Pomiar wyskoości narzędzia

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Pomiar wyskoości narzędzia

Post napisał: atom1477 » 03 lis 2024, 07:14

Edwin pisze:
02 lis 2024, 22:40
narzędzia wymieniam ręcznie to jest chiński ploter i tak się zastanawiam, bo wiem że wszystko musze ustawiać ręcznie X, Y i Z, ale jak mam sam czujnik wysokości narzędzia to czy mógłbym jakoś go wykorzystać.... ale chyba nie
Oczywiście że mógłbyś wykorzystać, a w tej sytuacji nawet powinieneś.
Bo skoro zmieniasz narzędzie (czyli podczas obróbki), to nowe musi pasować do już obrobionej wysokości przedmiotu. A przedmiot jako że obrobiony, może nie mieć powierzchni do której mógł byś ustawić wysokość (albo musiałbyś szukać w CAMie ile wysokości ma któraś tam powierzchnia). Dlatego o wiele prościej jest mierzyć wysokość do stałej bazy.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Re: Pomiar wyskoości narzędzia

Post napisał: drzasiek90 » 03 lis 2024, 09:34

Edwin pisze:
02 lis 2024, 22:40
narzędzia wymieniam ręcznie to jest chiński ploter i tak się zastanawiam, bo wiem że wszystko musze ustawiać ręcznie X, Y i Z, ale jak mam sam czujnik wysokości narzędzia to czy mógłbym jakoś go wykorzystać.... ale chyba nie
Noto skoro wymieniasz ręcznie to tym bardziej potrzebujesz czujnik długości narzędzia.
Jeśli nie masz czujnika, to po każdej zmianie narzędzia musisz bazować Z do materiału.
Jak masz czujnik, to po prostu zmieniasz narzędzie, sterownik je mierzy i jedzie dalej.
Nie musisz mieć zmieniarki ani magazynu narzędzi, możesz nawet cały czas bazować na jednym narzędziu w tablicy w sterowniku - po prostu mierzysz jego długość po każdej wymianie.
To można zautomatyzować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”