Program do komunikacji PC z sterowaniem SINUMERICA 802C
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 16
Opis kolegi easy 2002 pasuje dokładnie do kable RS232 typu null modem
http://www.ferguson-digital.eu/pl/pytan ... modem.html
, którego można kupić w każdym sklepie tak jak ja to zrobiłe ale jest możliwość że kabel jest wadliwy dlatego go sprawdze ale myśle że problem może tkwić w czymś innym ale dopiero raczkuje w tym temacie wiec bede nadal stawiał na opinie ludzi bardziej doświadczonych.
http://www.ferguson-digital.eu/pl/pytan ... modem.html
, którego można kupić w każdym sklepie tak jak ja to zrobiłe ale jest możliwość że kabel jest wadliwy dlatego go sprawdze ale myśle że problem może tkwić w czymś innym ale dopiero raczkuje w tym temacie wiec bede nadal stawiał na opinie ludzi bardziej doświadczonych.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
ja w tym tygodniu mialem problem z laczem na sinumericku i powodem byl wlasnie kabbel. kupiony w sklepie nie dzialal a gdy podlaczylem od innej maszyny sterowanej haidenhainem to dzialal bez problemu. wydaje mi sie, ze jest cross-owany...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 16
Faktycznie kabel był wadliwy teraz znalazłem taki kabel o polączeniach
1---4
2---3
3---2
4---1
5---5
7---8
8---7
9---9
pin 6 wolny
A teraz wyniki gdy próbowałem przesłać program do maszyny to niby transmisja trwała ale gdy wszedłem w zakładkę BLAD LOG to pojawiła mi się informacja o następującym błędzie
_N_ ERROR FILE NAME ; nazwa pliku moja wyglądała następująco Przykład Toczenia.MPF
Gdy próbowałem przesłać plik z maszyny do laptopa to jak wszedłem w informacje BLAD LOG to wybrana nazwa pliku pokazało że transmisja przebiegła bez problemu ale w czasie transmisji w WINPCIN pojawił się błąd V24 Fehter Framing ERROR.
A wiec tak kilka pytań w sterowaniu SINUMERICA mam do wyboru dwa tryby RS232 : RS232 uzyt oraz RS232 druk , który do czego służy a różnią się chyba w ustawieniach tylko prędkością transmisji.
Teraz jak przesyłam plik z maszyny do laptopa to wybieram w winpcin recive data i podje nazwę i miejsce przesłania pliku i czy ta nazwa pliku jest istotna dla transmisji a sterowaniu wybieram plik który chcę przesłać i wybieram dane wy i rozpoczyna się transmisja. czy te nazwy plików muszą być identyczne??
Do czego śluzą zakładki winpcin : Binary Format ; Text Format; USER 1 i User 2 ; Edit Signale Archive File; Spilit Archive.
Załączam plik, który próbuje przesłać do maszyny
1---4
2---3
3---2
4---1
5---5
7---8
8---7
9---9
pin 6 wolny
A teraz wyniki gdy próbowałem przesłać program do maszyny to niby transmisja trwała ale gdy wszedłem w zakładkę BLAD LOG to pojawiła mi się informacja o następującym błędzie
_N_ ERROR FILE NAME ; nazwa pliku moja wyglądała następująco Przykład Toczenia.MPF
Gdy próbowałem przesłać plik z maszyny do laptopa to jak wszedłem w informacje BLAD LOG to wybrana nazwa pliku pokazało że transmisja przebiegła bez problemu ale w czasie transmisji w WINPCIN pojawił się błąd V24 Fehter Framing ERROR.
A wiec tak kilka pytań w sterowaniu SINUMERICA mam do wyboru dwa tryby RS232 : RS232 uzyt oraz RS232 druk , który do czego służy a różnią się chyba w ustawieniach tylko prędkością transmisji.
Teraz jak przesyłam plik z maszyny do laptopa to wybieram w winpcin recive data i podje nazwę i miejsce przesłania pliku i czy ta nazwa pliku jest istotna dla transmisji a sterowaniu wybieram plik który chcę przesłać i wybieram dane wy i rozpoczyna się transmisja. czy te nazwy plików muszą być identyczne??
Do czego śluzą zakładki winpcin : Binary Format ; Text Format; USER 1 i User 2 ; Edit Signale Archive File; Spilit Archive.
Załączam plik, który próbuje przesłać do maszyny
- Załączniki
-
- PRZYKŁAD TOCZENIA.zip
- plik który próbuje przesłać do maszyny
- (446 Bajtów) Pobrany 295 razy
-
- Posty w temacie: 2
Kolego wypruboj moze pcin-a . Podczas wysylania programu do maszyny jest bardzo istotne to co znajduje sie na poczatku tekstu programu . Z nazwy bledu wynika ze wlasnie o to chyba chodzi . Kiedys pomagalem koledze w polaczeniu maszyny z kompem na Sinumeriku i z tego co pamietam w naglowku bylo kilka znakow ktore musialy znajdowac sie na poczatku tekstu programu . Dowiedzialem sie co to ma byc przesylajac najpierw program z maszyny do kompa i na tym sie musisz skupic w pierwszej kolejnosci .Co do nazwy pliku odbieranego to nie wiem jak jest w winpcin-ie ale w pcin-ie nie ma to zadnego znaczenia .
- Załączniki
-
- pcin.rar
- (131.87 KiB) Pobrany 431 razy
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Posty w temacie: 9
z tego co ja do tej pory zauwazylem to nazwy ze spacjami czesto sa wyrzucane. lepiej jest laczyc slowa,np: przyklad_toczenia. przyciski z nazwami o ktore pytasz to nic innego jak przyciski ktore mozesz ustawiac pod siebie, mozesz zmieniac ich nazwy, gdy masz kilka maszyn nazywasz kazdy z nich nazwa maszyny, zapamietujesz ustawienia pod tym przyciskiem i pozniej jednym nacisnieciem masz ustawiony program dla kolejnej maszyny. na poczatek sprobuj wysylac dane z maszyny do kompa, jesli to sie uda baw sie odwrotnie.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Witam
Oczywiście
Mój przykład
%_N_1010_MPF
; GEAR
; 5211928-0
; TOCZENIE NA GOTOWO
Oczywiście
Mój przykład
%_N_1010_MPF
; GEAR
; 5211928-0
; TOCZENIE NA GOTOWO
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281