Pomoc w rys technicznym

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Kubem
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 17 lis 2012, 11:20
Lokalizacja: Polska

Pomoc w rys technicznym

#1

Post napisał: Kubem » 17 lis 2012, 11:25

Witam wszystkich,
mam taką prośbę, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak zobrazować ten rysunek najmniejszą ilością rzutów/przekrojów? Jeżeli nie chcecie podawać rozwiązania to niech ktoś mi powie/narysuje jak to wygląda w 3D bo z tym mam problem. Wiem jak się robi przekroje itd, ale nie mogę sobie tego przedmiotu w 3D wyobrazić ; /

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

proszę o pomoc (muszę oddać pracę do wtorku)

pozdrawiam
Kuba



Tagi:


Grawer.Gift
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 534
Rejestracja: 31 mar 2012, 13:27
Lokalizacja: wawa

#2

Post napisał: Grawer.Gift » 17 lis 2012, 11:56

ten rysunek to jest akurat ,,najmniejsza ilość rzutów "
mniej się nie da
wiecej nie potrzeba
jesli jest problemn jak to wygląda w 3d to spróbuj wyobrazić sobie nie jako całość ale jako poszczególne elementy
np sama podstawa : masz 2 rzuty i wiesz o tym wszystko co potrzeba
jak masz to w cadzie w 2d to moze udałoby się to zrobi w 3d
ale chociaz pozamykaj tak zeby mozna było wyciągnąc to tylko


Autor tematu
Kubem
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 17 lis 2012, 11:20
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: Kubem » 17 lis 2012, 12:10

mm, ok, z tym że prowadzący zajęcia powiedział wyraźnie, że chce przekrój przez to, w cadzie tego nie mam (to jest zdjęcie kartki) a samego cada na kompie nie mam (cad dopiero w przyszłym semestrze będzie ;/ ). Wydaje mi się, że skoro rysunek jest symetryczny to wystarczy sam przekrój pionowo w połowie rys. Tylko, że nie umiem sobie wyobrazić tego w środku ;/

P.S.
proszę o wyrozumiałość, to moje pierwsze zetknięcie z rysunkiem technicznym i dopiero się uczę ; )


Grawer.Gift
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 534
Rejestracja: 31 mar 2012, 13:27
Lokalizacja: wawa

#4

Post napisał: Grawer.Gift » 17 lis 2012, 12:44

przekrój ,,w połowie" masz juz w zasadzie gotowy i to w całości
wystarczy tylko górny widok zakreskować w odpowiedni sposób
kreskowanie opanowane do perfekcji ?
-:)
tyle ze samo zakresowanie nic ci nie da skoro nie potrafisz sobie tego wyobrazić
rozkmiń to na poszczególne bryły
np podstawą jest romb
chyba wyobrażenie sobie rombu nie jest wielką trudnoscią
na nim stoi prostopadłoscian
przez niego przenikają dwie ,,rurki z dziurką " ( skoro rurka to musi miec w srodku dziurkę to oczywiste )
wyobraznia to połowa sukcesu w karierze inzyniera
spróbuj ją uruchomić

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6504
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#5

Post napisał: WZÓR » 17 lis 2012, 13:51

Kubem pisze: ... , z tym że prowadzący zajęcia powiedział wyraźnie, że chce przekrój przez to, w cadzie (...) a samego cada na kompie nie mam (cad dopiero w przyszłym semestrze będzie ;/ ). ....
Prowadzący pośpieszył się z zadaniem .... ? :mrgreen:

Mariusz.


warchlak
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 53
Rejestracja: 09 lis 2012, 19:10
Lokalizacja: ----
Kontakt:

#6

Post napisał: warchlak » 17 lis 2012, 14:38

Zgrubsza mniej więcej take coś:
ObrazekObrazekObrazekObrazek


Grawer.Gift
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 534
Rejestracja: 31 mar 2012, 13:27
Lokalizacja: wawa

#7

Post napisał: Grawer.Gift » 17 lis 2012, 16:47

mam tylko nadzieję ze dzięki pomocy kolegi warchlaka , dzięki jego parciu na ekran , nie narodzi się nam kolejny inżynier który zaprojektuję windę mogąca się urwać przed końcem jazdy

miała być pomoc a nie zrób mi dobrze

jak na firmy chirurgów za kogoś odrobia lekcje , to nie chciałbym, żeby mnie taki niedouczony lekarz składał po wypadku samochodowym

słowo pomoc ( jak w tytule ) nie oznacza ZRÓB ZA MNIE BO NIE MAM POJĘCIA ALBO MI SIĘ NIE CHCE
( wersja do wyboru )

-:)


warszaw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 165
Rejestracja: 03 lut 2010, 22:19
Lokalizacja: Zielona Góra

#8

Post napisał: warszaw » 18 lis 2012, 11:40

mam tylko nadzieję ze dzięki pomocy kolegi warchlaka , dzięki jego parciu na ekran , nie narodzi się nam kolejny inżynier który zaprojektuję windę mogąca się urwać
no dokładnie...

Jeżeli chcesz "pomocy" kolego Kubem to np. narysuj jak to widzisz i nie ważne że nie "widzisz" :mrgreen:
Wysil sie trochę i wrzuć swoje wypociny. Wtedy ewentualnie można cos skorygować i pomóc.
Słowem pisanym w rysunku technicznym to się niczego nie wytłumaczy jeżeli druga strona nie daję z siebie minimum zaangażowania. Poczytaj ksiązki, zobacz inne rysunki, zrób coś sam.

pozdrawiam
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein


Autor tematu
Kubem
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 17 lis 2012, 11:20
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: Kubem » 21 lis 2012, 13:39

Hej,
sorka ,że dopiero teraz odpowiadam, ale miałem zalatane kilka dni. Dzięki wszystkim za rady. Wizualizacja bardzo pomogła (jaki to program, Solid Edge, Catia?). Przynajmniej wiedziałem jak ta bryła wygląda i mogłem zrobić sam przekrój, żeby nie kopiować tego podanego przez kolegę :)

Dzięki za rady, kolejne rysunki już mam nadzieję ogarnę sam!

pozdro wszystkim : )


scianazbanana
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 20 lis 2012, 11:07
Lokalizacja: Wrocław

#10

Post napisał: scianazbanana » 30 lis 2012, 09:59

Witam,
mam jeszcze pytanko do tego rysunku.
Obrazek
Jeśli by zrobić przekrój A-A zaznaczony na rysunku, czy wyglądałby on tak (oczywiście to rysunek na "brudno"):
Obrazek

Jeśli nie, bardzo proszę o zaznaczenie, w którym miejscu jest błąd.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”