Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#1

Post napisał: Mallujemy » 15 maja 2019, 17:50

Witam.
Mam problem z podłączeniem silnika jednofazowego 1,1 kw 2800rpm do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T.
Wstępnie podłączyłem ale silnik działa tylko wtedy gdy przytrzymuje przycisk start.
Czarny kabel wychodzący z wyłącznika jako jedyny nie miał "oczka" do zakręcenia na śrubie.
Gdzie popełniłem błąd?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek




rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1223
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#2

Post napisał: rdarek » 15 maja 2019, 21:38

Mallujemy pisze:
15 maja 2019, 17:50
Witam.
Wstępnie podłączyłem ale silnik działa tylko wtedy gdy przytrzymuje przycisk start.
Czarny kabel wychodzący z wyłącznika jako jedyny nie miał "oczka" do zakręcenia na śrubie.
Gdzie popełniłem błąd?
Obrazek
Obrazek
Zgodnie z załączonym przez Ciebie schematem to czarny kabel złącze "B" powinien być podłączony do twojej kostki w silniku (fioletowy przewód) drugi fioletowy przewód powinien być połączony w kostce silnika do przewodu "L" czyli przewodu idącego od złącza nr. 6 przełącznika. Ten układ to po prostu zabezpieczenie w przypadku przegrzania uzwojeń silnika.

Wersja druga z przewód wychodzący ze - złącza "B" (czarny) poprzez krańcówki bezpieczeństwa takie np. od osłon (jeśli jest taka potrzeba) podłączasz dodatkowo do złącza 6 "L" i powinno działać

Wersja trzecia nie polecam bo nie będziesz miał zabezpieczenia termicznego ani wyłączników bezpieczeństwa to po prostu czarny przewód "B" dodatkowo podłączasz do złącza 6 "L"


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#3

Post napisał: Mallujemy » 16 maja 2019, 16:14

Witam. Podlaczylem tak jak Kolega napisal tj czarny i brazowy (L) przewod podlaczylem do tej kostki i przy takim polaczeniu silnik sie nie wlacza.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1223
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#4

Post napisał: rdarek » 16 maja 2019, 16:43

Mallujemy pisze:
16 maja 2019, 16:14
Witam. Podlaczylem tak jak Kolega napisal tj czarny i brazowy (L) przewod podlaczylem do tej kostki i przy takim polaczeniu silnik sie nie wlacza.
Albo nie umiem tłumaczyć albo .... :?
Kolego masz miernik? Jeśli tak to w pierwszej kolejności sprawdź czy w kostce z fotki masz przejście pomiędzy tymi fioletowymi przewodami. (sprawdzasz po odłączeniu przewodów)

Przewód z pinu 6 "L" przełącznika podłączasz do kostki silnika tak jak był podłączony (gdy silnik się kręcił) do tego samego pinu w silniku do którego podłączyłeś przewód podłączasz jeden z fioletowych przewodów z kostki - drugi fioletowy przewód do czarnego idącego do B. to wszystko masz namalowane na załączonym przez Ciebie schemacie. Fioletowe przewody to jest tylko zabezpieczenie termiczne.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4527
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#5

Post napisał: adam Fx » 16 maja 2019, 17:07

Patrząc na schemat
widzę to tak:
5 i 3 idzie do gniazdka zasilania
6 do silnika U2 i do B
4 do silnika U1
tak to rozumie

innymi słowy by zasilić cewkę na 4 i na B musi przyjść L i N (na 4 N pojawia się po styku z 2 a na B po styku z 5 będzie L) (jeśli silnik ma wył. termiczny może być w obwodzę z cewką)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#6

Post napisał: Mallujemy » 16 maja 2019, 20:25

Podłączyłem tak jak opisał to Kolega rdarek
Obrazek
i dalej kreci się tylko jak trzymam guzik.

Próbowałem też podłączyć czarny do L w kostce silnika i efekt był taki sam.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1223
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#7

Post napisał: rdarek » 16 maja 2019, 21:23

Mallujemy pisze:
16 maja 2019, 20:25
Podłączyłem tak jak opisał to Kolega rdarek
Obrazek
i dalej kreci się tylko jak trzymam guzik.
Próbowałem też podłączyć czarny do L w kostce silnika i efekt był taki sam.
1. czy dysponujesz miernikiem?
2. opisz na podstawie tego schematu połączenia
Obrazek
Czyli uzupełnij X w poniższej rozpisce numerem pinu/punktu w wyłączniku
włącznik z pinu "X" czerwony do pinu "X" włącznika
włącznik z pinu B czarny do kostki w silniku
włącznik z pinu "X" brązowy do pinu U2 (V1) w silniku
włącznik z pinu "X" szary do pinu U1 (Z2) w silniku

Są dwie możliwości
1. coś masz źle wpięte podejrzewam gdzie jest błąd a nie mogę na fotce wyłącznika odczytać oznaczeń połączeń (adam FX opisał te połączenia łopatologicznie)
2. uszkodzona cewka podtrzymująca w ostateczności


Majstarek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 91
Rejestracja: 18 lis 2016, 18:22
Lokalizacja: Łęczyca łódzkie

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#8

Post napisał: Majstarek » 17 maja 2019, 03:16

B z 6 i będzie dobrze


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1223
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#9

Post napisał: rdarek » 17 maja 2019, 08:28

Majstarek pisze:
17 maja 2019, 03:16
B z 6 i będzie dobrze
Tak wynika ze schematu i teoretycznie tak podłączył w puszce silnika ale nie działało.
Podejrzewam, że pomylił przewody wchodzące do silnika te z pinu 4 i 6 wyłącznika.
W takim wypadku dobrze by było gdyby choć zabezpieczenie termiczne miał :wink:
Nie mogę się jednak doprosić informacji czy ma jakikolwiek miernik którym można sprawdzić czy termik sprawny. :?


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

#10

Post napisał: Mallujemy » 17 maja 2019, 16:44

Im idiot... Kolega rdarek ma racje. Pomylilem wczesniej przewody. Podlaczylem B do szarego przewodu i smiga. Dziekuje Panowie pomoc i cierpliwosc :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”