Ploter frezujący KIMLA czy TOOLS FACTORY?

Plotery tnące
Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 28 gru 2011, 21:49

kamar pisze: Dziś taki numer by już nie przeszedł.
Widzisz Kamar a ja poszedłem z gotówką na Kozienicką :wink: do salonu mam kasę a samochodu nie ma.Kazali czekać 3-4 tyg cóż wpłaciłem czekałem i dostałem z porysowaną szybą ale że szyby nie podlegają gwarancji to muszę sobie ją sam wymienić.Wiec dziś kasa to nie wszystko

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 gru 2011, 21:54

Żadnych samochodów na " f " :)

Awatar użytkownika

FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 28 gru 2011, 21:57

Co znaczy dla Ciebie maszyna profesjonalna? Bo ja - początkujący konstruktor w temacie - zbudowałem amatorską maszynę w 4 miesiące (czyli tyle co Kimla) która obroniła się tak że niejedna nazywana profesjonalną klękneła. Może daleko jej do Kimli choć pewien nie jestem ale spełnia swoje zadanie z nawiązką.

Mimo że wielu tutaj będzie się zachwycać Kimlą (bo fakt - jest czym) ale może po prostu nie potrzebujesz takiego sprzętu.

Na początku pytałem o to co chcesz frezować bo plastik można jechać albo 7m/min z dokładności 0.02 albo 2m/min z dokładnością 0.1 zwykłym Kressem. A takowe maszyny kupisz od ręki zaoszczędzając jeszcze sporo kasy.

Pozdrawiam
FDSA

Autor tematu
grzess
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 9

Post napisał: grzess » 28 gru 2011, 22:02

FDSA pisze:Co znaczy dla Ciebie maszyna profesjonalna? Bo ja - początkujący konstruktor w temacie - zbudowałem amatorską maszynę w 4 miesiące (czyli tyle co Kimla) która obroniła się tak że niejedna nazywana profesjonalną klękneła. Może daleko jej do Kimli choć pewien nie jestem ale spełnia swoje zadanie z nawiązką.

Mimo że wielu tutaj będzie się zachwycać Kimlą (bo fakt - jest czym) ale może po prostu nie potrzebujesz takiego sprzętu.

Na początku pytałem o to co chcesz frezować bo plastik można jechać albo 7m/min z dokładności 0.02 albo 2m/min z dokładnością 0.1 zwykłym Kressem. A takowe maszyny kupisz od ręki zaoszczędzając jeszcze sporo kasy.

Pozdrawiam
FDSA

Materiał ABS
grubość 2 mm
rozmiar 800x400x300 mm
w dnie prostokąta do wycięcia otwory
po bokach na całym obwodzie fala
otworu muszą mieć dokładność min 0.1
prędkość max 60-90 sec.

www.kimla.pl
Posty w temacie: 1

Post napisał: www.kimla.pl » 28 gru 2011, 22:36

Szanowni Państwo,

Zdaję sobie oczywiście sprawę, że 4 miesiące oczekiwania to sporo czasu.
Jednak ilości zamówień jakie wpływają na maszyny Kimla są wyjątkowo duże.
Pomimo ciągłego zwiększania wielkości produkcji firma Kimla nie wyrabia się z produkcją i powstaje kolejka.

Czas samej produkcji maszyny w wersji przemysłowej to ok 1.5 - 2 miesięcy, a 4 miesiące oczekiwania wynikają z kolejki.
W firmie Kimla aktualnie na raz powstaje od 25 do 30 maszyn.
W roku 2010 firma Kimla wyprodukowała ok 140 maszyn.
W tym roku to już prawie 200 maszyn.
Nowa fabryka osiągnie swoje zdolności produkcyjne za ok 2 lata i będzie to ponad 500 maszyn rocznie.

Pozwoli to na zmniejszenie kolejki a może nawet na wykonywanie popularnych maszyn na magazyn, wówczas będzie można kupić maszynę od ręki.

Po przeniesieniu produkcji do nowej fabryki na ul. Bałtyckiej pozostanie dział badawczo rozwojowy.

Klienci chętnie wracają po kolejne maszyny firmy Kimla.
Nie jest niczym szczególnym, że w jednej firmie pracuje 10 maszyn Kimla.
A rekordzista zgromadził ich 21 i kolejne w drodze :)

Aktualnie tylko w Polsce procuje ponad 900 maszyn Kimla, a za kilka miesięcy będzie okrągła liczba.

Koledze, któremu bardzo zależy na czasie może udało by się skrócić nieco ten termin. Proszę o kontakt.

A jeśli chodzi o frezowanie tworzyw to jakiś jeden przykład:

http://kimla.pl/mov-94-Obrobka-polietyl ... -0-3m-s-/1
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 22:48 przez www.kimla.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 28 gru 2011, 22:38

-ABS się bardzo ładnie frezuje

-Frezem 2mm frezuję go 1200min i bez problemu uzyskuje 0.1 mm włączając w to brak korekcji odginania się freza. Zakładam oczywiście utrzymanie materiału na maszynie bo cienki ABS bardzo lubi się naciągać przy frezowaniu jeśli masz wąski element. Tutaj ważna jest bardziej kolejność cięć żeby minimalizować odginanie się elementu.

-Wrzeciono 2.2kW 24 000 rpm powinno wystarczyć z naddatkiem

-Prędkości jakie chcesz uzyskać to chyba nie do jakiś skomplikowanych (ostro łamanych) kształtów bo wtedy zacznie się problem z rozpędzaniem maszyny która swoje będzie ważyć więc pomyślałbym o mocnych serwach - wtedy będzie fruwać.

Generalnie poza prędkością z jaką chcesz pracować (mniemam ze do przedyskutowania bo jak będziesz chciał wyciąć pofalowany prostokąt to żaden problem ale jeśli zaczniesz wycinać kółeczka fi10 z taką prędkością to średnio ) nie widzę w Twoich wymaganiach żadnych specyficznych potrzeb.

Żeby ktoś źle nie pomyślał... nic nie mam do Kimli czy innych producentów... ale drażni mnie ogólny tręd wciskania klientowi wszystkiego co popadnie byleby zapłacił (nie dyskutując w tym momencie o jakości tego czy dobrej czy złej.)

I jak bardzo tutaj pasuje podpis który widziałem gdzieś na forum choć nie wiem czy dokładnie tak brzmiał:

Żółw jest szybki... porusza się z prędkością w zupełności wystarczającą do upolowania sałaty.

Przemyśl to - inaczej wcisną Ci centrum pięcioosiowe bo przecież jest lepsze od ploterka na paskach

Pozdrawiam
FDSA

Autor tematu
grzess

Post napisał: grzess » 28 gru 2011, 22:52

FDSA pisze:-ABS się bardzo ładnie frezuje

-Frezem 2mm frezuję go 1200min i bez problemu uzyskuje 0.1 mm włączając w to brak korekcji odginania się freza. Zakładam oczywiście utrzymanie materiału na maszynie bo cienki ABS bardzo lubi się naciągać przy frezowaniu jeśli masz wąski element. Tutaj ważna jest bardziej kolejność cięć żeby minimalizować odginanie się elementu.

-Wrzeciono 2.2kW 24 000 rpm powinno wystarczyć z naddatkiem

-Prędkości jakie chcesz uzyskać to chyba nie do jakiś skomplikowanych (ostro łamanych) kształtów bo wtedy zacznie się problem z rozpędzaniem maszyny która swoje będzie ważyć więc pomyślałbym o mocnych serwach - wtedy będzie fruwać.

Generalnie poza prędkością z jaką chcesz pracować (mniemam ze do przedyskutowania bo jak będziesz chciał wyciąć pofalowany prostokąt to żaden problem ale jeśli zaczniesz wycinać kółeczka fi10 z taką prędkością to średnio ) nie widzę w Twoich wymaganiach żadnych specyficznych potrzeb.

Żeby ktoś źle nie pomyślał... nic nie mam do Kimli czy innych producentów... ale drażni mnie ogólny tręd wciskania klientowi wszystkiego co popadnie byleby zapłacił (nie dyskutując w tym momencie o jakości tego czy dobrej czy złej.)

I jak bardzo tutaj pasuje podpis który widziałem gdzieś na forum choć nie wiem czy dokładnie tak brzmiał:

Żółw jest szybki... porusza się z prędkością w zupełności wystarczającą do upolowania sałaty.

Przemyśl to - inaczej wcisną Ci centrum pięcioosiowe bo przecież jest lepsze od ploterka na paskach

Pozdrawiam
FDSA
Proszę o przesłanie wstępnej wyceny maszyny [email protected]

Awatar użytkownika

FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 29 gru 2011, 00:11

To mnie kolega zaskoczył :) hehe bardziej się zajmuje w życiu budowaniem takich - bardziej labolatoryjmych - urządzeń:

niż maszyn CNC które powstają u mnie albo dla samego siebie albo dla kogoś "bliskiego" no ale jak już zaczałem coś mowić to napiszę Ci co sądzę o frezowaniu takiego plastiku.

Pozdrawiam
FDSA

Autor tematu
grzess

Post napisał: grzess » 29 gru 2011, 06:59

Ja myślę w ten sposób:

Ploter frezujący w moim przypadku kupić z zapasem ponieważ samej obróbki tworzywa sam dla siebie nie będzie dużo. Więc myślę, że przyda się pod innym kątem.
Po zakupie ściśle dopasowanym do danego detalu powiedzmy, że będę miał związane ręce.

Dominik-CNC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Dominik-CNC » 30 mar 2012, 23:35

Widzę że nie lubi tu ktoś jak piszę się o innych firmach niż jego, no ale niestety nie jest to Pana forum i każdy ma prawo wyboru i opisania czy pochwały firmy z którą miał już do czynienia. Nie jestem technologiem który produkuje, udoskonala i ma owe maszyny w małym paluszku więc nie zamierzam wszczynać tu bójki na słowa, lecz to że mam dwa posty nie oznacza że nie znam tematu i że można po mnie pojechać. Wiem jedno K. nie jest jedynym dla którego cała rzesza ludzi z branży ma kłaniać się w pas, niestety Panie Przemysławie takie są realia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”