Ploter kimlia blackbird problem z silnikiem krokowym

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
norbertix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 15 gru 2016, 16:45
Lokalizacja: Rymanów

Ploter kimlia blackbird problem z silnikiem krokowym

#1

Post napisał: norbertix » 21 mar 2020, 16:46

Witam. Kilka dni temu zacząłem mieć problem losowego gubienia kroków przez maszyne w osi x. Pomyślałem że to złamany kabel w prowadnicy więc go wymieniłem. Maszyna pochodziła dosłownie godzine i problem znów sie pojawił ale w znacznie gorszej formie. Silnik nawet z rozłączonym paskiem zębatym gubi krok. Gdzie szukać winy, w silniku krokowym czy w kablu?
Filmik:




oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4931
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Ploter kimlia blackbird problem z silnikiem krokowym

#2

Post napisał: oprawcafotografii » 21 mar 2020, 17:25

Podłącz inny driver i pośmigaj, jak nie będzie błędu to driver.
Jak będzie to podłącz się bezpośrednio do silnika - jak nie będzie błędu to kabel.
A potem silnik ;)

Albo wtyczki, luty etc...

q
www.youtube.com/watch?v=rVr2Qkb_0Ko


KARABIN
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 88
Rejestracja: 17 lut 2015, 19:08
Lokalizacja: PODKARPACIE

Re: Ploter kimlia blackbird problem z silnikiem krokowym

#3

Post napisał: KARABIN » 21 mar 2020, 17:48

Kimla ma sterowanie osiami bodajże na jednej płytce.Zamień port x na y w sterowniku,zobaczysz co się dzieje z osią x.


Autor tematu
norbertix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 15 gru 2016, 16:45
Lokalizacja: Rymanów

Re: Ploter kimlia blackbird problem z silnikiem krokowym

#4

Post napisał: norbertix » 24 mar 2020, 00:47

W pierwszej kolejności sprawdziłem luty i wtyki, wszystko powinno być ok. Zamieniłem osie X i y na sterowniku i z silnikiem dalej to samo i nawet moge obrócić wałek ręką. Dzięki Bogu wykluczyło to uszkodzenie sterownika. Teraz tylko wsadze tam krokowca z innej maszyny o takich samych parametrach i powinno ruszyć. Pytanie tylko co w takim silniku może się zepsuć? Wałek może się rozmagnesować? Uzwojenia chyba nie są spalone bo opór mają taki sam jak w sprawnym silniku. Podłączałem uzwojenia do siebie i silnik przy obracaniu stawiał opór ale mogłem nim przy użyciu pewnej siły ruszyc. Będzie coś jeszcze z tego silnika czy na złom?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4985
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Ploter kimlia blackbird problem z silnikiem krokowym

#5

Post napisał: adam Fx » 24 mar 2020, 01:15

norbertix pisze:Będzie coś jeszcze z tego silnika czy na złom?
chętnie die dowiem co się stało z tym silnikiem - ogólnie nie spotyka się razcej awarii silnika (chyba że nap zalany , łożyska padły czy uszkodzony mechanicznie, kable ewentualnie ułamane)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
norbertix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 15 gru 2016, 16:45
Lokalizacja: Rymanów

Re: Ploter kimlia blackbird problem z silnikiem krokowym

#6

Post napisał: norbertix » 24 mar 2020, 01:25

Jak będę pewien że jest zepsuty a w sumie nie widzę innej możliwości to go rozbiorę ( o ile to bezpieczne i nie wyskoczą na mnie wściekle magnesy neodymowe) i napisze tutaj w wątku jak jego rozbiórka coś wyjaśni. Pragnę dodać że silnik pare ładnych lat pochodził bo maszyna jest z ok. 2008r i silnik był niewymieniany i chodzil dość intensywnie.


Autor tematu
norbertix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 15 gru 2016, 16:45
Lokalizacja: Rymanów

Re: Ploter kimlia blackbird problem z silnikiem krokowym

#7

Post napisał: norbertix » 24 mar 2020, 21:29

No więc maszyna zagadała i chodzi nawet lepiej niż przed usterką. Okazało się jednak że silnik krokowy jest sprawny. Podłączyłem wszystko tak jak było i zacząłem bawić się w ustawienia dynamiki w programie sterującym pc-cam, troche je podbiłem i zauważyłem opcje automatycznego strojenia napędu, włączyłem je dla każdej z 3 osi i teraz chodzi nieporównywalnie gładko, bez żadnych wibracji a co najważniejsze oś x trzyma moment jak diabli. No w garażu mam dość niską temperature więc często komputery robią mi różne psikusy i albo gubią dane albo resetują jakieś ustawienia ale na szczęscie tym razem obyło się bez kosztów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”