Podłaczenie zasilania w skrzynce

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Podłaczenie zasilania w skrzynce

#1

Post napisał: krishandwerker » 12 mar 2019, 23:06

Witam
Jako że nie znam sie na elektryce prosiłbym szanownych kolegów o pomoc w wyprowadzeniu zasilania i dorysowaniu schematu napięcia na załączonym rysunku-schemacie
Chodzi o to :
- jak wyprowadzić osobno linie zasilania i połączyć osobno Falownik2,2kW i osobno wrzeciono (1.1kW )na zabezpieczenie C16 za pomocą przekaźnika do tego niebieskiego gniazda , tzn. Przekaznik ma załaczac -dawac napiecie na gniazdku i włączać wrzeciono gdy trzeba.Chyba ze nie trzeba bo będzie to robił extra kabel podłączony tam wyżej do kostki we Falowniku co ma tym sterowac Mach 3 z csmio

Przekazniki a będzie ich 3-4 sztuki ( 3 gniazdka) maja być sterowane z csmio ( wrzeciono,chłodzenie ,nie wiem odkurzacz czy cos tam jeszcze )

- jak wyprowadzić osobno linie na inne rzeczy takie jak zasilacze itd. na zabezpieczenie B16 ( ażebym sobie już później to porozprowadzał sam na tych złączach na szynie na samym dole
Gniazdo na szynie bez przekaźnika.
A może już sam nie wiem co pisze … proszę wskażcie drogę do światła. :roll:
Załączniki
phoenix contact art no 29 00 93 1.jpg
polaczenia kabli.jpg



Zgłoszenia konkursowe


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1093
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Podłaczenie zasilania w skrzynce

#2

Post napisał: zibi » 13 mar 2019, 07:23

Wrzeciono musi być zasilane przez falownik. Jeśli falownik będzie wyłączony wrzeciona nie uruchomisz bo nie masz 3 faz 220 V.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłaczenie zasilania w skrzynce

#3

Post napisał: krishandwerker » 13 mar 2019, 18:12

Wrzeciono podłączałem już i były próby ...chodzi mi o to co napisałem jak te fazy z zabezpieczeń powyprowadzać oraz te przekaźniki jak podłączyć do niebieskich gniazd..


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 288
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Podłaczenie zasilania w skrzynce

#4

Post napisał: dudziak4 » 13 mar 2019, 23:02

Po co ci zasilacze na 12V i 48V co nimi chcesz zasilić ?
Gdzie w tej skrzynce (schemacie) są drivery silników ?
Co chcesz zasilić z niebieskich gniazdek i jakie napięcie chcesz tam mieć ?


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłaczenie zasilania w skrzynce

#5

Post napisał: krishandwerker » 14 mar 2019, 11:22

12 V na zasilanie oświetlenia i przycisków... 24 na csmio.. I sensory indukcyjne, a 48 V na drivery m542 do silników krokowych.. Na niebieskich gniazdach chcę mieć 220 V. jak pisałem, a w nich napięcie na chłodzenie--mgiełke a drugie odkurzacz lub wrzeciono jeśli to będzie tak lepiej je podłączyć.
Tak wiem i zdaje sobie sprawę te przekaźniki muszą być też podłączone do csmio..


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłaczenie zasilania w skrzynce

#6

Post napisał: krishandwerker » 15 mar 2019, 15:03

Na razie tak sobie wymyśliłem , jeszcze nie skończone …
Czy dobrze wychodzi faza od tych zabezpieczen?
Załączniki
Bez tytułu.jpg


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1746
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Podłaczenie zasilania w skrzynce

#7

Post napisał: Andrzej 40 » 16 mar 2019, 21:36

Dla ścisłości - obecne napięcie sieci to 230V a nie 220V.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”