plyta glowna plus thc

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
maryush80
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 sie 2017, 15:41
Lokalizacja: Wieruszów

plyta glowna plus thc

#1

Post napisał: maryush80 » 01 sty 2018, 12:06

Witam. Mam takie z pewnoscia banalne pytanie dla wielu z Was. Mam taka piecioosiowa plytke:
https://pl.aliexpress.com/item/5-Axis-C ... 22976.html
I chcialbym podlaczyc pod nia THC 150 Proma. Pod ktore piny moge podlaczyc UP, DWP i ARC? Czy moge podlaczyc pod wyjscia z nieuzywanych osi i przypisac je w machu?



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3840
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: plyta glowna plus thc

#2

Post napisał: adam Fx » 01 sty 2018, 23:01

maryush80 pisze:Czy moge podlaczyc pod wyjscia z nieuzywanych osi i przypisac je w machu?

lata temu to podłączałem ale czy przypadkiem nie podłącza się tego sygnału pod wejścia a nie wyjścia to chyba THC wysyła sygnał do macha czy ma być UP down czy jest łuk. więc podpinasz po lewej czyli tam gdzie np. krańcówki czy detekcje blachy (po lewej na Twojej foto)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


dudziak4
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 79
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: plyta glowna plus thc

#3

Post napisał: dudziak4 » 02 sty 2018, 02:46

THC nie wysyła tylko zwraca nam sygnał który my dostarczamy (są tam tylko przekaźniki) jeśli mowa oczywiście o THC 150 ale fakt podpina się pod wejścia a nie wyjścia. Niestety z tą płytką co masz nie poszalejesz z niczym, jeśli podepniesz się pod wejścia z lewej strony to nie będziesz mógł podłączyć krańcówek bazujących osi do których one służą (strasznie mizerna ta płytka). A najlepsze że sterowanie jest 5 osiami a tylko trzy wejścia na krańcówki bazujące (to żart :shock: ). Lekko by cię ratowało jak byś miał model THC SD gdzie sygnały step dir podłącza się do THC a dalej do silników. Według mnie poszukaj czegoś lepszego do sterowania maszyną bo to się do niczego nie nadaje i będziesz miał z tym same problemy. THC które steruje tylko jedną osią, kosztuje nowe w przybliżeniu 650zł a płytka która ma sterować pięcioma osiami 45zł ? Myślę że wiesz co chcę ci powiedzieć, zainteresuj się np. csmio-ip-m.


Autor tematu
maryush80
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 sie 2017, 15:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: plyta glowna plus thc

#4

Post napisał: maryush80 » 02 sty 2018, 07:26

Taka plytke mam. Wiem szalu nie ma. Macie racje. Ten sterownik csmio-ip-m jest super ale samochód mam tylko troche drozszy. Ta plytke chociaż na testy podlacze zobaczymy co czas przyniesie. Moze znacie jakas tansza sprawdzona alterntywe ze sterownikiem. Krancowek nie uzywam jedynie probe. Pozdrawiam.


dudziak4
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 79
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: plyta glowna plus thc

#5

Post napisał: dudziak4 » 02 sty 2018, 09:26

Skoro nie używasz krańcówek to podepnij się z THC do wejść od bazowania osi (P12,P13,P15) te po lewej stronie. Definiujesz je w machu odpowiednio jako thc on, thc up, arc down w zakładce port&pins - input signals. Żeby sprawdzić po podłączeniu czy działa możesz w thc włączyć "test" w opcjach i będą się załączać przekaźniki raz góra raz dół analogicznie powinna się przesuwać oś Z (oczywiście mach musi być załączony i gotowy do pracy)

Alternatywa do csmio jeśli chodzi o macha (Ja bym się nad tym nawet nie zastanawiał i na twoim miejscu wolałbym Polskiego producenta bo różnica jest nie wielka) Ja sam używam CSMIO/IP-S i jestem mega zadowolony.

https://pl.aliexpress.com/item/4-axis-U ... 875f&tpp=1


Autor tematu
maryush80
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 sie 2017, 15:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: plyta glowna plus thc

#6

Post napisał: maryush80 » 02 sty 2018, 12:14

Czy CSMIO/IP-S jest na lan? Obecnie mam plytke piko na usb i poleglem z zakloceniami na kablu. Gdzies wyczytalem, ze usb nie nadaje sie do plazmy. Z tego powodu sprobuje na machu z lpt. Pojde sladami innych. Dziekuje za pomoc.


dudziak4
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 79
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: plyta glowna plus thc

#7

Post napisał: dudziak4 » 02 sty 2018, 12:24

Wszystkie wersje CSMIO komunikują się z PC poprzez LAN ale nie oznacza to że przy plazmie nie będzie zakłóceń, wszystko zależy od sposobu podłączenia (ekranowane przewody, dobru uziom itd..)


Autor tematu
maryush80
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 sie 2017, 15:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: plyta glowna plus thc

#8

Post napisał: maryush80 » 13 sty 2018, 19:05

Czy moglby mi ktos powiedziec jezeli pamieta kabel LPT powinien byc 1-1 czy tez skrosowany tzn. lustrzane odbicie?


dudziak4
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 79
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: plyta glowna plus thc

#9

Post napisał: dudziak4 » 13 sty 2018, 19:13

Co pomięta kabel LPT i do czego ci ten przewód skrosowany ?


Autor tematu
maryush80
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 sie 2017, 15:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: plyta glowna plus thc

#10

Post napisał: maryush80 » 13 sty 2018, 19:33

Dlatego, ze mam w machu piny przypisane do osi. Sterowniki mam fizycznie podlaczone do plyty zgodnie z opisem pinow na plytce (pokrywajace sie z machem) ale dzieja sie dziwne rzeczy. Otoz osi Z brak. Os X jest na miejscu Y. Czytalem, ze do plytki ssk-mb2 jest skrosowany:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2407625.html
Sprawdzalem wielokrotnie kolejnosc pinow od komputera po plytke. Miernikiem rowniez. Ale (moze przypadek) E-stop i PROBE dziala.
PS jak tu sie robi w poscie pomogl?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”