Pompa oleju do pieca na przepracowany olej

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1614
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Pompa oleju do pieca na przepracowany olej

#1

Post napisał: blasterpl » 28 lis 2015, 15:47

Zima idzie wiec trzeba znowu grzać w warsztacie. Mam piec na przepracowany olej ale w najprostszej wersji tj. sterowanie ilości oleju poprzez kranik . Jak ktoś tego używał to wie jakie to upierdliwe. Chce zastosować pompę do podawania oleju , czy ktoś może już przerabiał temat :?: .Sama pompa to chyba może być dowolna samochodowa pompa oleju ale jaki silnik do tego , jakie sterowanie :?:



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6593
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#2

Post napisał: pukury » 28 lis 2015, 17:19

witam.
kumpel ma takie coś .
zrobiłem mu sterownik jak najprostszy .
osobnym potencjometrem reguluje czas pracy a osobnym przerwy.
pewnie można na atmedze czy czymś takim - ale nie umiem .
pozdrawiam.
rebeliant


RobiszToŹle
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 228
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:53
Lokalizacja: wziąć na cnc?

#3

Post napisał: RobiszToŹle » 28 lis 2015, 18:16

Jak olej czysty(zawsze można przefiltrować) to może pompka od spryskiwaczy + regulator napięcia?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4552
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 28 lis 2015, 18:21

Sterowanie faktycznie da się na Arduino ogarnąć od biedy na przekaźnikach czasowych.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1614
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#5

Post napisał: blasterpl » 28 lis 2015, 18:45

Co do sterowania to powinno ono ciągle podawać jakaś porcje oleju , oczywiście z regulacją . Myślę ze silnikowa pompa oleju nada się najlepiej , olej oczywiście w miarę przefiltrowany.


creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 262
Rejestracja: 25 sty 2009, 21:11
Lokalizacja: Kraków

#6

Post napisał: creative1agh » 28 lis 2015, 23:13


Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#7

Post napisał: FDSA » 29 lis 2015, 08:58

Warsztacie samochodowym niedaleko mnie chlopaki zaadoptowali jakas pompke chyba byla to silnikowa pompa napedzana silnikiem od wycieraczek plus przerywacz od wycieraczek z 5 krokami czestotliwości i eksperymentalnie dobrali do tego dyszę sciskajac w imadle przewod hamulcowy. :)

Mało to eleganckie ale działa i jak dla nich za darmo bo rzesci z demobilu.

Ja że jestem elektronik to wziąłbym pąpe perysraltyczną dorobił sobie sterowajie dokładne do niej przy użyciu jakiegoś procesorka i też by pewnie działało.


Ile fachów tyle rozwiązań :)

Pozdrawiam
FDSA


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1614
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#8

Post napisał: blasterpl » 29 lis 2015, 09:24

Pobieżnie czytałem ale tam opisywane są pompki do fabrycznych palników przerobionych na spalanie przepracowanego oleju . Ja potrzebuje najzwyklejszej pompki do pieca w którym olej po prostu sobie powolutku wypływa z rurki . Regulowany ma być właśnie ten wypływ i to dość precyzyjnie. Teraz muszę regulować zwykłym kranikiem kulowym , przestawienie kranika o dosłownie kilka ° powoduje ze albo piec wygasa albo leje za dużo oleju i wtedy strasznie kopci bo nie spala całości oleju. Moj palnik to coś takiego: http://allegro.pl/palnik-na-olej-zuzyty ... 70827.html
Pompkę można kupić gotowa za ok.500zl ale myślę ze wykonanie jej z części ze szrotu to max polowa tej kwoty
http://allegro.pl/pompa-oleju-do-palnik ... 99862.html


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1630
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#9

Post napisał: ARGUS » 29 lis 2015, 12:59

tu masz pompę
http://olx.pl/oferta/pompa-oleju-fiat-n ... e93da50724
albo taką
http://olx.pl/oferta/pompa-zebata-oleju ... c70c76fb24
Oczywiście trzeba dobrać jakiś zawór przelewowy albo zrobić przelew na zwykłym zaworze - to kwestia pomysłu
Tu masz zawór który możesz zastosować jako regulacyjny
http://www.ogrzewanieco.pl/pl/p/Zawor-p ... 2.000/8806
albo mozesz zastosować zawór regulacyjny tego typu
http://www.budujesz.pl/herz-zawor-regul ... 761-74586/
warunkiem jest mosieżny grzybek stożkowy.
Umozliwi Ci dość precyzyjne doregulowanie przepływu.
Pompki spryskiwaczy czy inne wynalazki do tłoczenia oleju sie nie nadają
Najprostsze sterowanie to dwa zegary
jednym ustawiasz czas pracy pompy a drugim czas przerw w pracy
Nie znam asortymentu automatyki tego typu ale może da radę zrobić to jednym zegarem.
Popatrz tutaj
http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i- ... v-303.html
Powodzenia


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6593
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: pukury » 29 lis 2015, 14:11

witam.
a nie lepiej zrobić sobie za 30 pln taki układ jak pisałem ?
2 potencjometry i 3 scalaki ( po 2 pln ) do tego przekaźnik i mosfet.
jak by co to poszukam schemat i projekt płytki.
pozdrawiam.
rebeliant

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”