Ploter rysujący nie kończy rysunków

Plotery tnące

Autor tematu
snik
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2008, 18:00
Lokalizacja: zabrze

Ploter rysujący nie kończy rysunków

#1

Post napisał: snik » 06 sty 2009, 19:05

Witam,
nabyłem ploter rysujący, ale mam problem. nie rysuje do końca bardziej skomplikowanych rysunków. Czy możliwe, że ma za mało pamięci? jak podzielić "wsad" na mniejsze części aby wyplotować całość. Ploter chodzi na sterownikach HP 7475A pod COM1 a rysunki wypuszczam z Corela 9.



Tagi:


nodnod
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 88
Rejestracja: 26 mar 2008, 00:00
Lokalizacja: Wielkopolska

#2

Post napisał: nodnod » 06 sty 2009, 23:16

Spróbuj rozbić rysunek na poszczególne krzywe. Nie wiem jak jest w Corelu ale miałem identyczny problem z cadem. Jak miałem połączone wszystkie linie to nie frezował całości a jak miałem rozbite na poszczególne linie to było ok.


Autor tematu
snik
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2008, 18:00
Lokalizacja: zabrze

#3

Post napisał: snik » 07 sty 2009, 09:06

To jest tekst zamieniony w krzywe. bardziej sie tego chyba nie da rozbić. zgrupowałem i rozłączyłem obrazek i teraz plotuje mi drugą połowe obrazka, czyli to czego wedy nie plotował. Natomiast to co plotował, to przestał. Już nie wiem, zmieniałem jeszcze sterowniki na inne z serii 7xxx, ale bez zmian lub gorzej.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#4

Post napisał: Piotr Rakowski » 07 sty 2009, 14:02

Myślę, że problem jest niedostosowaniu drivera do tej konkretnej wersji plotera. Tu szukałbym błędu.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#5

Post napisał: diodas1 » 07 sty 2009, 15:09

Jeżeli ploter ma mniej pamięci to oczywiste że nie łyknie z komputera całego dużego pliku do wydruku. Wówczas i tak pobiera z pamięci komputera informacje partiami czyli kiedy przetworzy i wyplotuje jakiś fragment to zwalnia mu się miejsce w buforze i jest gotów do pobrania następnego fragmentu.Tak jest kiedy wszystko działa prawidłowo. Problem może tkwić w skonfigurowaniu kanału plotera w komputerze a dokładniej czasu w którym ma być możliwość pobierania następnej partii informacji. Ten czas można ustalać (tak przynajmniej miałem przy instalacji plotera w ACAD) Jeżeli fizycznie czas oczekiwania przekroczy zadeklarowany (błędy w transmisji w porcie, zatrzymanie pracy plotera z jego pulpitu np dla przeczyszczenia piórka, bardzo złożone krzywe których przetworzenie jest czasochłonne itp) wówczas komputer traktuje to jako błąd i całkowicie wstrzymuje plotowanie ale jednocześnie powinien dać możliwość jego wznowienia od tego samego miejsca, sygnalizując taką opcję pojawieniem się odpowiedniego okienka dialogowego. Tak więc poszukaj przy instalacji sterowników plotera opcji ustalania czasu oczekiwania i wydłuż ten czas, nawet do "nieskończoności" Wtedy komputer będzie czekał cierpliwie aż powolny ploter poradzi sobie z mozolną pracą. Możliwe też że masz niewłaściwy kabel transmisyjny , nie ma dialogu między ploterem a komputerem i komputer nawet nie wie że ploter już ma dość danych do wydruku. W efekcie wypluwa z siebie wszystko a ploter drukuje tylko tyle ile udało mu się złapać i zmieścić na początku transmisji w buforze.


Autor tematu
snik
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2008, 18:00
Lokalizacja: zabrze

#6

Post napisał: snik » 07 sty 2009, 22:15

To jest "jakiś" polski ploter. W instrukcji jest schemat kabla oraz sposób instalacji dla autocada. Piszą tam aby wybrać sterownik HP 7574 oraz jak ustawic COM aby działał ploter. w samym sterowniku (znajdujacym się w sterownikach standardowych windowsa 98) nie ma opcji dotyczących czasu lub ilości danych w "paczce". Oryginalnych HPkowskich sterowników nie znalazłem (linki nieczynne - staroć)

Z instrukcji wynika też, że ploter działa na instrukcjach HPGL.


Opisze jeszcze dokładnie działanie plotera, bo teraz zauważyłem, że zawsze jest tak samo.

Zakładamy ze plotujemy "długi test". Ploter rysuje "est", następnie wraca w domyślne 0,0 po czym wraca do rysunku i na tym samym rysuje "test" - dodaje literke a reszte poprawia. Po tym wraca na 0,0 i koniec.


nodnod
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 88
Rejestracja: 26 mar 2008, 00:00
Lokalizacja: Wielkopolska

#7

Post napisał: nodnod » 07 sty 2009, 22:36

Wstaw na forum przykładowy rysunek z corela i sprawdzę to u siebie. Może problem tkwi w rysunku, a nie w ploterze. Tak jak to opisałeś to wygląda na to, że masz nałożone prawdopodobnie na siebie linie i ploter powtarza ci to samo. Tak jak niektórzy sprzedają pismo jednoliniowe, a i tak ploter robi dwa przebiegi.


Autor tematu
snik
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2008, 18:00
Lokalizacja: zabrze

#8

Post napisał: snik » 08 sty 2009, 06:45

nie sadze, aby była to wina pliku. gdy na szybko zrobiłem kilka linijek tekstu i zamieniłem na krzywe, ekeft był ten sam. od połowy wyplotował część a potem doplotował literke lub dwie.

dołączam plik
Załączniki
Lo3.rar
(21.71 KiB) Pobrany 281 razy


nodnod
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 88
Rejestracja: 26 mar 2008, 00:00
Lokalizacja: Wielkopolska

#9

Post napisał: nodnod » 08 sty 2009, 18:50

Zobacz teraz czy będzie to samo...
Załączniki
Lo3p.zip
(85.23 KiB) Pobrany 258 razy


Autor tematu
snik
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2008, 18:00
Lokalizacja: zabrze

#10

Post napisał: snik » 10 sty 2009, 18:14

niestety nadal to samo. Chociaż teraz plotuje inny fragment obrazka to też dzieli na 2 razy i za drugim przebiegiem dorysowuje kawałek i powtarza reszte. Jakie inne standardowe windows98-skie sterowniki są kompatybilne z HPGL. Chyba, że są jakies modyfikowane z wiekszą ilością opcji do ustawienia

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”