Podłączenie falownika INVT GD10 1F do silnika 230v

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
wazwa
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 55
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:23
Lokalizacja: Tarnów

Podłączenie falownika INVT GD10 1F do silnika 230v

#1

Post napisał: wazwa » 23 paź 2017, 18:56

Witam
Prosiłbym o pomoc w podłączeni falownika INVT GD10-1R5G-S2-B 1,5kW 1F do silnika 230V 1.5kw z dwoma kondensatorami. Gdzie wpiąć wyprowadzenia falownika? Myślałem o wypięciu kondensatorów i połączyć silnik w trójkąt. Nie wiem czy dobrze myślę choć mam przeczucie że porwałem się z motykom na słońce :oops: Po niżej tabliczka silnika i prosty schemat połączeń w puszce silnika
Załączniki
1500783998740.jpg
1500783998740.jpg (18.71 KiB) Przejrzano 976 razy
Silnik.jpg
20171021_200146.jpg



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4314
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 23 paź 2017, 20:30

A czemu próbujesz podpinać silnik 1F sprzedaj /wymień na 3F z możliwością pracy trójkąt 220V
specem nie jestem ale ale nigdy silnika 1F nie podłączałem w konfiguracji 3F bo podobo sa inaczej uzwojenia obliczone dla silników 1F i dla 3F (dlatego jak silnik 3F zepniemy nawet z kondensatorami to nie uzyskamy parametrów z tabliczki a nawet silnik może się znacząco grzać.
do czego takie silinik i falownik skalarny? do wentylatora?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
wazwa
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 55
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:23
Lokalizacja: Tarnów

#3

Post napisał: wazwa » 24 paź 2017, 20:54

Falownik miałem więc dokupiłem silnik 1F. Moje błędne myślenie zamiast zgłębić temat podjąłem pochopną decyzje. Będę musiał ten sprzedać lub zamienić na 3F. Falownik jest skalarny choć są lepsze ma służyć do regulacji obrotów w niewielkiej szlifierce taśmowej.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1232
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: Steryd » 24 paź 2017, 22:05

da się sprawdzić, czy ten silnik jest nawinięty symetrycznie. Z tego co widać są trzy niezależne uzwojenia, wiec jest spora szansa, że nikt nie kombinował pod 1 fazę, tylko dał kondensatory do silnika 3 fazowego.. Tylko by jeszcze trzeba było ograniczyć napięcie na falowniku pewnie do 110V.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1616
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#5

Post napisał: pioterek » 25 paź 2017, 06:17

To wstaw te zdjęcie na którym widać konstrukcję uzwojenia, bo po tym da się ocenić jakie ono jest czy jedno czy trój-fazowe. Po przewodach zaciskowych wygląda na to, że możesz mieć rację.
Obrazek

Tylko jeszcze zanim zaczniesz rozkręcać silnik to pozdejmuj blaszki, odczep przewody i zmierz rezystancję jaka jest , oraz opisz pomiędzy jakimi stykami. Przy rozkręcaniu trzeba delikatnie postępować, żeby nie uszkodzić ewentualnego wyłącznika odśrodkowego który jest montowany w jedno fazowych silnikach. Nie wiemy dokładnie z czym mamy do czynienia.


Autor tematu
wazwa
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 55
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:23
Lokalizacja: Tarnów

#6

Post napisał: wazwa » 25 paź 2017, 20:14

W najbliższej wolnej chwili rozkręcę silnik i zrobię foto, jeszcze zapytam sprzedawce czy da się podpiąć ten silnik do falownika 1F.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4314
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#7

Post napisał: adam Fx » 25 paź 2017, 20:39

Albo zapytaj czy nie wymieni na 3F zanim rozkręcisz
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
wazwa
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 55
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:23
Lokalizacja: Tarnów

#8

Post napisał: wazwa » 31 paź 2017, 19:45

Wymienić raczej nie bo kupiony 4 miesiące temu. Cudem dodzwoniłem się do sprzedawcy który powiedział że się da podpiąć tylko "ponieważ w silniku jest wyłącznik odśrodkowy który steruje prądem rozruchu silnik trzeba będzie to jakoś ustawić w falownik i najlepiej skontaktować się z producentem falownika" no i tak wiem że nic niewidem. Sprzedawca umył ręce trudno go winić ze jest sprzedawcą chyba jednak najprostszym rozwiązanie to kupić inny silnik a ten zostawić na inny projekt.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4314
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#9

Post napisał: adam Fx » 31 paź 2017, 20:12

wazwa pisze:kupić inny silnik a ten zostawić na inny projekt.
albo wystawić na olx jako nowy z gwarancja i sprzedać o 20zł taniej .
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1616
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#10

Post napisał: pioterek » 01 lis 2017, 20:12

wazwa pisze:" no i tak wiem że nic niewidem
Ja też nic nie wiem, nadal brak opisu pomiędzy jakimi stykami jakie są oporności uzwojeń. Ponieważ nie zostało to zrobione, to nadal nie wiadomo jaki to jest ten silnik. Zresztą falownik opisany na stronie
https://www.ebmia.pl/falowniki-invt-goo ... _3904.html
może być zasilany z jedno albo trójfazowej sieci, jednak silnik ma mieć trójfazowy, ( wynika z Rysunku 3-3 Połączenia obwodu głównego(prądowego) do ściągnięcia ze strony) chyba co?.
wazwa pisze:chyba jednak najprostszym rozwiązanie to kupić inny silnik a ten...
Jeżeli jest to fabrycznie silnik jedno fazowy, to lepiej odpuścić sobie jego współpracę z falownikiem. Tylko czy ten sprzedawca wiedział o czym rozmawia, czy tak jak my tutaj wiemy, że nic nie wiemy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”