Polski soft do GRBL

Proste programy do obsługi maszyn CNC, vivery, itp. Programy darmowe, napisane przez użytkowników forum

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2360
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Polski soft do GRBL

#61

Post napisał: kubus838 » 05 kwie 2021, 14:09

I to jest zaśmiecanie czyjegoś tematu. Od kilku strona trwa dyskusja na temat złodziejstwa, moralności itp. A opinii na temat samego programu ani słowa.

Teraz moderator niech usunie zbędną dyskusje nie na temat. A ci co cha dyskutować na temat moralności i złodziejstwa niech założą osobny temat.

robert



Tagi:


drzasiek90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 520
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Polski soft do GRBL

#62

Post napisał: drzasiek90 » 05 kwie 2021, 14:16

Dyskusja na temat własności intelektualnej, nazewnictwa i kradzieży jest jak najbardziej na miejscu w wątku dotyczącym twórczości własnej. Natomiast co do oceny samego oprogramowania to ciężko ocenić przez kogoś kto tak naprawdę nie korzysta z programu cam typu art.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2360
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Polski soft do GRBL

#63

Post napisał: kubus838 » 05 kwie 2021, 14:43

drzasiek90 pisze:
05 kwie 2021, 14:16
Dyskusja na temat własności intelektualnej, nazewnictwa i kradzieży jest jak najbardziej na miejscu w wątku dotyczącym twórczości własnej.
Ale ta dyskusja dotyczy zalet i wad tego programu pod względem wykonywania w nim wszelkich projektów. A dyskusja na temat kradzieży czy moralności w tym temacie nie ma sensu. Jeżeli chcesz dyskutować o statusie prawnym to załóż nowy temat i nie zaśmiecaj tematu technicznego.

drzasiek90 pisze:
05 kwie 2021, 14:16
Natomiast co do oceny samego oprogramowania to ciężko ocenić przez kogoś kto tak naprawdę nie korzysta z programu cam typu art.
Właśnie po to jest ten temat aby ci co pracują w podobnym zakresie oraz ci co nie korzystają z oprogramowania CAD/CAM mogli się nim "pobawić" i wyrazić swoje zdanie. A tak to jest zabawa e bicie piany która bardziej odstrasza niż przyciąga do tematu.

Dlatego niech moderator wywali cześć tej dyskusji która nie dotyczy działania tego programu. W innym przypadku za chwile zrobi się tu forum prawnicze.

robert


drzasiek90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 520
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Polski soft do GRBL

#64

Post napisał: drzasiek90 » 05 kwie 2021, 15:06

No więc znalazłem czas aby przelogować się na Windows więc poniżej kilka spostrzeżeń. Oczywiście potraktuj je jako spostrzeżenia a nie jako zaczepka, zrobisz z tym co uważasz :)
1) Pierwsza sprawa, to Windows. Czasem warto skompilować na Linux (jeśli jest taka możliwość), spora cześć ludzi pracuje na linuxie (w tym ja) a Windows mam tylko dla specjalnych przypadków.
2) Program Wektor:
Widzę, że program jest baaaardzo prosty.
Fajnie byłoby otwierać też pliki dxf i svg.
Wstawiłem okrąg, wygenerowało mi się mnóstwo poleceń G1. Why? Tzn wiem dlaczego ale trochę słabo bo maszyna dostanie przy tym czkawki. Nie zauważyłeś tego na swojej maszynie? Warto nad tym popracować i użyć G02/G03. Praca znacznie przyspiesza a maszyna nie szatkuje, obróbka wykonywana jest z zadana prędkością a nie jest ograniczana przyspieszeniem.
p.s. mój pierwszy CAM też używał tylko G1 i G0 :)
Brak możliwości powiększenia, przesunięcia rysunku za pomocą scroll (przynajmniej mi się nie udało)
Pobrałem jakieś 2 przykładowe pliki .plt i nic się nie otworzyło.
3) Program Grawer
Otwarłem jakiś rysunek, kod się wygenerował.
Nie używasz G0? Wszystko na G1?
4) Kontroler
Czy kontrolujesz ilość znaków przesłanych go grbl? Zapełniasz bufor znaków grbl (już nie pamiętam ile) czy po prostu wysyłasz linia po linii w odpowiedzi na informację o poprawnym wykonaniu ostatniego polecenia?


Autor tematu
czyslaw
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14
Posty: 22
Rejestracja: 15 sty 2021, 21:34

Re: Polski soft do GRBL

#65

Post napisał: czyslaw » 05 kwie 2021, 18:05

Dzięki za uwagi!

Postaram się na wszystko odpowiedzieć:

Linuksa raz w życiu widziałem poza androidem więc nie znam tego systemu a czasu w życiu niestety na wszystko nie starcza.

Program Wektor ewoluował, początkowo był tylko i wyłącznie do przerabiania plików plt na gkody i nic poza tym, jak zacząłem dodawać nowe funkcje to zmieniłem mu nazwę, wcześniej było pltNC. Funkcja z generowaniem okręgów jest z tego samego powodu, główny algorytm działa na pliki plt i tam tak rysuje się okręgi a zostałem poproszony w mailu o dodanie takiej funkcji. Ona nie generuje tak naprawdę gkodu a kod plt (nie wykluczam że to zmienię, dodam do wyboru). Czkawkę możesz mieć tylko w trybie wysyłania "linia po linii wolno" przy małym kole i dużej liczbie segmentów lub przy wolnej maszynie. Mam 4 amatorskie maszyny i nie wiem co to czkawka."Brak możliwości powiększenia, przesunięcia rysunku za pomocą scroll (przynajmniej mi się nie udało)" - scroll jest do przesuwania w pionie jak już masz powiększenie ustawione i obszar roboczy jest większy niż ekran, nie jest to typowy program do tworzenia, tworzysz w Corelu lub Inkscape a tu tylko przerabiasz na gkody. Funkcje rysowania doszły w ostatniej wersji i bardziej służą do przetestowania maszyny, choć dla upartego można i rysunek tym zrobić.

Co do G0 i G1, skoro wszystko działa tak jak sobie założyłem to czy ma sens to zmieniać? Tu przyznaję bez bicia nie jestem specem w gkodach, zyskam na prędkości?

Kontroler w najnowszej wersji ma 4 tryby, linia po linii wolny i szybki o raz 2 z zapełnianiem buforu gdzie bufor też można ustawić jaki ma mieć rozmiar. Tryb buforowy jest oficjalnie niepolecany przez zespół grbl ale jest konieczny do grawerowania po kropce i tylko z niego korzystam ostatnio, w trybie linia po linii nie byłem w stanie przekroczyć w wypalaniu 10 kropek na sekundę.

Dodane 7 minuty 20 sekundy:
Na razie nie chce też dawać wskazówek i robić tutoriali co i jak po to żeby dowiedzieć się jak sobie ludzie radzą z obsługą, czy jest w miarę intuicyjnie - jest to dla mnie dosyć ważne. Gdy już będę miał gotowa stabilną wersję >0.5 napiszę kilka tutoriali dla wszystkich programów.


drzasiek90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 520
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Polski soft do GRBL

#66

Post napisał: drzasiek90 » 05 kwie 2021, 18:24

"Czkawka" to nie jest kwestia wolnej maszyny. Jeśli masz większe przyspieszenia to ta czkawka działa po prostu z większą częstotliwością. Tym bardziej że grbl z tego co pamiętam nie obsługuje trybu stałej prędkości lecz dokładną ścieżkę. Nie działa też komenda g64 aby można było ustawić tolerancję. Spróbuj narysować okrąg, ustaw prędkość obrobki na maksymalną jaką osiąga twoja maszyna. Następnie uruchom ten program z sendera który wyświetla prędkość obróbki (np. ugs) i zobacz jaka prędkość wychodzi.
Poza tym to jeszcze inna wadę, program staje się duży i opasły.
Co do G0 i G1 to sprawa wygląda tak, że używając do szybkich przejazdów G1 musisz znać maksymalną prędkość ruchu maszyny. Druga sprawa to może się zdarzyć że nie wszystkie osie mają taką samą prędkością. Używając G1 działasz nieoptymalne bo czasem można przejechac szybciej. Prędkość obróbki to jedna z ważniejszych kwestii.


Autor tematu
czyslaw
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14
Posty: 22
Rejestracja: 15 sty 2021, 21:34

Re: Polski soft do GRBL

#67

Post napisał: czyslaw » 05 kwie 2021, 18:50

Chodzi Ci o to że maszyna od każdego punktu do punktu zwalnia i przyspiesza? Tak nie jest, chyba że wysyłasz komendy tak wolno że nigdy w buforze nie jest więcej jak jedna komenda.

Dodane 3 minuty 57 sekundy:
"G1 musisz znać maksymalną prędkość ruchu maszyny" - grbl sam dostosowuje prędkość do najwolniejszej osi. Gdy wpiszesz w programie większą niż może maszyna to będzie zmniejszona do maksymalnej ustawionej w grbl.


drzasiek90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 520
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Polski soft do GRBL

#68

Post napisał: drzasiek90 » 05 kwie 2021, 19:21

Ale musisz przed każdym przejazdem ustawić F i przed obróbką ponownie.
Zwiększasz ilość danych wysłanych do GRBL zapychając bufor danymi które w tym momencie nie są konieczne. Od szybkich przejazdów jest G0. Nie wiem po co bronić G1 skoro aby wykonać szybki przejazd za pomocą G1 jest więcej roboty niż za pomocą G0. Twój program, Twój wybór. Ja tylko podałem sugestie wynikające z mojego skromnego doświadczenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Software”