Pomoc w analizie połączenia RS232 heidenhain 410

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 349
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:29
Lokalizacja: Wawa

#11

Post napisał: wawer » 28 lut 2017, 14:57

Zgodzę się z tobą w 100%
Ale też szukałem w swojej okolicy i niestety ci których znalazłem ni chcieli się podjąć.


Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij :)

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM

Tagi:

Awatar użytkownika

Adam_Blayer
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 45
Rejestracja: 17 mar 2014, 18:53
Lokalizacja: Kraków

#12

Post napisał: Adam_Blayer » 02 maja 2017, 01:47

Witam.

Czy konfigurowałeś połączenie jak w nocie z tego pliku (str 282)?:
http://content.heidenhain.de/doku/tnc_g ... 740-25.pdf

Niewiadomych jest sporo, ale może być też tak, że maszyna i Twój PC mają niezgrane ze sobą porty co do parametrów połączenia lub samych portów - jakiś konflikt.

Zastanawia mnie ten autoryzowany serwis, bo zwykle powinni mieć swój sprzęt skonfigurowany pod takie maszyny. A mimo to też nie mogli się połączyć?
Elektryka, Mechanika, Automatyka, ABB, PLC, Hydraulika, Pneumatyka, CAD 2D/3D bryła/powierzchnia, Części zamienne. - kontakt na PW. Czasem przydatna cierpliwość.


Majster70
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 994
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#13

Post napisał: Majster70 » 05 maja 2017, 09:32

Problem jest taki, że serwis generalnie nie naprawia tylko wymienia. Takie mają podejście, chyba ekonomiczne. Ze swoją frezarką ze sterowaniem HH426 miałem taki przypadek, że piorun uderzył w linie telefoniczną, sfajczyło mi modem w komputerze. Niestety, do portu RS komputera przypięta była frezarka, sfajczyło się również coś od komunikacji na płycie głównej frezarki. Oprócz tego wszystko było ok. Serwis stwierdził, że nie ma sensu nic naprawiać, tylko mogą mi zamontować płytkę sieciową za 400E. Na co się zdecydowałem. Od 5 lat wszystko jest ok, a programy ładują się trochę szybciej.
Przy cenach za roboczogodzinę serwisu HH, a również i co lepszych elektroników z branży to było chyba najtańsze rozwiązanie.
Twoim problemem może być starsza wersja sterowania - to sprzęt z przed ~20 lat. A do starszych sprzętów bywają problemy z częściami, dokumentacją itd. Szkoda, bo z reguły starsze frezarki chociaż wolniejsze to są sztywne i dość trwałe.
Może spróbuj innego komputera, najlepsze są dedykowane stare złomy, lub spytaj o dodatkową kartę sieciową, pewnie wyjdzie taniej niż gapienie się przez 2 lata na frezarkę, bo wnioskuję, że programując ją z pulpitu jesteś z niej zadowolony.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#14

Post napisał: mc2kwacz » 13 maja 2017, 18:15

Serwis nie naprawia tylko wymienia, bo żeby naprawić to trzeba coś umieć.
Są sytuacje, w których naprawa jest nieopłacalna, to fakt.

Ależ to jest naprawdę nieskomplikowany problem z tym portem.
Najpierw trzeba doprowadzić, żeby PC odbierał dane z maszyny. Tu wystarczy poprawnie skonfigurować port w PC, włączyć terminal (ja używane DOS-owego Nortona Commandera) i użyć poprawnie okablowanego przewodu (istnieją tylko 2 możliwości okablowania).
Jeśli to działa, wówczas dopiero zabieramy się za uruchamianie wysyłania.


gegesek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 8
Rejestracja: 24 sie 2016, 06:27
Lokalizacja: Kedzierzyn

#15

Post napisał: gegesek » 05 cze 2017, 22:05

Według dokumentacji którą widać na zdjęciu jest to interfejs V24 czyli RS232.
Złącze X505, rozumiem że jest to złącze wyprowadzone na zewnątrz do podłączenia przewodu szeregowego do PC. Jeśli możesz zrób zdjęcie płyty oraz złącza do którego się podłączasz.
Sygnały w złączu RS232 to RXD,TXD, DTR, DSR, RTS i CTR na ogół dodatkowy sygnał RI nie jest wykorzystywany. Kabel który jest pokazany na schemacie to zwykły cross kabel.
Podstawa to znaleźć masę. Następnie pomierzyć napięcia na poszczególnych liniach. Przy nie podłączonym przewodzie z PC. I tak np.: mierzysz X505:5 oraz X505:2 na jednej lini w stosunku do masy powinno być 0V na drugiej +12V lub -12V. Linia na której nie ma napięcia (0V) jest linią wejściową, linia na której jest napięcie jest linią wyjściową.

Jeśli na którejś z par będzie brakowało napięcia lub na obu parach będzie napięcie oznacza to że jest uszkodzony konwerter MAX232 lub jakiś podobny układ konwersji napięcia.

Myślę że rozeznanie które linie są wejściowymi a które wyjściowymi to podstawa, można to zrobić za pomocą zwykłego miernika. Następnym etapem będzie podłączenie odpowiednich lini sterujących i transmisyjnych do lini z PC.


dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 88
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Pomoc w analizie połączenia RS232 heidenhain 410

#16

Post napisał: dimdraw » 04 lut 2019, 17:06

Witam,
Temat stary ale może ktoś się wypowie.
Mam sterowanie TNC150 i niestety brak komunikacji (wieczoram była rano już nie). Próbowałem wielu rozwiązań,bezskutecznie niestety, ale z tego co tu wyczytałem zastanawia mnie ten bezpiecznik 3,3v. Gdzie tego szukać?
Pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”