Sterowanie z laptopa
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam! czy może ktoś opisać dokładnie czy udało mu się wysterować maszynkę cnc z lapka przejściówką PCMCIA na LPT?? kilku z was pisało że da się to zrobić ale może jakieś przykłady tzn.: jaka dokładnie przejściówka( firma, model, może zdjątko??) jaki laptop, czy przejściówka daje 5v czy jak większość 3,3v. może to ktoś dokładnie i szczegółowo opisać???
Wiem, laptop nie jest najlepszym rozwiązaniem ale sądzę, że w czasach miniaturyzacji i większej mobilności warto pomyśleć jak "problem" oszczędzania energii przez lapki można by rozwiązać.
Wiem, laptop nie jest najlepszym rozwiązaniem ale sądzę, że w czasach miniaturyzacji i większej mobilności warto pomyśleć jak "problem" oszczędzania energii przez lapki można by rozwiązać.
-
Kris_25, a możesz to dokładnie opisać jak dla laika z elektroniki(schemat, wykaz elementów itp)?? wiem że proszę o dużo i ktoś może powiedzieć "wyszukiwarka" tylko że ciężko cokolwiek wyszukać jak nie wie się czego dokładnie ma się szukać??
a z tego rysunku płytki to wnioskuje że E$5 to wyjścia na silniki DIR i CLK kolejno osi XYZ E$6 to wejścia no a jak mam SSK-MB1 to tam są jeszcze przekaźniki do włączania wrzeciona i pompy chłodziwa Jeżeli się mylę to przepraszam ale jestem bardzo początkującym elektronikiem i proszę o wyrozumiałość. DZIĘKI!!
a z tego rysunku płytki to wnioskuje że E$5 to wyjścia na silniki DIR i CLK kolejno osi XYZ E$6 to wejścia no a jak mam SSK-MB1 to tam są jeszcze przekaźniki do włączania wrzeciona i pompy chłodziwa Jeżeli się mylę to przepraszam ale jestem bardzo początkującym elektronikiem i proszę o wyrozumiałość. DZIĘKI!!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Tu masz opis elementów jakie można użyć. Na E$6 podpinasz przewody z portu LPT a na E$5 sterownik silników. Jeżeli potrzebujesz więcej niż 6 wejść/wyjść to do układu E$1 możesz podłączyć jeszcze dwa, na dole układu masz wolne dwie nóżki po każdej stronie, możesz je bez problemu wykorzystać. Kondensatory E$7 i E$8 to pojemności rzędu 47 do 100 uF, można użyć większych ale nie ma potrzeby. Do wejścia E$4 można podłączyć napięcie od 9 do 25 woltów, ja używam 12v.
-