Podgląd monitora innego komputera w sieci

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

atlc
Posty w temacie: 2

Re: Podgląd monitora innego komputera w sieci

Post napisał: atlc » 17 paź 2020, 00:37

Mam bramkę sms w maszynie (nie obrabiarce), gdzie wysyła smsem alarm odczytany z PLC i sprawdza się to dobrze.
Ze względu na koszt oryginalnego modułu GSM do PLC założyłem po prostu samochodowy GPS z Aliexpress za 40 zł i działa, bo co ma nie działać :)
Zaleta, że nie trzeba zerkać na ekran ciągle i czy w kiblu, czy poza domem zawsze jest info. No czasami w lesie na grzybach może nie być.. :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 17 paź 2020, 00:48

Można niby też wysłać e-mail jak się ma smartfona i zasięg. Tylko to by trzeba jakiś skrypt w linux napisać.

Inny sposób to robić zrzut ekranu co np 1 minutę do pliku. Potem ten plik jakoś przez sieć otwierać. Najlepiej w przeglądarce. Tylko wtedy to by trzeba jakiś serwer http zainstalować i i mieć pootwierane porty.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 paź 2020, 06:42

Można też postawić człowieka, żeby stał i reagował.
Tylko jak go przekonać do stania non stop (w nocy i weekendy) ? :)
To już wolę pozostać przy czymś takim :

Obrazek

Widzę , że skończył i dwie czujki zadziałane.
Ale wygodne to nie jest a ja leniwy jestem.

Awatar użytkownika

SzymonKunowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8

Post napisał: SzymonKunowski » 17 paź 2020, 11:11

Bramka sms nie potrzebna jak jest tam linux to trzeba sprawdzić czy da się wpiąc jakos w program typu jak się zdaży to to uruchom komende x albo skrypt y.sh. A potem możłiwości są nieograniczone. Plus jest taki że będzie to działało o niebo stabilniej i bez nadzoru.

np zamiast bawić sie w drugi komp na linuxie instalujesz klienta signal https://github.com/AsamK/signal-cli (terminalowy) na komórce instalujesz Signal. I dostajesz powiadomienia jak siedzisz na kibelku. Na windowsa też jest klient Signala. Może nawet da się zrobić że jakiś obecny stan uzyskasz. A moze isę da nawet komendy jakieś w drugą stronę wysyłać? hmm

Jakiego oprogramowania używasz? poczytam dokumentacje to może wymyślimy jakiś fajny skrypt :D

PS. zakładam ze na kompie z linuxem jest połaczenie do neta.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 paź 2020, 12:06

SzymonKunowski pisze:
17 paź 2020, 11:11
I dostajesz powiadomienia jak siedzisz na kibelku.
I co ? przerwie sranie i polecę usuwać zwarcie ? :) Nie wymyślajcie cudów niewidów. Podgląd potrzebny, gdy siedzę przed kompem i telewizorkiem w domu, a mam jeszcze ochotę pójść do firmy wymienić detal. Przerywać spania czy srania nie może w żadnym wypadku :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 17 paź 2020, 12:16

No to potrzebny Ci jakiś system powiadomień. Bo oglądania TV też pewnie nie zamierzasz przerywać :D

Awatar użytkownika

SzymonKunowski

Post napisał: SzymonKunowski » 17 paź 2020, 12:37

Napisałeś wyżej że interesuje cię czy sprzet nie skonczył już przypadkiem roboty albo nie złapał jakiegoś błędu i stoi.
Moim zdaniem streamowanie video przez zakałdam internet a nie sieć "domową" nie jest na tyle stabilne by na tym polegać dlatego proponuje powiadomienia. Zreszta dywagujemy tutaj niepotrzebnie bo moze się nie da nic innego jak video. Powiedz mi jakie oprogramowanie chcesz podglądać proszę. I nie nie musisz poleciec nigdzie. I to nie sa cuda niewidy. Dosyc prosta konfiguracja.

Program który monitorujesz łapie błąd -> idealnie uruchamia skrypt na linux -> skrypt wysyła wiadomość z tym co się dokładnie stało do ciebie na aplikacje na tel/komputer zależnie od ciebie co chcesz i co ci wygodniej -> ignorujesz powiadomienie albo idziesz naprawiać to juz co zrobisz od ciebie zależy.

Zaletą takiego rozwiazania jest to że ty jestes powiadamiany jak cos się stanie a nie cos sie stanie i dopiero ty wiesz że się stało jak zerkniesz na ekran. No i nie wysyłasz po necie megabajtów danych. Wbrew pozorom wysyłanie obrazu dla zakładam wcale nie takiego nowego kompa moze być też przyczyną błędów. Ato ram sie zje a to karta graficzna złapie zwiechę.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 paź 2020, 15:02

SzymonKunowski pisze:
17 paź 2020, 12:37
Program który monitorujesz łapie błąd -> idealnie uruchamia skrypt na linux -> .
Właśnie przerabiam to z programami z linków - na linuxie działa wszystko idealnie tylko akurat nie na tym debianie którego używasz :)

Dodane 1 godzina 26 minuty 28 sekundy:
Jednak nic lepszego nie wymodzę, programy przechwytujące nie trawią debiana na maszynie a przeinstalka na razie nie wchodzi w grę.
Wzmocniłem trochę Wi-fi przy maszynie i tablet wyświetla praktycznie w czasie rzeczywistym.

Obrazek

Awatar użytkownika

SzymonKunowski

Post napisał: SzymonKunowski » 17 paź 2020, 15:25

Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o program z tego prawego dolnego rogu.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 17 paź 2020, 16:15

kamar pisze:
17 paź 2020, 15:02
na linuxie działa wszystko idealnie tylko akurat nie na tym debianie
Cieszy mnie to, że zaczyna do Ciebie docierać ...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”