Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

bear
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 474
Rejestracja: 15 gru 2014, 23:03
Lokalizacja: Łódź

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#21

Post napisał: bear » 03 wrz 2020, 14:15

ARGUS pisze:No alu waży mniej niż stal czy żeliwo

I w tym problem
ARGUS pisze:Wyjaśnij co masz na myśli bo nie łapię

Tuleja która wypycha kamien/lozysko pracuje w korpusie. Jak stał będzie pracowała w aluminium to długo to nie pozyje.
ARGUS pisze:No wiem ale spawanie żeby uzyskać grubość ???
albo jeden blok i kilo frezowania .. ????

Zrobić coś w rodzaju szesciokata z prętów kwadratowych płaskownikow czy wałków. Sama ramę możesz zrobić nawet z profili o grubej ściance wypełniając je czymś. Albo po prostu wypalić z blachy. Weź pod uwagę że na pewno takiego okularu nie zrobisz za 200zl.



Tagi:


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1776
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#22

Post napisał: rdarek » 03 wrz 2020, 14:23

bear pisze:
03 wrz 2020, 14:15
Weź pod uwagę że na pewno takiego okularu nie zrobisz za 200zl.
Możesz się zdziwić bo zależy ile sam zrobi i jakie ma źródło materiałów :mrgreen:
Mi na "składziku" trafiają się blaszki nówki po okolo 1,5zł/kg grubość 30mm i więcej zależy co i kiedy się szuka a jak komuś zależy to i osie od wagonów towarowych :mrgreen: się znajdą od czasu do czasu :wink:
atlc pisze:
03 wrz 2020, 14:11
Obrazek
Takie coś robiłem kiedyś do TSB-16, sprzedałem ją komuś z forum, bij, zabij, nie pamiętam komu, także nie zdejmę Ci wymiarów.
A jak Ci się sprawdzała taka nie otwierana?


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1570
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#23

Post napisał: atlc » 03 wrz 2020, 14:37

rdarek pisze:A jak Ci się sprawdzała taka nie otwierana?

Bardzo dobrze. Jak używałem podtrzymki, to nie używałem konia, a ściągnięcie go w TSB to 30 sekund.
Toczyłem w niej rolki z tworzywa do taśmociągów, nie pamiętam już średnicy, będzie ze 100-110mm.
Wadą były słabej jakości łożyska, takie akurat były pod ręką, ale i tak robotę zrobiła.
Wytoczony pierścień, dospawane 3 kawałki płaskownika, przefrezowane kanałki, dorobione suwaki i te płaskowniki na końcu do osadzenia pokręteł.

Dodane 3 minuty 30 sekundy:
Dorabiałem ją z 10 lat temu, jak miałem tylko FX-2m do frezowania. Miałem okazję korzystać z podtrzymek promy i moim zdaniem moja była zdecydowanie lepsza.


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1763
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#24

Post napisał: ARGUS » 03 paź 2020, 21:42

IMG_0014.JPG
No i przyszedł czas na moją podtrzymkę .
Znalazłem pod stołem w warsztacie taki dekielek ze stali i wycinam:-)
IMG_0009.JPG
IMG_0014.JPG
IMG_0004.JPG
Roboty jeszcze sporo ale będzie podtrzymka "na wypasie" :-)
Przy okazji eksperymentuje frezowanie


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1763
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#25

Post napisał: ARGUS » 21 paź 2020, 19:33

Powoli do przodu - w wolnych chwilach
IMG_0001.JPG
IMG_0002.JPG
Roboty sporo:-)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5221
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#26

Post napisał: adam Fx » 21 paź 2020, 23:31

ARGUS pisze:w wolnych chwilach
oooo ale ładna - Przykładasz się :D
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1570
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#27

Post napisał: atlc » 21 paź 2020, 23:33

Jak na razie zapowiada się cudo :)
Trzymam kciuki!


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 247
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#28

Post napisał: jacek38 » 22 paź 2020, 18:05

Witam Kolego podzielisz się rysunkami?
pozdrawiam Jacek.


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1763
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podtrzymka stała do tokarki Tytan 750

#29

Post napisał: ARGUS » 22 paź 2020, 21:59

Nie mam rysunków :-)
Na bieżąco wymiaruje, wyciąłem z pilśni "wzorzec "
i sobie skrobie.
Jak coś pomoże to podstawowe wymiary mogę podać
Akurat podtrzymka to takie coś że wymiary i "pasowania "
są raczej dowolne. Jedyny dokładny wymiar to wcięcie na pryzmę
no i w miarę dokładnie trzeba zrobić dociski.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”