Podłączenie masy przy wyjściach z PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
januszs0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 115
Rejestracja: 23 lip 2004, 07:29
Lokalizacja: okolice Rzeszowa

Podłączenie masy przy wyjściach z PikoCNC

#1

Post napisał: januszs0 » 02 paź 2012, 07:24

Witam Kolegów

Jestem na etapie podłączania elektryki w mojej maszynie. Mam zasilacz z centrali telefonicznej do którego planuje zamontować 3szt M545 oraz płytkę sterownika. Z PikoCNC mamy 18 wyjść na krańcówki i inne sygnały które należy podłączyć do maszyny. Zastanawiam się czy do tych sygnałów zastosować jeden ewentualnie 2 przewody masy czy do każdego sygnału podłączać oddzielna masę. Podpowiedzcie koledzy jak zrobiliście to w swoich maszynach. Połączenie między zasilaczem a maszyną będzie krótkie z zastosowaniem złączki SUB-D lub złączki samochodowej w zależności od ilości zastosowanych mas.

Pozdrawiam Janusz



Tagi:


ElSor
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 111
Rejestracja: 29 gru 2008, 01:17
Lokalizacja: Ozimek

#2

Post napisał: ElSor » 02 paź 2012, 11:01

U mnie kazda masa idzie osobno i wiekszosc jest w ekranie. Lepiej dolozyc troszke grosza niz pozniej walczyc z zakloceniami.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#3

Post napisał: markcomp77 » 02 paź 2012, 12:20

masa w gwiazdę.. zbiega się do centralnego punktu uziemienia (PE)
wtedy we wzmacniaczu audio będzie mniejszy przydźwięk sieci ;) (zamiast głośników u nas będą silniki)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: piotr_olbrysz » 02 paź 2012, 14:27

Witam

zakłócenia mogą dodać się do sygnału w następujący sposób:

- pojemności pomiędzy przewodami sygnałowymi a przewodami silników
ochrona: ekranujemy kable, a ekrany łączymy w jednym miejscu ( gwiazda),
oddalamy przewody sygnałowe od zasilających silniki,itd

- sprzężenie magnetyczne pomiędzy przewodami sygnałowymi a przewodami silników
transformatorem, itd.
ochrona: w maszynie dajemy skrętki tak do krańcówek, jak i do silników ( każda cewka oddzielna skrętka).

- spadki napięć na wspólnych przewodach
ochrona: od każdego czujnika, krańcówki prowadzimy oddzielne skręcone przewody

W mojej maszynce z PikoCNC, zastosowałem skrętki i nie mam żadnych problemów z zakłóceniami. Skrętki wykonuje przy pomocy wkrętarki .


Autor tematu
januszs0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 115
Rejestracja: 23 lip 2004, 07:29
Lokalizacja: okolice Rzeszowa

#5

Post napisał: januszs0 » 02 paź 2012, 20:33

Witam Kolegów

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. U mnie zasilanie silników planuję rozwiązać w następujący sposób. M545 będzie zasilany z zasilacza impulsowego 40V o wydajności 4,5A. Dla każdego sterownika mam oddzielny zasilacz. W obudowie są 3 niezależne zasilacze o napięciu wyjściowym 54V. Napięcie zmniejszę o ok 40V a na wyjście zasilacza planuję dodać kondensatory elektrolityczne oraz transile na 51V jako zabezpieczenie nadnapięciowe. Silniki będą więc miały własne przewody wyjściowe i będą prowadzone oddzielną wiązką do maszyny. Drugą wiązkę planuję zrobić do krańcówek i innych wyjść i o te masy własnie pytałem bo w dostępnej wtyczce mam 32 piny. Czytając porady kolegów dochodzę do wniosku że muszę zastosować wtyczkę 50 pinów. Oprócz standardowych wyjść z Piko muszę mieć jeszcze kilka pinów na dalmierz. Do zasilania sterownika planuję dodatkowy zasilacz ok 24V i 2A który dodatkowo zasili dalmierz. Czytając wasze porady zrobię do każdego wyjścia skrętkę a całość owinę taśmą taką jak stosuje się w samochodach. Jeśli macie Koledzy jeszcze jakieś uwagi odnośnie mojego pomysłu to proszę o info.

Pozdrawiam Janusz

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#6

Post napisał: markcomp77 » 02 paź 2012, 22:26

januszs0 pisze: 51V jako zabezpieczenie nadnapięciowe
dla M545 można dać wyższe napięcie
tranzystory w końcówce są zazwyczaj na 100V, a zabezpieczenie sterownika działa przy 63V-68V, elektrolit sterowniku jest na 63V...

więc transil może być na 60V (lub coś w pobliżu)

do wyjścia każdego zasilacza impulsowego (dla M545) dodał bym jakiś duży kondensator (np. 10000uf)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: piotr_olbrysz » 08 paź 2012, 14:48

Witam
Właśnie składam maszynkę na PikoCnc. Całość elektroniki będzie z tyłu w obudowie której jeszcze nie ma. Dzięki takiemu rozwiązaniu wszystkie kabelki mogę prowadzić po jak najkrótszych trasach. Z zewnątrz dochodzi tylko USB i zasilanie. W obudowie będą gniazda dla Kress i pompki do chłodziwa.
Załączniki
DSC00066_1.JPG
DSC00066_1.JPG (58.05 KiB) Przejrzano 1197 razy
DSC00065_1.JPG
DSC00065_1.JPG (56.87 KiB) Przejrzano 1200 razy

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#8

Post napisał: markcomp77 » 08 paź 2012, 15:13

ja bym sterowniki bardziej rozsunął (one potrzebują miejsca na promieniowanie ciepła)
a płyta pico -- tyle miejsca nie potrzebuje (może być pod kątem prostym)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: piotr_olbrysz » 08 paź 2012, 16:01

markcomp77 pisze:ja bym sterowniki bardziej rozsunął (one potrzebują miejsca na promieniowanie ciepła)
a płyta pico -- tyle miejsca nie potrzebuje (może być pod kątem prostym)
W temperaturze pokojowej nic się nie dzieje, ledwo ciepłe.
Jeden to sterownik M542 dugi i trzeci to M543 ( zresztą od Pana) oraz trzy silniki 1.9Nm
Sterowniki ustawione na 3.76A
Ale zgodnie z sugestią podłączę czujniki temperatury i sprawdzę gdzie faktycznie jest chłodniej i ile a wykresy umieszczę na forum, ale dzieki za uwagi , rutyna jest zabójcą mózgu.

Tak to wygląda bo koniecznie chciałem się pobawić, więc wziąłem płytę PCV . Ale w przyszłości sterowniki będą przykręcone do blachy obudowy.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#10

Post napisał: markcomp77 » 08 paź 2012, 16:23

teraz są ledwie ciepłe... ale kiedyś mogą chcieć oddać trochę ciepła
i nie będzie jak

dlatego, odstęp między radiatorem i następnym "czymś" niech będzie cm lub dwa...
piotr_olbrysz pisze: sugestią podłączę czujniki temperatury i sprawdzę gdzie faktycznie jest chłodniej i ile a wykresy umieszczę na forum
hehe
trzeba zastosować kamerę termowizyjną :)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”