Pomoc w rys technicznym

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

wirtualnyjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 401
Rejestracja: 09 paź 2012, 14:08
Lokalizacja: PL

#11

Post napisał: wirtualnyjan » 30 lis 2012, 22:33

wszedzie gdzie sa otwory brakuje Ci krawedzi...


osie symetrii...



Tagi:


warszaw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 165
Rejestracja: 03 lut 2010, 22:19
Lokalizacja: Zielona Góra

#12

Post napisał: warszaw » 01 gru 2012, 21:02

wszedzie gdzie sa otwory brakuje Ci krawedzi... osie symetrii...
dokładnie tak jak pisze przedmówca:)

czyli coś takiego jak w załączniku:)
Załączniki
korpus.rar
(23.67 KiB) Pobrany 151 razy
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein


warchlak
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 53
Rejestracja: 09 lis 2012, 19:10
Lokalizacja: ----
Kontakt:

#13

Post napisał: warchlak » 01 gru 2012, 23:33

znowu będą zbulwersowani, jakie to niemoralne świństwa rysuję :smile:
Obrazek


scianazbanana
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 20 lis 2012, 11:07
Lokalizacja: Wrocław

#14

Post napisał: scianazbanana » 05 gru 2012, 23:04

Dziękuję za odpowiedzi i pomoc, o osiach symetrii zapomniałam jak szybko rysowałam ;] Nie łapie tylko tego dlaczego zawsze trzeba zaznaczać krawędzie w otworach - czy to zależy od tego, że coś dalej się za nimi znajduje?


warszaw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 165
Rejestracja: 03 lut 2010, 22:19
Lokalizacja: Zielona Góra

#15

Post napisał: warszaw » 06 gru 2012, 12:54

Nie łapie tylko tego dlaczego zawsze trzeba zaznaczać krawędzie w otworach
Robiąc przekrój przez otwory zawsze widać krawędzie.
Wyobraź sobie że przecinasz nożyczkami w osi jakąś tulejkę...
Czy krawędzie na otowrach gdzieś znikają?
No nie znikają :mrgreen: ponieważ widać je w tle przekroju...
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc
Nie dziękuj tylko kliknij pomógł temu komu trzeba :razz:
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein


wirtualnyjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 401
Rejestracja: 09 paź 2012, 14:08
Lokalizacja: PL

#16

Post napisał: wirtualnyjan » 06 gru 2012, 17:16

Zawsze w otworach musisz zaznaczyć krawędzie. Dlaczego? Bo musisz pokazać że jest to półokrąg, gdybyś ich nie zaznaczył to oznaczałoby to że są na rysunku dwie równoległe płyty które długością dążą do nieskończoności :)

Także zawsze krwędzie przy otworach, szczególnie nalezy pamietac przy zmianach srednic bo to częsty błąd! :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”