedzialna jest zawarta w jej wnętrzu sprężyna. Najlepiej jeżeli umieścisz taką pompkę koło zbiornika z chłodziwem a jeszcze lepiej poniżej poziomu chłodziwa. Przy takim ciśnieniu jakim dysponuje i tak wyciśnie płyn nawet do 20 m w górę 

-
Osobiście skłaniał bym się do pompy wirnikowej. Grawerka generuje drobny wiór, który będzie zatykał filtr (smok) lub dostanie się do zaworów pompki membranowej. Wirnikową można wykonać samodzielnie a do napędu zastosować mały silnik DC i w prosty sposób uzyskać regulację ciśnienia, za pomocą regulatora PWM.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
A ja polecam tego typu pompy . Pompy jak już wspomniano wirnikowe i z regulacją ciśnienia.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.