Płyta Mach 3 bob i sterowanie falownikiem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Płyta Mach 3 bob i sterowanie falownikiem
No dobra. Faktycznie może być nieliniowość w pracy wrzeciona, bo ono może szybciej przyspieszać niż hamować. A więc przy dostarczeniu mu pulsującego sygnału, uśredni w górę.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Witam
to nie o to chodzi , pulsujący sygnał zaczyna się pojawiać właśnie przy moich 30 Hz i niżej
chodzi o to że sam przetwornik przetwarza nie liniowo w całym zakresie pracy
mamy tak 20%PWM -200obr 50%-500obr 80%-800obr ale przy 10% nie mamy 100 obr tylko 60obr
i mamy tak że zwiększając częstotliwość polepsza się nam ta liniowość ale tracimy rozdzielczość
to nie o to chodzi , pulsujący sygnał zaczyna się pojawiać właśnie przy moich 30 Hz i niżej
chodzi o to że sam przetwornik przetwarza nie liniowo w całym zakresie pracy
mamy tak 20%PWM -200obr 50%-500obr 80%-800obr ale przy 10% nie mamy 100 obr tylko 60obr
i mamy tak że zwiększając częstotliwość polepsza się nam ta liniowość ale tracimy rozdzielczość
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Coś w tym stylu, tylko przy pewnej częstotliwości, przyjętej przez projektanta, ta nieliniowość jest w praktyce pomijalna, natomiast przy częstotliwości dużo odbiegającej od założonej, zaczyna robić poważne problemy.
Miałem takie cyrki przy laserze CO2 i ustawienie częstotliwości standardowej dla MACH3 (przetwornik był projektowany pod to właśnie sterowanie) rozwiązało problem.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Witam
żeby nie być gołosłownym dziś bawiłem się w różne pomiary i chwilę przebadałem ww płytkę
i tak tętnienia dla mojego egzemplarza przy 100Hz są na poziomie 450 mV i zmieniają się mniej więcej liniowo
przy 500 Hz ok 100 mV, chciałem też zmierzyć opóźnienia optotransoptorów to 40 uS ,
możliwość poprawnego odczytania kończy się gdzieś przy 12 kHz
żeby nie być gołosłownym dziś bawiłem się w różne pomiary i chwilę przebadałem ww płytkę
i tak tętnienia dla mojego egzemplarza przy 100Hz są na poziomie 450 mV i zmieniają się mniej więcej liniowo
przy 500 Hz ok 100 mV, chciałem też zmierzyć opóźnienia optotransoptorów to 40 uS ,
możliwość poprawnego odczytania kończy się gdzieś przy 12 kHz