Pomoc w wyborze CAD/CAM


Autor tematu
empyreanish
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 06 gru 2016, 16:35
Lokalizacja: Zigataneho

Pomoc w wyborze CAD/CAM

#1

Post napisał: empyreanish » 06 gru 2016, 16:48

Witam was Panowie, potrzebuję pomocy w wyborze programu CAD oraz CAM. Jakie są wasze opinie na temat poniższych programów(takie do tej pory mi zaproponowano)?

W firmie wykonujemy naprawdę przeróżne rzeczy, takie proste sobie dłubię z palca, wspierając się cyklami ShopMilla, no ale po wyczuciu maszyny przyszedł czas bym zaczął produkować jakieś bardziej skomplikowane rzeczy. Dodam, że potrzebuję raczej 4 osi ciągłych - ewentualnie trzech i rozbudowy na cztery.

Posiadamy w firmie Frezarko-Wytaczarkę oraz Centrum Obróbcze(z czwartą osią ciągłą) Rzeczy które muszę produkować to ślimaki, stemple i rdzenie. Jest sporo "fal" i tak dalej.

1. ZW3D CAD/CAM - odczucia mam mieszane, bo to pierwszy program jaki widziałem i ten ich CAD wydawał mi się jakoś mało czytelny.
2. Visual Mill/IronCAD - tutaj mam odczucia po prezentacji raczej dobre, ale mniej piszą o tych programach niż o ZW3D
3. SprutCAM - firma obok ma, ponoć sobie chwalą
4. EdgeCAM - znam tylko z opowiadań handlowca i z opinii na forum
5. NX CAM - nie wiem ile trwałoby wdrażanie, gdyż wydaję się aż nadtoskomplikowany

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

PS: Jeszcze wybór komputera który będzie to wszystko mielił. Czy warto pchać się w 4 rdzenie i 8 wątków i czy potrzeba naprawdę NV Quadro? O SSD i ilości RAM-u wiem.



Tagi:


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1062
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#2

Post napisał: rc666 » 06 gru 2016, 17:48

NX CAM chodzi o mastercam czy Unigraphics?? Obydwoch nie polecam.

Komputer: 4 rdzenie czy nie? Sprawdz czy software jest zrobiony na rdzenie.
Moze byc tak ze nie bedzie wsparcia dla 4 rdzeni.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Awatar użytkownika

freakolot
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 67
Rejestracja: 20 lip 2009, 14:37
Lokalizacja: mazowieckie

#3

Post napisał: freakolot » 07 gru 2016, 00:25

Co do sprzętu to nigdy nie wiadomo :)
Zasadniczo jak viewport w OpenGL to niby brać Quadro, bo w shaded z liniami są szybsze.
Czy to jest więcej warte niż mozliwości renderu na karcie czy SLI to już każdy sobie wybiera.
W zależności od tego co robi :)
O ile wiem to Solid jest na OpenGL'u a np. Inventor na DirectX'ie wiec w przypadku tego pierwszego różnica w wyświetlaniu dużych złożeń może być.
W ZW3D - jest chyba możliwość wyboru czy jedno czy drugie.
No i zależy do czego komp - do wielozadaniowego/domowego Quadro bym nie kupił :)
Co do rdzeni i wątków podobnie :) Teraz telefony mają po 4 i więcej rdzeni więc trudno znaleźć coś co nie ma :)
A że programy CAD/CAM korzystają z tego delikatnie mówiąc "średnio", to druga sprawa :)


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1203
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#4

Post napisał: Majster70 » 07 gru 2016, 08:47

Używam NX, mogę powiedzieć, że jestem z niego zadowolony. Oczywiście ma swoje wady, najważniejszą zauważyłeś - to bardzo rozbudowany program. 2 wadą będzie cena - prawdopodobnie będziesz musiał do swoich 4 osi kupić wersję 5-cio osiową, a ta kosztuje kilkadziesiąt tysięcy. Niby niedużo do zastosowań profesjonalnych - np porównując do ceny obrabiarki 4-osiowej, ale dla niektórych nie do przełknięcia. NX wykorzystuje wielordzeniowość procesora, możesz przeliczać kilka obróbek jednocześnie, ale ma to sens przy dużych i skomplikowanych detalach. NX na karcie graficznej Quadro pracuje bardzo ładnie.
Podsumowując, moim zdaniem zakup NX (lub innego systemu tej klasy) ma sens w z 2 głównych powodów:
1. Potrzebujesz zaawansowanego systemu CAD/CAM/CAx do skomplikowanych detali, a CAM jest tylko jednym z kilku modułów który używasz w firmie.
2, Twój główny zleceniodawca używa tego systemu - praca na tym samym sofcie znacznie ułatwia kooperację.
Mogę dodać 3 sytuację - ludzie lub człowiek który dobrze zna akurat ten system. W innych przypadkach może to być dość kosztowny przerost formy nad treścią.


Autor tematu
empyreanish
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 06 gru 2016, 16:35
Lokalizacja: Zigataneho

#5

Post napisał: empyreanish » 07 gru 2016, 11:27

Mhm, badając właśnie wszystko pod kątem rzeczy które obrabiamy. Zostają VisualMill i ZW3D, ewentualnie EdgeCAM. Chciałbym opinii na ich temat, jeśli ktoś miał styczność, będę bardzo wdzięczny za pomoc.


filklone
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 48
Rejestracja: 22 cze 2010, 17:53
Lokalizacja: polska
Kontakt:

#6

Post napisał: filklone » 07 gru 2016, 12:06

Proszę zapoznać się z programem BobCAD, zawiera wszystkie opcje, jakie Pana interesują. Wykorzystuje te same strategie do obróbki, co wymienione programy powyżej. Cena wersji do obróbki płynnej w 4 osiach, która Pana interesuje wynosi około 38000 zł. Jeśli Pana interesuje poniżej podaję link do pobrania oprogramowania BobCAD-CAM. Jest to wersja 64-bitowa i pracuje wielowątkowo. Ja pracuję na Dellu Precision M6800 i daje radę.
http://filtech.com.pl/programy/BobCAD_V28_Release.exe


KWH
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 28 gru 2016, 15:23
Lokalizacja: Nowy Sącz

#7

Post napisał: KWH » 28 gru 2016, 15:38

Jako osoba na co dzień korzystająca z oprogramowania Solidworks mogę go z czystym sumieniem polecić jak bardzo dobre narzędzie do projektowania. Od pewnego czasu korzystam z modułu CAM, który jest dodatkiem do Solida. CAMWorks sprawdza się w płynnej 4-osiowej obróbce.


Tomasz_K
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 295
Rejestracja: 25 kwie 2012, 15:58
Lokalizacja: ok. Rybnika

#8

Post napisał: Tomasz_K » 28 gru 2016, 21:49

Może podsunę inną możliwość:
Autodesk Fusion 360
Jest to dosyć młode oprogramowanie napewno najteńsze z tych powyższych ale posiada CADa i CAMa zintegrowanego. Wiem że parę ludzi na tym forum go używa.
Cam 4 osiowy:
[youtube]https://youtu.be/Ke-CfekOJOk[/youtube]


CC_PL
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 31 sty 2017, 03:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#9

Post napisał: CC_PL » 31 sty 2017, 04:13

Uderzyłbym w NX CAM - profi soft! :) Lub EdgeCAM - to są sprawdzone rozwiązania!

Co do hardware-u, nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu rzadko które programy CAD/CAM wykorzystywały więcej niż jeden rdzeń. Powoli się to zmienia, ale zwykle poza MES/CFD i renderingiem to nie ma wielkich postępów i rzadko jest duży zysk na czasie przy większej liczbie rdzeni... Niestety.

Obecnie poleciłbym Intela Core i7 7700K (Kalby Lake) jako rozsądny wybór, a jeśli masz czas, to może warto poczekać na AMD RYZEN.


ofiara_SCM
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2017, 12:37
Lokalizacja: Polska

Re: Pomoc w wyborze CAD/CAM

#10

Post napisał: ofiara_SCM » 17 lut 2017, 12:53

Proponuję rozszerzyć listę o Hypermill.
Łopatki i ślimaki to chyba ich specjalność.

Lista nie odzwierciedla kosztów - zestawienie NX na równi z SprutCAM to chyba przesada.

CAM będzie tak dobry jak firma która go wdroży i do postprocesory, więc radzę zwrócić uwagę na support.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”