pomoc przy uruchumieniu intermac 4000 do kamienia

Dyskusje dotyczące obróbki kamienia, szkła, itp.

Autor tematu
mateuszbad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 11
Rejestracja: 05 mar 2015, 12:59
Lokalizacja: Ząbkowice

pomoc przy uruchumieniu intermac 4000 do kamienia

#1

Post napisał: mateuszbad » 05 mar 2015, 13:35

Witam,
Jestem nowy na forum i posiadam maszyne cnc Intermac 4000 do kamienia.
I nie umie jej uruchomić. Jest ktoś kto zna te maszynę, co robi na takiej?
I mógł by mi pomóc ja uruchomić? e-mail mateuszbad@interia.pl tel 661716067
dolnośląskie



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 05 mar 2015, 19:19

Pisz co i jak, z czym masz problemy? Co znaczy nie umiesz uruchomić?
Może coś z tego tematu będzie przydatne.
https://www.cnc.info.pl/topics38/interm ... t47631.htm
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
mateuszbad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 11
Rejestracja: 05 mar 2015, 12:59
Lokalizacja: Ząbkowice

#3

Post napisał: mateuszbad » 05 mar 2015, 20:50

Dzięki za odpowiedż dance1
Kupiłem ja od kamieniarza w belgi i chce ja uruchomić i nie wiem od czego w ogóle zacząć?
Maszyna stoi u mnie od wiosny tamtego roku. Może stracić pamięć?


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 05 mar 2015, 21:01

zależy w jakim stanie bateria, maszyny nie podłączyłeś?
Podłączenie to prąd, woda, powietrze, nic skomplikowanego. :wink:
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
mateuszbad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 11
Rejestracja: 05 mar 2015, 12:59
Lokalizacja: Ząbkowice

#5

Post napisał: mateuszbad » 05 mar 2015, 21:06

A jest możliwe że straci pamięć?
I co wtedy? Czy można skopiować z innej czy trzeba nowy?


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#6

Post napisał: dance1 » 05 mar 2015, 21:13

oczywiście że jest taka możliwość, ale bez horroru, tracisz kody narzędzi, zapisane punkty początkowe, ogólnie ustawienia maszyny które możesz sam sobie od nowa wprowadzić lub też z kopi zapasowej odzyskać. Intermac ma przydatne narzędzie które robi kopie ustawień i także ją wgrywa backup- restore. Jak amp poleci można przystosować z innej maszyny ze sterowaniem osai 10 chyba że masz inne.
Sterowanie nie ucieknie bo jest na hd.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
mateuszbad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 11
Rejestracja: 05 mar 2015, 12:59
Lokalizacja: Ząbkowice

#7

Post napisał: mateuszbad » 05 mar 2015, 22:00

A skąd jesteś kolego? Ja koło Ząbkowic Śląskich?
To czyli do odważnych świat należy i trzeba podłączyć ja i spróbować:)


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#8

Post napisał: dance1 » 05 mar 2015, 22:08

Jak nie podłączysz to się nie dowiesz, nie jednego intermaca uruchamiałem i nawet po kilku latach przestoju maszyny startowały, mój rekord maszyna stała 6 lat zabrana przez bank i sprawa sądową. Ruszyła i działa bez problemu.

Ja tak z 2tyś km od Ciebie ale jest forum, meil, skype itd
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
mateuszbad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 11
Rejestracja: 05 mar 2015, 12:59
Lokalizacja: Ząbkowice

#9

Post napisał: mateuszbad » 05 mar 2015, 22:11

A te nowsze intermac master 33 są lepsze bo wiem gdzie jest taka cena przygotowuje komornik tzw robiła w szkle.
To masz taką maszynę czy poprostu znasz się na nich?


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#10

Post napisał: dance1 » 05 mar 2015, 22:25

w szkle to mniej obciążona była także + jest szybsza, lepiej wyglądająca, nowe oprogramowanie, wymiana narzędzi typu karuzela z boku maszyny, łatwy dostęp, Ile osi? 4? czy też 6?.
Pracowałem na kilkunastu intermac-ach, serwisowałem kilkanaście- dziesiąt, posiadam 2 a firma w której pracowałem i jeszcze współpracuję 4 x intermac i 6 x tecnometal które są bliźniaczą maszyną.
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka kamienia”