załadunek narzędzia

Dyskusje na temat systemu Faunc

jtk66
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: jtk66 » 21 mar 2009, 14:56

Nie będę pisał o czynnościach,o których pisali przedmówcy bo napewno trzeba je sprawdzić i wykonać.
Ładowanie zmierzonego narzędzia przez wrzeciono odbywa się przeważnie w maszynach wielogabarytowych z utrudnionym dostępem do magazynu.
W przypadku Fanuca wykonuję to z poziomu magazynu i nigdy nie miałem problemu,sprawdzając czy gniazdo jest wolne fizycznie i w liście narzędzi.
Rzecz jasna określając długość,promień,ciężar lub nadwymiarowość narzędzia.
Co innego gdy mamy doczynienia z mieszaniem narzędzi w magazynie,wtedy kod T był inny niż numer stacji,ale to inna bajka,która nie ma tutaj zastosowania jak myślę. :roll:

Tagi:

irek50
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

zaladunek narzędzi

Post napisał: irek50 » 09 kwie 2009, 16:29

witam
wreszcie uporalem się ze swoimi narzędziami,faktycznie w magazynie następuje mieszanie narzędzi w mojej chince vmc 850 wygląda to tak ,mam we wrzecionie nakielek T1 ,chcę zaladować wiertlo T4 magazyn się obraca podstawia wolny kubek22 ramie zabiera T1 i laduje je do tego kubka22, do wrzeciona zakladam wiertlo T4 ,następnie chcę zalożyć gwintownik T6 magazyn sięobraca podstawia wolny kubek 3 ramie zabiera wiertlo T4 i laduje je do kubka3,ponownie chcę nakielekT1,magazyn się obraca podstawia kubek 23 z T1, ramie jednocześnie robi wymiane T1 ląduje we wrzecionie a z wrzeciona gwintownik T6 ląduje w kubku 22 w sterowaniu następuje zamiana pozycji i nie ma znaczenia w kturym kubku wyląduje narzędzie ,pamiętając pod jakim T mam nakielek ,wiertlo ,gwintownik,
gdy je potrzebuję sterowanie pamięta gdzie jest i mi je wyda ;chcę podziękować za pomoc
w uruchomieniu tej maszyny forumowiczom ,albinos,adamfx,draco,abadaja,sahu1,misiek zr,
easy,piotr jub dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”