DOSTAŁEM DOTACJĘ! DORADZCIE CO KUPIC

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

StivLee
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: StivLee » 23 mar 2009, 11:55

Rafale z Archiwum X, masz rację. Ja też oczywiście nie chcę niczego reklamować, bo mi za to nie płacą :) Piszę tylko o swoich doświadczeniach z maszynami różnego typu, w tym także o OKUMACH. Ja nie jeżdżę po szkoleniach, więc może mniej widziałem od Ciebie, ale przypuszczam, że znajdą sie także zakłady, gdzie pracuje 100 maszyn OKUMA. Nie w tym rzecz, żeby się licytować, kto widział więcej. Ja znam tylko wspomniany zakład, gdzie pracuje -naście maszyn i tam złego słowa na ich temat nikt nie powie, a mają też inne, kupione wcześniej.
Decyzja jest na pewno trudna, ale należy ją dobrze przemyśleć, żeby nie wpędzić się potem w nerwicę :)

Tagi:

Seba-Jongen
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Seba-Jongen » 23 mar 2009, 13:16

Witam kolegę
co do HAASa -dwa lata temu serwis nie nadążał jeździć z serwisem w Wielkopolsce -coś w tym musi być. Klienci twierdzą że przy tej cenie maszyny złe nie są ale raczej do produkcji w większych seriach. Jakoś nie wierzę by przy tych cenach były produkowane w Ameryce.

co do DMG -maszyny które bardzo chwalą sobie klienci potrzebujący trochę precyzji przy produkcji mało i średnioseryjnej. CO do serwisu to tyle opinii ile klientów ale klienci będący blisko Pleszewa chwalą sobie -a do Gniezna jest tylko 1,5 godziny jazdy.

Co do Okumy -maszyny z całą pewnością godne polecenia, ale znam jedną historię gdy serwis z Gliwic w składzie dwuosobowym po ośmiu godzinach "znalazł" usterkę -zepsuty zasilacz. Mieli pecha -prezes któremu objawili tę prawdę był elektronikiem i jemu znalezienie przyczyny postoju zajęło 10 minut. Wylatywali dość głośno ale i tak przesłali fakturę za znalezienie usterki.

Co do Mazaka -jakoś ciężko o złe opinie, o serwisie niewiele wiem ale mogę podać gdzie się popytać.

Dla wyjaśnienia -przytoczone opinie są zasłyszanymi opiniami moich klientów, ja maszynami się nie zajmuję.

Pozdrawiam

MacGregor

Post napisał: MacGregor » 23 mar 2009, 21:56

Witam!
Pracuję w Holandii w firmie która wykonuje usługi napraw bieżących i głównych dla dużej huty.
Mamy kilka obrabiarek Okumy (tokarki i centra), jedną Pumę Doosana(tokarka) i trzy tajwańskie badziewia. Wszystkie maszyny od nowości są w firmie.
Tokarki Okumy są z połowy 80-tych lat, frezarki z połowy 90-tych. Puma kilkuletnia jak i tajwańskie.
Czasami jak pojawiają się mechanicy z serwisu który obsługuje wszystkie maszyny w firmie, ucinam pogawędki na temat maszyn, to jak jeden mąż recytują "Okuma = Rolls-Royce".

Tak jest też w rzeczywistości, maszyny bardzo sztywne, solidnie wykonane, oprogramowanie przecudnie i wspaniale przemyślane do współpracy z operatorem (współczuję kolegom którzy męczą się na Sinumeriku), zwłaszcza chwalę programowanie dialogowe IGF, proste i intuicyjne, ale o wielkich możliwościach.

Muszę powiedzieć że szefostwo pluje sobie sobie w brodę, bo te tajwańskie gówna najbardziej dają się we znaki, a serwis cholernie drogi, ale takie czasy jak się chce tanio kupić obrabiarkę to do serwisowania jej się dokłada.
POZDRAWIAM

Autor tematu
sirion
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 20

Post napisał: sirion » 23 mar 2009, 22:08

Panowie
Minęło już kilka tygodni, od czasu mojego pierwszego postu.

Wasze opinie okazały się dla mnie bardzo pomocne i dziękuję Wam za nie (jednak nowe ciągle chętnie widziane).

Za kilka dni będę rozpisywać przetarg, a za 3 tygodnie wybór dostawcy tokarki i centrum.

Mam ostatnią prośbę: na co zwrócić uwagę w umowie? Na co położyć nacisk, czego żądać, na co się nie zgadzać.

Do użytkowników Mazaka: czy dostaliście dłuższą gwarancję niż 12 m-cy?
Pozdrawiam
Sirion

Mechan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mechan » 25 mar 2009, 21:53

Witaj,
co do umowy to raczej nie umiem Ci pomóc ale na pewno możesz zwrócić uwagę na:

okres gwarancji,

termostabilość potwierdzona poprzez certyfikowane testy jest bardzo ważne w przypadku konieczności dokładnej obróbki a o takiej piszesz,

system antykolizji naprawdę działający w czasie rzeczywistym a nie bezmyślne sczytywanie programu, niezwykle istotne gdy zaczynacie zabawę z CNC poza tym pozwala uniknąć wysokich kosztów napraw,

szybkość reakcji serwisu w przypadku gdy jest konieczny,

wspomaganie technologiczne przy wdrożeniu i nie tylko,

można również zwrócić uwagę na wydajność maszyn w cyklu produkcyjnym, w samochodówce to około 92% taki wskaźnik musi być utrzymany w jakimś okresie czasu

szkolenia,

łatwość obsługi maszyn, sterowników,

no i programowanie dialogowe z poziomu maszyny, tzn łatwość obsługi, szybkość, przejrzystość oraz możliwość ewentualnej edycji i wprowadzenie błyskawicznych zmian
Pozdrawiam
Mechan

djezowski
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3

Post napisał: djezowski » 27 mar 2009, 15:03

rafalxfiles pisze:To znowu ja.. po 1 ciekawe gdzie kolega widział w Mori CL silnik w głowicy..
NL ma.. nie powiem fajny bajer..
Co do innych rzeczy to kolega widzę że się nie przyglądał głębiej.. Cylinder wrzeciona Kitagawa.. wrzeciono kitagawa.
Witam,

Ech, za szybko mysle :)
Z tym silnikiem elektrowrzeciona w glowicy narzedziowek to oczywiscie chodzilo mi o serie NL.
Jesli chodzi o wrzeciono glowne w tokarkach:
NL - elektrowrzeciono,
CL - silnik + wrzeciono,
Podpowiem tylko ze wrzeciona robi MORI u siebie - nie jest to zadna kitagawa itp.
Cylinder zacisku - owszem KITAGAWA, dla wszystkich modeli.

Jesli chodzi o centra - zawsze jest elektrowrzeciono w serii NV, MV, DURA.

pozdr

darek

figofago
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: figofago » 02 kwie 2009, 21:42

To ja coś dorzucę. Jak masz jakiegoś Cama to nich Ci dołożą postprocesor do tej maszyny.

drgryzbek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

haas tm -3p??

Post napisał: drgryzbek » 27 kwie 2009, 11:02

a jaką macie opinie o frezarce HAAS TM - 3P??

Autor tematu
sirion
Posty w temacie: 20

Post napisał: sirion » 27 kwie 2009, 21:53

Na temat tego modelu nie mamy zdania.
Z moich badań wynika, iż któryś z modeli VF mógłbym dopasować.
Ale podobno opinia o Haasie nie jest za dobra....
Pozdrawiam
Sirion

Fadal_PL

Post napisał: Fadal_PL » 25 mar 2010, 11:39

Jeśli już bierzesz pod uwagę Haasy, Maasy i tym podobne to może warto by się zapoznać z ofertą Feelera. Jest to fakt - tajwan ale tutaj hola hola... Jest to poważny koncern 4 dużych fabryk maszyn - w CNC mają tokarki, frezarki we wszystkich typach i rozmiarach. Byłem u nich w fabryce w styczniu i jestem pod wrażeniem - życzę DMG takiej fabryki;)

Jeśli myślisz o droższych i japońskich, to nie wchodź w tematy typu Okuma czy MoriSeiki. Proponuję zapoznac sie z ofertąś Matsuury . MoriSeiki czy Okuma nijak się ma do tego sprzętu . Jeśli już to Mori ma lepszy serwis niż okuma. Matsuura ma wszystkie części zamienne w 24h co do okumy - przemilczmy. Mówię z doświadczenia własnego i znanych firm w Polsce które te maszyny posiadają.

Posiadam Matsuurę - co prawda centrum poziome. Pracuje w najtwardszym materiale - Inconel. (stopy niklu) - przez 4 lata na dwie zmiany zero awarii. To mówi samo za siebie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”