Pole powierzchni na liście materiałowej


Autor tematu
RogerIZ28@wp.pl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 10
Rejestracja: 29 lip 2020, 10:25

Pole powierzchni na liście materiałowej

#1

Post napisał: RogerIZ28@wp.pl » 29 lip 2020, 10:28

Witam
Czy wie ktoś jak zrobić by podczas generowania listy materiałowej wyrzucić właściwość pola powierzchni?
Właściwość ta nie występuje w wyborze, jest we właściwościach każdego pliku i w tabeli właściwościach fizycznych - nie potrafie jednak w żaden sposób jej 'przenieść' do list materiałowych :/

MH



Awatar użytkownika

Szwed
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 51
Rejestracja: 10 lis 2017, 19:38

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#2

Post napisał: Szwed » 29 lip 2020, 10:47

Cześć,
aby właściwość pole powierzchni była możliwa do wyboru podczas tworzenia listy materiałowej należny z poziomu pliku 3D przejść do zmiennych i zaznaczyć okienko w kolumnie Jawna (potocznie, ujawnić zmienną).
SOLID_EDGE_pole_powierzchni_na_liscie_czesci_01.jpg
SOLID_EDGE_pole_powierzchni_na_liscie_materialowej_02.jpg
SOLID_EDGE_pole_powierzchni_na_liscie_materialowej_03.jpg


Autor tematu
RogerIZ28@wp.pl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 10
Rejestracja: 29 lip 2020, 10:25

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#3

Post napisał: RogerIZ28@wp.pl » 30 lip 2020, 10:26

Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź - w ten sposób próbowałem, problem w tym że nie mam w tabeli zmiennych do wyboru pola powierzchni żeby je aktywować. We właściwościach listy części dodałem kolumnę wg załączonego przez Pana screena ale niczego to nie zmieniło

MH

Awatar użytkownika

Szwed
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 51
Rejestracja: 10 lis 2017, 19:38

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#4

Post napisał: Szwed » 31 lip 2020, 09:22

Prawdopodobnie masz wyłączony filtr pokazywania właściwości fizycznych w tabeli zmiennych, aby właściwości się pojawiły przejdź do tabeli zmiennych wybierz przycisk filtry (taki lejek) i zaznacz opcje Właściwości fizyczne.
Obrazek


Autor tematu
RogerIZ28@wp.pl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 10
Rejestracja: 29 lip 2020, 10:25

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#5

Post napisał: RogerIZ28@wp.pl » 31 lip 2020, 12:15

Witaj
No właśnie również nie, próbowałem już w różnych złożeniach i różnych częściach - ciągle nic, poniżej screeny.


Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
MH

Awatar użytkownika

Szwed
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 51
Rejestracja: 10 lis 2017, 19:38

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#6

Post napisał: Szwed » 31 lip 2020, 12:20

A czy część na nadamy materiał i przeliczone właściwości fizyczne?


Autor tematu
RogerIZ28@wp.pl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 10
Rejestracja: 29 lip 2020, 10:25

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#7

Post napisał: RogerIZ28@wp.pl » 03 sie 2020, 08:52

Witaj
Na wszelki wypadek sprawdziłem to wszystko na spokojnie i wygląda na to że warunki o których piszesz są spełnione. Nie wiem w czym jest problem, z softem mam do czynienia od niedawna, wcześniej pracowałem na SW.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Szwed
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 51
Rejestracja: 10 lis 2017, 19:38

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#8

Post napisał: Szwed » 03 sie 2020, 09:26

No prawie jest ok. Wystarcz że teraz w każdej części wchodzącej w skład złożenia ujawnisz zmienna Pole_powierzchni i wartości pojawią się tabeli. Aby ułatwić sobie życie, tą i inne potrzebne zmienne można ujawnić na poziomie szablonów części i części blaszanej i wtedy będą one od razu dostępne podczas tworzenia nowych dokumentów.
SOLID_EDGE_pole_powierzchni_na_liscie_materialowej_04.jpg


Autor tematu
RogerIZ28@wp.pl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 10
Rejestracja: 29 lip 2020, 10:25

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#9

Post napisał: RogerIZ28@wp.pl » 03 sie 2020, 09:52

Przepraszam jeżeli czegoś nie rozumiem, ale nie jest tak że żeby ujawnić to musi ona najpierw chcieć się wyświetlić w tabeli zmiennych? - u Mnie za cholery nie ma tam tej wartości żeby zaznaczyć "jawna" pomimo że dodałem ją do właściwości wraz z tą krótką formułą "%{Pole_powierzchni/EV|G}" (widać to na screenie złożenia)

Awatar użytkownika

Szwed
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 51
Rejestracja: 10 lis 2017, 19:38

Re: Pole powierzchni na liście materiałowej

#10

Post napisał: Szwed » 03 sie 2020, 10:33


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”