Post - SINUMERIC 808D Tokarkowy.

Edycja postu czy praca w trybie ISO ?


Autor tematu
Kagiva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 02 kwie 2008, 23:56
Lokalizacja: Chorzów

Post - SINUMERIC 808D Tokarkowy.

#1

Post napisał: Kagiva » 04 maja 2019, 19:30

Witam.

Ma ktoś Post MC dla Sinumerika 808D ?
Próbowałem edytować dostarczony razem z MC lecz natrafiłem na problem definiowania narzędzia tzn.: nie ptrafię przypisać formatu TxxDxx.
Jak wygląda praca na Sinumerik-u z poziomu ISO ? podobno istnieje taka funkcja w sterowaniu.

Pozdrawiam.




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1497
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Post - SINUMERIC 808D Tokarkowy.

#2

Post napisał: Steryd » 04 maja 2019, 20:48

Pokaz ten post.
Istnieje taka funkcja jak praca w iso oczywiście
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Kagiva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 02 kwie 2008, 23:56
Lokalizacja: Chorzów

Re: Post - SINUMERIC 808D Tokarkowy.

#3

Post napisał: Kagiva » 04 maja 2019, 22:33

MPLFAN.rar
(39.42 KiB) Pobrany 9 razy
Tam jeszcze do rozpracowania będą obroty. Pracuję na G96 i trzeba będzie dopisać LIMS=xxx


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1497
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Post - SINUMERIC 808D Tokarkowy.

#4

Post napisał: Steryd » 04 maja 2019, 23:53

Da się to poprzerabiać, ale:

czemu nie używasz posta do sinumerika?
Połowa kodów w tym poście Ci się nie będzie zgadzać nie mówiąc o przerabianiu cykli, na pewno nie zrobisz tym gwintu ani nawet obróbki zgrubnej i wykończeniowej cyklem, nawet przełączenie na cale, czy na posuw minutowy nie przejdzie...
Zauważyłes, że to jest do tokarki z osią Y, głowicą frezującą i przeciwwrzecionem? uzywasz tego wszystkiego w 808?
Poszukaj czegoś do sinumerka, najszybciej znajdziesz do GA2/3 i powinien od razu działać, tylko cykli będzie brakować.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Kagiva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 02 kwie 2008, 23:56
Lokalizacja: Chorzów

Re: Post - SINUMERIC 808D Tokarkowy.

#5

Post napisał: Kagiva » 05 maja 2019, 00:05

Nie używam cykli konturowych, wolę widzieć ruch maszyny w danej linii po to mam MC.
Gwintowanie z CYCLE99 piszę z ręki.
Na razie zmeniam obroty w listingu i punkty wymiany narzędzi.

Jestem nauczony starej szkoły i przeglądam to co post wygeneruje by nie mieć niespodzianek.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1497
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Post - SINUMERIC 808D Tokarkowy.

#6

Post napisał: Steryd » 05 maja 2019, 00:15

ok. Tylko przeglądanie, a przepisywanie wszystkiego (prawie) od nowa to co innego. Po co wydawałeś ~15 tys na MC żeby po nim przepisywać?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Kagiva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 02 kwie 2008, 23:56
Lokalizacja: Chorzów

Re: Post - SINUMERIC 808D Tokarkowy.

#7

Post napisał: Kagiva » 05 maja 2019, 00:20

Głównie mi służy do Haas-a Mini Mill i tu nie ma problemów z generowaniem kodu.
Sinumerik to inna bajka nic nie jest tak jak być powinno, nawet Pronum jest łatwiejszy w obsłudze z cyklami stałymi.
Jak masz posta do Sinumerika to wyślij będę zobowiązany.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”