ja moge napisac wrecz przeciwnie. ostatnio mam stycznosc w wiekszosci z aluminium i wlasnie frezami do aluminium robota idzie swietnie, nawet bez chlodziwa lub uzywajac zwyklego chlodzenia jak do innych materialow. zero poblemow.krol44 pisze:nie bierz tylko frezow typowych do aluminium z doświadczenia wiem że uniwersalne sprawdzają się o niebo lepiej
Wiercenie frezem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
A dlaczego tylko 2 ostrzowy , ktoś może mi to wytłumaczyć? a czym się różni frez Z2 który ma oba ostrza do środka, od freza Z2 który ma tylko jedno ostrze do środka (chodzi o czoło freza) ? i jeszcze jedno, co to jest specjalny frez do ALU, prócz oczywiście tego, ze dla producenta jest to okazja a żeby wyciągnąć kasę od klienta.
NumrotoPLUS
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Nie koniecznie "tylko". Najlepiej, bo jest więcej miejsca do odprowadzania wiórów, i tym też różnią się frezy do Al od tych do stali - mają głębsze i bardziej skręcone rowki wiórowe. Specjalnie to zostało tak pomyślane, żeby ułatwić transport wióra z przestrzeni roboczej, tak samo jak są specjalne frezy do obr. materiałów twardych, drewna, itp. Pewnie zdziwiony też jesteś dlaczego są noże do chleba, sera i mięsa, przecież jednym też się da pokroićm4ni4 pisze:A dlaczego tylko 2 ostrzowy , ktoś może mi to wytłumaczyć?