Pomiar narzędzi + start programu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 730
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#11

Post napisał: mitek » 07 lis 2018, 21:34

Najlepiej tam ustawić bezpieczna na krancowce home. Jeśli się oczywiście krancowke ma wysoko :)
Co do narzędzi większych to ja kładę większy element na czujnik i frez wciska wszystko na czujnik a potem w opcjach trzeba tylko odjąć grubość owej przekładki.

A nie wiecie może czy gdy dokonywany jest dojazd do czujnik to czy stop na czujniku jest z rampa hamowania czy nagły stop. Bo mam wrażenie że wtedy jest trzask mechaniczny i zastanawiam się czy to więcej błędów nie wprowadza... Dojazdy mam spore bo po 700 i pomiar na dwa razy


Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 434
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#12

Post napisał: Blady » 07 lis 2018, 21:40

Chyba jest ostry stop i tak sie zastanawiam czy coś się nie pozmieniało w nowej wersji i nowym fw bo wcześniej wydaje mi się że delikatniej to narzędzie było mierzone. Po aktualizacjach frez robi mi znaki na mosiężnej główce czujnika...
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 730
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#13

Post napisał: mitek » 08 lis 2018, 09:00

Znaki to mi zostawił po pierwszych próbach... teraz raczej nie a mam najazd 700.
Wydaje mi się że ostry stop jest przy makrach a przy teście z ustawień jest z rampą hamowania.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 565
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#14

Post napisał: cosimo » 08 lis 2018, 20:46

Wydaje mi się że ostry stop jest przy makrach a przy teście z ustawień jest z rampą hamowania.
Jeśli mowa o wbudowanym pomiarze, to jeśli pomiar jest jednofazowy, to dojazd jest HARD, natomiast jeśli dwufazowy to pierwszy dojazd jest SOFT a drugi HARD. Zatem jeśli czujnik jest na sztywno to nie ma co przesadzać z prędkością pierwszego pomiaru. Natomiast druga (czy zasadnicza) faza powinna być dosyć wolno np 300.

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 730
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#15

Post napisał: mitek » 09 lis 2018, 13:15

A jak jest w makrze które mam dla zmieniarki tam są hard czy soft?
Dodałem dwu fazowy pomiar jeden przy prędkości 700 a drugi 100 (zresztą dla tego wbudowanego tez tak samo)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 565
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#16

Post napisał: cosimo » 09 lis 2018, 21:07

Wedle pliku, który znalazłem "M6_MITEK" jest tam:

Kod: Zaznacz cały

:M6_MESS 
  if ValidTool(GetActTool) or UserExe then GotoLabel('M6_ENDPROCES');
  SetX(CTX); SetY(CTY);  ExeMove(0);
  RefZ(-1); ExeRef(PROBE_ON, F_NAJAZD);
  SetToolPos(CT_HEIGHT); 
Czyli najazd masz HARD (PROBE_ON - a SOFT byłoby PROBE_ON_SOFT). Jeśli pomiar trwa za długo to może dopisz zakres szybkiego zjazdu, jak to jest we wbudowanej procedurze. Jest tam też pomiar dwufazowy. Niżej odpowiednie fragmenty

Kod: Zaznacz cały

  const
  ...                   
   // linijki do dopisania w sekcji const
                          
  F_MESS=1500;            // Szybkość najazdu na czujnik długości
  F_REF_SLOW=50;          // Szybkość drugiego (dokładnego) pomiaru
  FAST_DOWN=50.0;         // (mm) Zakres szybkiego ruchu w dół do czujnika
  SLOW_DIST=2.0;          // (mm) odjazd do ponownego pomiaru  
  ...
  ...
  ...
:M6_MESS 
  if ValidTool(GetActTool) or UserExe then GotoLabel('M6_ENDPROCES');  
  SetX(CTX); SetY(CTY); ExeMove(0);             // Dojazd nad czujnik
  SetZ(PosZ - FAST_DOWN); ExeMove(0);           // Szybki zjazd do czujnika
  RefZ(-1); ExeRef(PROBE_ON_SOFT, F_MESS);      // Pierwszy pomiar (zgrubny)
  SetZ(PosZ + SLOW_DIST); ExeMove(0);           // Wycofanie
  RefZ(-1); ExeRef(PROBE_ON, F_REF_SLOW);       // Drugi pomiar (dokładny)
  SetToolPos(CT_HEIGHT); 

  ...
  ...

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 730
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#17

Post napisał: mitek » 09 lis 2018, 21:55

Taki hard może powodować utraty kroków... ? Bo tak się zastanawiam czy nie użyć dwukrotnie soft. Mam dość długi rozped i hamowanie ale sam czujnik ma też z 4mm po pomiarze...
Pomiar na soft działa tak że przy najeździe ustalana jest długość a potem jest hamowanie? Czy może dopiero po wyhamowaniu ustalona jest długość.? Wtedy lepszy dokładniejsze by był ten hard
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”