Ploter frezujący z Aluminium

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Sony
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 57
Rejestracja: 10 mar 2011, 18:11
Lokalizacja: Częstochowa

Ploter frezujący z Aluminium

#1

Post napisał: Sony » 27 lut 2016, 19:45

Witam wszystkich Forumowiczów.
Chciałbym wam pokazać ploter, który jest konstrukcji aluminiowej z tym że mam go bez sterowania i nie wiem czy działa.
Ploter jest na paski zębate, które widzę są trochę już zużyte.
Ploter dostałem od dobrego znajomego, który prosił mnie żebym go ożywił.
Mam kilka pytań:
1 - silnik nie wiem jakiej jest mocy i czy działają, jak sprawdzić czy są sprawne i czy ta "dupka"nad silnikiem to serwo napęd ??
2 - czy dało by się zamienić te paski zębate na śruby i czy to jest w ogóle wykonalne ??

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi !!

Tagi:

Awatar użytkownika

corano
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 318
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

#2

Post napisał: corano » 27 lut 2016, 20:57

Fajna maszynka jaki jest sens przerabiać to na śruby ?

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1317
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#3

Post napisał: Alvar4 » 27 lut 2016, 20:58

Silniczki wyglądają na serwa DC. W dupce pewnie siedzi enkoder albo jakieś tacho.
Obrazek


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: ezbig » 27 lut 2016, 21:05

Sony pisze:1 - silnik nie wiem jakiej jest mocy i czy działają, jak sprawdzić czy są sprawne i czy ta "dupka"nad silnikiem to serwo napęd ??
Widać enkodery (te "dupki") i silniki szczotkowe DC (pod dwiema dużymi śrubkami na korpusie prawdopodobnie kryją się wymienne szczotki). Z silnika powinny wychodzić dwa przewody do zasilania. Jak chcesz sprawdzić czy działają, to podłącz "na krótko" taki silnik z zasilacza (np. 12V) i zobaczysz czy kręcą.
Sony pisze:2 - czy dało by się zamienić te paski zębate na śruby i czy to jest w ogóle wykonalne ??
Wykonalne, tylko po co? Dużo zabawy, a korzyść raczej niewielka. Wyjdzie z tego lekki ploter do prac w reklamie. Masz eleganckie napędy paskowe z przekładniami o dużym przełożeniu (duża dokładność). Tylko dokupić sterowniki i maszyna ożyje. Sterowniki do serw mogą sporo kosztować, pewnie znacznie taniej wyjdzie zmiana tego na krokowce ze sterownikami. Serwa można sprzedać.


Autor tematu
Sony
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 57
Rejestracja: 10 mar 2011, 18:11
Lokalizacja: Częstochowa

#5

Post napisał: Sony » 27 lut 2016, 23:29

Nie pracowałem nigdy na napędach paskowych i nie wiem jak się sprawują. Chciałem ten ploterek wykorzystać do wycinania w materiale MDF ; Sklejce ; plexie i aluminium i nie wiem czy ten ploter jest w stanie to wycinać
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi !!


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#6

Post napisał: ezbig » 28 lut 2016, 02:56

MDF, sklejkę, pleksę powinna całkiem dobrze ogarniać, ale o aluminium zapomnij. Co najwyżej jakieś bardzo delikatne skrobanie małym frezem. Generalne mamy tu przykład delikatnej bramy. U kolegi jest podobna gabarytowo i konstrukcyjnie maszynka. Ciągnąc za opuszczoną najniżej jak się da zetkę, umieszczoną na środku osi x, można nieźle to ręką rozbujać (do przodu i do tyłu). Tak się skręca ta belka. Przy frezowaniu objawia się to tym, że jadąc szybko do przodu, frez odgina się do tyłu, a przy hamowaniu wraca do pionu, ale z bujnięciem do przodu o 0.2-0.4 mm.

Teraz dopiero zauważyłem - tam jest jakaś niesymetryczność w sposobie instalacji prowadnic? Widzę tylko po lewej pełną prowadnicę, a po prawej jest tylko na dole? Czy może to jest chwilowo tylko zdemontowane?


Autor tematu
Sony
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 57
Rejestracja: 10 mar 2011, 18:11
Lokalizacja: Częstochowa

#7

Post napisał: Sony » 28 lut 2016, 10:04

Tak jest niesymetryczność, z prawej strony prowadnica jest ba dole. Wydaje mi się że rozwiązanie dość nietypowe.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi !!


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#8

Post napisał: ezbig » 28 lut 2016, 12:47

Sony pisze:Tak jest niesymetryczność, z prawej strony prowadnica jest ba dole. Wydaje mi się że rozwiązanie dość nietypowe.
Ktoś zaoszczędził na prowadnicy, lub był to ploter do ciecia. Takie rozwiązania widziałem też w plazmach, ale to raczej ploter tnący (takiego stolika do plazmy się nie stosuje). Przy frezowaniu po prawej stronie frez będzie ciągnął całość do dołu. Nie ma tam oparcia na górze to i całość odegnie się do dołu. Trzeba uzupełnić konstrukcję o górną prowadnicę.


Autor tematu
Sony
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 57
Rejestracja: 10 mar 2011, 18:11
Lokalizacja: Częstochowa

#9

Post napisał: Sony » 28 lut 2016, 16:08

Faktycznie może być tak ze przy frezowaniu z prawej strony może ciągnąć ku dołowi.
Tylko teraz skąd wziąć taką prowadnicę jak ona jakaś nietypowa :/
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi !!

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#10

Post napisał: triera » 28 lut 2016, 17:09

Ploter wygląda na zbudowany z elementów systemu ITEM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”