Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
BKK
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 29
Rejestracja: 06 sie 2014, 23:54
Lokalizacja: Wrocław

Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#1

Post napisał: BKK » 01 lis 2019, 14:23

Mam do podpięcia sygnał z czujników pracujących w pętli prądowej 4 - 20 mA do rejestratora oddalonego od nich o kilka metrów, ale równocześnie muszę sygnał z nich wyprowadzić do drugiego rejestratora, który będzie się znajdował dobre kilkadziesiąt, o ile nawet nie ponad sto metrów dalej. Czego będę potrzebować, by układ był stabilny i fałszował odczytów?




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2195
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#2

Post napisał: Steryd » 01 lis 2019, 15:00

Chyba jedyne pewne rozwiązanie, to wzmacniacz z adc'em blisko, a potem rozprowadzasz gdzie chcesz, ile chcesz.
Można?
Morzna!!!


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 929
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#3

Post napisał: lepi » 01 lis 2019, 16:24

4-20 mA to bardzo odporny na zakłócenia standard. Poszerzają w dokumentacji, może nic nie trzeba kombinować.


avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#4

Post napisał: avatar » 01 lis 2019, 17:32

Z doświadczenia - 4-20mA bez problemu do 5km w środowisku gdzie 1MegaWat się załącza 2m od sensora nie stanowi problemu
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein


Autor tematu
BKK
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 29
Rejestracja: 06 sie 2014, 23:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#5

Post napisał: BKK » 01 lis 2019, 22:19

Ok. Standard stabilny. Tylko, czy mogę podłączyć dwa rejestratory do jednego czujnika? Bo jeśli dobrze rozumiem pętlę prądową, to powinno się to dać zrobić łącząc rejestratory szeregowo. Jedynie mogę dodać separator sygnału dla tej dłuższej linii. Bo ona będzie "pod zarządem" klienta.


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 929
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#6

Post napisał: lepi » 02 lis 2019, 04:06

Wg teorii tak właśnie jest. Odbiorniki można podłączyć szeregówo. Ale nigdy tego nie robiłem.
Zrób tak to się przekonasz.


mineque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 280
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#7

Post napisał: mineque » 02 lis 2019, 08:34

Jeśli się nie uda to tani plc i dane do rejestratorów zaciągać po modbusie


Autor tematu
BKK
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 29
Rejestracja: 06 sie 2014, 23:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#8

Post napisał: BKK » 02 lis 2019, 19:02

mineque myślisz, że rejestrator, którego używamy nie ma możliwości podpięcia do sieci? Otóż ma. Proszę cię bardzo:
http://www.introl.pl/katalog/rejestrato ... sowy_PR_20
Ale zleceniodawca zażyczył sobie dostarczenia sygnałów analogowych prosto z czujników.


mineque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 280
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#9

Post napisał: mineque » 03 lis 2019, 09:14

Nie wiem czemu atakujesz.
Przedstawiam alternatywne rozwiązanie i tyle. Zrób próbę i po sprawie.
Pytanie czy czujniki zasilasz +24vdc z rejestratora czy podajesz zewnętrzne z zasilacza?


emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 343
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa

Re: Podpięcie czujników analogowych do kilku odbiorników

#10

Post napisał: emsc » 04 lis 2019, 20:31

Nic nie wyjdzie z "szeregowego łączenia" odległych rejestratorów w pętli prądowej. Nawet nie próbuj, szkoda energii. To by zadziałało tylko i wyłącznie wtedy gdyby co najmniej jeden z rejestratorów był zasilany wyłącznie bateryjnie albo miał perfekcyjnie wykonaną izolację galwaniczną wejść z wielokrotnym ekranowaniem, które odpowiednio podłączone by pozwoliło na eliminację zakłóceń. Raczej wątpliwe, bo taki sprzęt to klasy laboratoryjnej a nie przemysłowej.
Jeśli chcesz analogowo, to to czego Ci potrzeba, to izolowane replikatory pętli prądowej. Nie wiem czy coś takiego można kupić. Pewnie tak, bo prawie wszystko można kupić. Gdyby jednak nie, to można zgłosić się np do mnie ze specyfikacją (wymaganiami technicznymi) takimi jak odporność izolacji, pojemność międzyobwodowa, wymagana dokładność, zakres temperatur, ilość kanałów...
Można też poszukać czujników z podwójnymi izolowanymi wyjściami.
Oczywiście to wszystko są fanaberie na zamówienie a za fanaberie trzeba zapłacić. No ale jeśli klient ma fanaberie, to musi być gotowy na koszty wyższe niż standardowe. A jeśli go nie stać, to po prostu niech nie świruje :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”