Pomoc w ustawieniu predkosci.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
wikingc1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:48
Lokalizacja: Suchedniów

Pomoc w ustawieniu predkosci.

#1

Post napisał: wikingc1 » 10 wrz 2009, 11:42

Witam.
Jestem w trakcie budowy frezarki. Jako program sterujący stosuje TCNC.
Problem polega na mojej nieumiejętności ustawienia prędkości posuwu.
Jak testowałem to silniki mogę dość szybko kręcić a po ustawieniu właściwego skoku śruby/na obrót program zaczął strasznie powoli tym wszystkim sterować. Zwiększanie częstotliwości nic nie daje o ile G00 robi powoli ale możliwie to G01 to już tragedia, w ogóle prędkości nie mają nic wspólnego z tymi ustawieniami max. a G00 powinien chyba zasuwać na max prędkości (oczywiście po przyśpieszeniu)?
Kto pomoże mi to ustawić, bo próbuję już wszystkiego co mogę i nic :sad:
Silniki 1,8 step/dir śruba skok 2mm sterowanie pół krokowe.
Parametry to prędkość początkowa 400
prędkość max 1700 ( przy obecnym zasilaniu kręci śmiało do 1900 a zasilanie będzie podwyższane)
Przyspieszenie 500
Skala 0,005
Pozdrawiam.



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe


zolax
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 164
Rejestracja: 15 cze 2007, 17:40
Lokalizacja: Wrocław

#2

Post napisał: zolax » 10 wrz 2009, 15:02

Hm dziwna sprawa, ustawienia ok wyglądają, ja mam u siebie przyśpieszenie takie jak maks. prędkość ale to nie w tym problem. Ale ogólnie widać że zmiany prędkości w programie coś zmieniają czy to ciągle działa jak chce? Przy zwiększaniu wartości powinno dojść do momentu w którym silnik nie nadąży się kręcić. PulseWidth mam na 10. Jak ręcznie jedziesz JOG to jest to samo?

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#3

Post napisał: Asza PL » 10 wrz 2009, 15:32

A na pewno ma kolega program TCNC puszczony w czystym Dos-ie ?
moje ustawienia dla podobnych sterowników i skoku -silnik ok. 1Nm
akceleracja 20000
startowa 1000
maksymalna 4000
skala 0.005
pulse 5 us
i tokarka nie gubiła kroków.
warto ustawić jak największą (działającą) prędkość startową dla lepszej pracy maszynki.
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


Autor tematu
wikingc1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:48
Lokalizacja: Suchedniów

#4

Post napisał: wikingc1 » 13 wrz 2009, 15:35

Witam.
Już cześć problemu rozwiązałem i teraz uzyskuję dość możliwe prędkości na G00 (zwiększenie prędkości tu pomaga).
Ale G01 itd. strasznie się ślimaczą i tu jest kolejne pytanie jak zwiększyć prędkość na tych ruchach bo silniki wyrobią śmiało (oczywiście pod obciążeniem frezowania) a tak to wszystko będzie się ciągnęło w nieskończoność.
Program na razie odpalam na kompie z WinXp i może to tego wina, ale skoro uzyskiwałem wcześniej wyższe prędkości (na tym samym kompie) a polegało to na tym ze zmniejszałem skale z 0.005 na 0.0005 i szło dużo szybciej. A jak ustawie właściwą skale to się ślimaczy :sad: .
Jutro sprawdzę na starym kompie z czystym Dos-em ale sądzę ze to nie w tym problem.

I jeszcze jedno tytanie a właściwie to to samo jak zwiększa się prędkość ruchu roboczego. Np. będę robił w szkle jakąś grawerkę to wiadomo powoli a np. w gipsie mogę już dużo szybiciej. Gdzie i co przestawić ??

Na razie programy które testuję to rysunki z AutoCada przerobione przez ACE i rysowanie koła średnicy 5cm zajmuje ok 3 minut a silniki by spokojnie poradziły sobie z tym w 20sekund.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#5

Post napisał: Asza PL » 13 wrz 2009, 21:24

Jak kolega przejdzie na czysty DOS to na pewno zobaczy różnicę w prędkościach. Jeśli jest stacja dyskietek w tym kompie to łatwo można to puścić z samej dyskietki systemowej ( przy formatowaniu zaznaczyć kopiuj pliki systemowe) i wgranego na nią TCNC. Odpalamy z linii poleceń A:/turbocnc (pliki muszą być wgrane na dyskietkę bez katalogu). Chyba że to jest wersja TCNC5 :mrgreen:
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


Autor tematu
wikingc1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:48
Lokalizacja: Suchedniów

#6

Post napisał: wikingc1 » 14 wrz 2009, 20:44

Witam.
Testowałem dziś na innym kompie i ogólnie czysty Dos to można powiedzieć czysta praca.
i jest ok.
Ale ciągle mam pytanie jak się reguluje posuw. Czy to "<"">" czy jest jeszcze jakaś inna opcja do zmiany?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#7

Post napisał: Asza PL » 14 wrz 2009, 22:02

Wartość posuwu wpisujemy w programie lub w lini poleceń MDI w formie np. G94 F100 czyli 100mm/min. Ręczny posuw klawiszami lewo,prawo itd. ustawiamy w konfiguracji osi jako slow jog i fast jog (włączamy razem z ALT) Najlepiej ustawić tak samo jak: startowa -slow jog, maksymalna- fast jog.
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


Autor tematu
wikingc1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:48
Lokalizacja: Suchedniów

#8

Post napisał: wikingc1 » 15 wrz 2009, 21:27

Witam.
Już pierwsze testy rysunkowe wypadły pomyślnie. Tylko że prędkość reguluję przyciskami "<" i ">" po zwiększeniu do 1000% idzie dobrze. Kolego Asza mógł byś troszeczkę jaśniej opisać jak się to ustawia??
bo ja to rozumiem tak:
na początku programu wpisuję:
G01 ( lub inną tą która mnie interesuje np G03) F1000
.
.
.
i dalej program.
Tak to ma wyglądać??
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#9

Post napisał: Asza PL » 15 wrz 2009, 21:50

nie wiem jakim programem robi kolega G-kod ale powinna w nim być opcja ustawienia szybkości skrawania. Jeśli nie ma to można otworzyć plik w notatniku znaleźć jaka jest szybkość (szukaj F) i potem zamienić na jakąś większą wartość G94 powinno być gdzieś na początku programu i tam też może być Fxxxx ale niektóre programy przerabiające na G-kod wpisują F przy każdej linijce z G01.
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


Autor tematu
wikingc1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:48
Lokalizacja: Suchedniów

#10

Post napisał: wikingc1 » 16 wrz 2009, 20:37

Witam.
Ok już ogarnąłem to wszytko.
Do przerabiania używam programu ACE i on nie wpisuje prędkości (chyba ze jest tam jakaś opcja a ja nie wiem) ale wpisałem w MDI i jest ok.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”