Ploter Frezujący

Poszukuje porady przy zakupie plotera frezującego

Plotery tnące

Autor tematu
Naxt77
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2019, 09:23

Ploter Frezujący

#1

Post napisał: Naxt77 » 16 kwie 2019, 09:38

Dzień dobry,
Poszukuję plotera frezującego głównie do pianki i sporadycznie do aluminium. Na co zwrócić uwagę?
Znalazłem taki film z maszyną kimla:

Dostałem wycenę na kimle i niestety jest trochę za droga. co innego możecie polecić?
Pole robocze jakie będę potrzebować to" L80cm x W50cm x H20cm
Z aluminium będę potrzebował wycinać takie elementy:
https://cdn11.bigcommerce.com/s-1zvaiay ... 71.jpg?c=2

Znalazłęm jeszcze Seron, ale nie wiem jak z jakością ich urządzeń.

Proszę o poradę jakie urządzenie będzie najlepsze (chcę uniknąć kupienia sprzętu który posypie się po kilku miesiącach) Urządzenie będzie używane do wykonywania akcesoriów fotograficznych dlatego zależy mi na dużej precyzji i estetyce wykonania

Pozdrawiam




sylwestroni76
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 17 kwie 2019, 15:25

Re: Ploter Frezujący

#2

Post napisał: sylwestroni76 » 17 kwie 2019, 15:42

Witam.. Jestem nowym użytkownikiem.. Co do twojego pytania.. Też długo szukałem jakiejś niewielkiej maszyny.. W końcu zdecydowałem się na wykonanie samodzielnie.. Wszystko wyniosło mnie ok 400€ bez frezarki Makita.. Ale naprawdę działa dobrze z drewnem jak i z aluminium.. https://youtu.be/ftyVnejDJ58


Autor tematu
Naxt77
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2019, 09:23

Re: Ploter Frezujący

#3

Post napisał: Naxt77 » 17 kwie 2019, 15:47

Dzięki za odpowiedź ale szukam czegoś zdecydowanie bardziej profesjonalnego, budżet ok 200 000 zł pewnie od tego powinienem zacząć.
Tak jak wspomniałem, potrzebuję urządzenia o dużej precyzji więc wszystkie samoróbki odpadają.


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 598
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Ploter Frezujący

#4

Post napisał: piromarek » 17 kwie 2019, 16:22

Kolega potrzebuje tylko WYCINAĆ po obrysie, przez całą grubość to aluminium ?
Czy wykonywać w całości te detale ?
Z podcięciami, sankami, gwintowanymi otworami od góry i od ścian bocznych, fazowaniami, rowkami do sanek ?
Jaka jest planowana liczba dzienna ?


Autor tematu
Naxt77
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2019, 09:23

Re: Ploter Frezujący

#5

Post napisał: Naxt77 » 17 kwie 2019, 16:32

Chciałbym wykonywać te detale w całości.
Co do elementów aluminiowych jest to kilka takich elementów w tygodniu a może nawet w miesiącu.
Częściej będzie to wykonywanie pianek


Autor tematu
Naxt77
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2019, 09:23

Re: Ploter Frezujący

#6

Post napisał: Naxt77 » 18 kwie 2019, 13:58

Niestety nie widzę nigdzie możliwości edycji posta.
Ma ktoś jakąś opinie o Havok HS?
Dostałem na nią ofertę która jest tańsza niż wszystkie inne. Może ktoś się wypowiedzieć o tej firmie?


bonek87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:42
Lokalizacja: Chorzów

Re: Ploter Frezujący

#7

Post napisał: bonek87 » 20 maja 2019, 11:08

Ja mogę polecić ci jeszcze maszynę firmy infraform mamy taka już kilka lat i problemów póki co z nią nie było. Bardzo dużym atutem jej jest sterowanie mitsubishi które robi świetną robotę.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6764
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Ploter Frezujący

#8

Post napisał: bartuss1 » 27 cze 2019, 20:00

czyli jesli producent jest malenką firma to produkuje samorobki ta? dziwne macie podejscie, zwłaszcza że ów producent musi spełniac takie same wymogi jak wszelkie srimle i serony.
Odnosnie sterowań, kiedys pytałem firmy siemens za ile by mi przygotowała sterowanko do maszynki pod 5 osi, szafka, serwa i wrzecionko atc, odpowiedz brzmiała 50 tys euro netto, a ktos tu ze chce wydac 200 tys brutto za całość a potem zdziwienie ze maszyna smiga na machu i csmio. Nie te pieniązki. Precyzja zaś zalezy od pola roboczego, bo pewnych fizycznych produkcyjnych elementów o zadanym błędzie uwzglednionym w sprzedazy juz sie nie poradzi. im wieksza precyzja tym maszynka droższa, a jesli dolozymy do tego wszelkie super hiper camy i sterowanka, tym maszynka będzie jeszcze droższa. Trzeba liczyć siły na zamiary ot co. moje 100 kilka maszyn przynajmniej chodzi gdzies tam w Polsce i ue i nikt sie nie rzuca ze cos tam, że serwis be, ze sie psuje ze ...


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 598
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Ploter Frezujący

#9

Post napisał: piromarek » 27 cze 2019, 21:30

Bartosz,
nie obraź się,
ale te Twoje sto kilka maszyn trafiło też w pewien segment odbiorcy,
nie łudźmy się,
gdzie priorytetem prawdopodobnie w większości była cena.
Nie wiem, może się mylę, ale sprawdził Cię ktoś kiedyś na parametry deklarowane do uzyskanych i to samo po pół roku ?
Tak na przykład jak pastwimy się na chińczykach i skrobiemy te cholerne łoża ?

Myślisz dlaczego szukali wykonawcy maszyny od zera, ryzykując błędy maleńkości i niebezpieczeństwa prototypowania, bo mieli kasy jak lodu na takie zabawy i chcieli zobaczyć co wyjdzie ?

Jestem pewien, że gdyby nie patrzyli na budżet, nie zobaczył byś ich u siebie.
Kupili by maszynę z taśmy z dużej fabryki o ugruntowanej renomie i dużej produkcji.
Chyba, że coś rzeczywiście szytego na miarę. Tutaj molochy leżą i kwiczą.

Pole owszem przenosi się na precyzję. Ale to też nie jest tak, że dwie maszyny o tym samym polu mają tą samą precyzję.
Można to sknocić jak byk. Nie wspominając już o korpusach, odprężaniach i tak dalej.

Robił ktoś tu jakieś pomiary po tych głośnych odprężaniach wibracyjnych czy odprężaniu w piecu ?
Śmiem wątpić. Wygrzałem i liczę że się udało. A jaka jest prawda ? Żaden klient co tnie tym sklejkę nie zobaczy różnicy jak mu to popłynęło po roku.
No chyba że się pojawi post : Panowie coś nie gra , było dobrze a robi owale, ratujcie !

O jakich takich samych wymogach mówisz ? Ochronie przeciwporażeniowej, pomiarach bezpieczeństwa obsługi czy posiadania grzybka E-stopu ?

Bo tak to napisałeś, jakby nie było żadnej różnicy poza ceną,
między Twoim wyrobem a dajmy, niech tam Kimli obojętnie, gdzie batem goni szef całą masę nierobów informatyków, inżynierów mechaników i bóg wie kogo.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”